Kaç çeşit Açık MR Cihazı vardır
  17.10.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Açık MR cihazları, farklı amaçlar ve farklı hastalıkların tanılanması için kullanılan cihazlardır. Durum böyle olunca, cihazlarda çeşitlilik kendini gösterir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), modern tıp dünyasının en gelişmiş ve en ağrısız görüntüleme yöntemidir.  Kanserli hastalıklar başta olmak üzere insan sağlığını yakından ilgilendiren tüm sağlık konularında uzman doktorların bilgi edinmesine yardımcı olan MR, ilaçlı veya ilaçsız olarak iki farklı şekilde yapılır. Ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografiden (BT) daha farklı prensiplerle çalışması, kişinin MR çekiminden sonra herhangi bir şekilde dinlenmesine veya yatmasına gerek bırakmaması, tıp alanında daha fazla tercih edilmesini etkilemektedir. 

MR nedir?

Büyük mıknatısların içinde yer aldığı ve bu mıknatıslar sayesinde güçlü manyetik alanın oluşmasını sağlayan manyetik rezonans görüntülemenin kısa ismi olarak telaffuz edilen MR veya halk arasındaki ismi ile “Emar” radyo dalgaları kullanılarak belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net bir şekilde ayırt etmek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Daha da açıklayıcı olunursa; Emar, kötü huylu kanser ile iyi huylu kanseri birbirinden ayırabilme özelliğine sahip olan bir sistemdir. Tomografi veya diğer görüntüleme cihazları ile tarama yapılırken belli bir oranda görüntüleme sağlandığı için hastalık veya oluşan kanser ile ilgili net bilgi elde etmek mümkün olmayabiliyor. Ancak MR böyle değildir, hem sağlık açısından daha sağlıklı hem de uzman doktorların kişilerin hastalıkları hakkında bilgi edinmesini daha kolay hale getiren bir sistemdir. 

MR neden çekilir?

Tıp dünyasının büyük oranda gelişerek sağlık alanında yaptığı çalışmalar sayesinde, insanlar daha kısa sürede kaybettikleri sağlıklarına geri dönebiliyorlar. Tabi ki geliştirilen ilaçlar bu konuda büyük etkiye sahip olsa da bu işin temelinde, hastalığın hangi boyutta olduğunu anlamak için yapılan tetkikler önemli bir yere sahiptir. MR; Migren, baş ağrılarında, nörolojik rahatsızlıklarda, beyin tümörü şüphesinde, epileptik nöbet geçiren hastalarda, göz, kulak, çene eklemi problemi olan hastalarda, omurga problemi, disk kaymaları ve disk fıtıklarında, omuz, diz gibi eklemler ve bağların değerlendirilmesinde kullanılır. Bunun haricinde spor yaralanmalarında, kalp hastalıklarında, göğüs ve karın iç organ rahatsızlıklarında, kemik yapı rahatsızlıkları gibi birçok rahatsızlıkların tespit edilmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. 

Açık MR cihazları

MR çekimi, klasik olarak kapalı bir tünele benzeyen bir cihazdır. MR çekimi yapılacak hasta cihazın yatağına uzatılır, radyoloji uzmanı veya teknisyenin hastayı yönlendirmesi ile değişik pozisyonlara girmesi sağlanarak çekim yapılır. Ancak bu cihazlar, hem kesin sonuçlar verme açısından hem de hastanın konforu açısından rahat olmadıkları için bunlar yerine özel bazı hastanelerde açık MR cihazları kullanılmaktadır. Açık Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazı, hastanın sabit pozisyonda kalmasını gerektirmeyen, işlem kolaylığı açısından kapalı MR cihazlarına göre daha kolay şekilde işlemin sonuçlanmasını sağlamaktadır. Bu da özel hastanelerde bu cihazların daha fazla tercih edilmesini sağlamaktadır. 

Açık MR cihazı çeşitleri

Açık MR cihazları, farklı amaçlar ve farklı hastalıkların tanılanması için kullanılan cihazlardır. Durum böyle olunca, cihazlarda çeşitlilik kendini gösterir. Açık emar cihazı çeşitleri şunlardır;

- 1,5 Tesla Premium Açık Mr

- 1.0 Tesla Yarı Açık Mr

- 0,35 Tesla Açık MR

- 0,2 Tesla Açık MR

- 3 Tesla Yarı Açık MR

- 7 Tesla Mr Cihazı

1,5 TESLA Premium Açık MR

Siemens HD 1,5 Tesla Açık MR cihazı olarak da adlandırılan 1,5 TESLA Premium açık MR, tüm vücut MR, Nöro MR, Anjio MR, Ortopedik MR, Gövde MR, Onkolojik MR, Kolanjiografi MR gibi incelemelerde kullanılan cihazdır. Görüntü kalitesi bakımından diğer cihazlara göre daha başarılı olmasından dolayı daha fazla tercih edilmektedir. 

1,0 TESLA Yarı Açık MR

Hastalıkların teşhis edilmesinde önemli bir yere sahip olan 1,0 TESLA yarı açık MR, da modern tıp dünyasında kendinden çokça söz ettiren açık emar türlerinden biridir. Hastalıklara tanı konulması için kullanılan bu cihazlar, konfor bakımından kapalı MR cihazlarına göre çok daha ileri seviyelerde yer almaktadır. 

0,35 TESLA Açık MR

Vücudun herhangi bir yerinin incelenmesinde en kesin ve en ayrıntılı sonuçları vermesinden dolayı daha fazla tercih edilen 0,35 TESLA açık MR cihazı, konfor bakımından diğer cihazlara göre daha ileri bir seviyede yer almaktadır. 

0,2 TESLA Açık MR

İnsan vücudundaki doğal parametreleri kullanarak görüntü oluşmasını sağlayan 0,2 TESLA açık MR cihazı hastalıkların önceden tanılanması için kullanılmaktadır. 

3 TESLA Yarı Açık MR

Yüksek görüntü kalitesi bakımından değerlendirildiğinde yukarıdaki düşük tesla güçlü açık MR cihazlarına göre daha kaliteli sonuç veren 3 TESLA yarı açık MR cihazı da yine tıp dünyasında çok sık tercih edilen cihazlardan biridir. 

7 TESLA MR Cihazı

Açık MR cihazlarında, tıp dünyasının son buluşu olarak da kabul edilen 7 TESLA MR cihazı, konfor, sağlık ve hastalık şüphelerinin belirlenmesi açısından sınıfının en iyisi olarak değerlendirilmektedir. Hastanın sabit pozisyonda kalmasını gerektirmene ve görüntülemede en net sonuçların elde edilmesini sağlayan açık MR cihazı, hastalıkların daha kolay tanılanmasına yardımcı olmaktadır. 

Açık MR nerede çekilir?

Manyetik rezonan görüntüleme (MR) özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde çekilmektedir. Ancak açık MR cihazları, devlet hastanelerinde bulunmadığı için hastaların emar çekimi için özel hastanelerden randevu almaları gerekmektedir. Bu konuda başarılı çalışmalara imza atan Biyorad ile görüşerek randevu alabilir, açık MR fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi alarak sağlığınıza yeniden kavuşmanın keyfini yaşayabilirsiniz. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.