Kalça MR
  02.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kalça emar, kalça kemik içi, kaslar, bağlar, kan damarlarının görüntülenmesinde kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemidir.

 

Kalça bölgesinde oluşan problemlerin derinden incelenmesini sağlamak, elde edilen sonuçlara göre hareket ederek uygun tedavi planının yapılması için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

Kalça ağrısı şikâyetleri yaygın olmakla birlikte bazı durumlarda nedeni anlaşılamayan hastalıklar da olabilmektedir. Fiziki muayene ile nedeni tam olarak anlaşılamayan kalça ağrılarında doktor hastadan kalça MR’ı çekmesini ister. Radyoloji bölümünden uzman teknisyenler tarafından çekilen MR, doktorlar tarafından değerlendirilir ve buna göre bir rapor oluşturularak hastaya yapılacak tedavinin planlanması sağlanmış olur.

Ağrısız bir işlem olmasının yanında MR cihazları ile görüntüleme sağlanırken x-ışınlarının kullanılmaması, insan vücudu üzerinde olumsuz yan etkilere neden olmamasını da sağlamaktadır. 

Ankilozan Spondilit kalça ağrısı

Oynar bir eklemin hareket kabiliyetini yitirmesine tıp dilinde “ankiloz” adı verilmektedir. Omurganın iltihaplanmasına verilen isim ise “spondilit” adı verilmektedir. Ankilozan spondilit kalça ağrısı, omurgada meydana gelen iltihabi hastalık sonucu ortaya çıkan ağrılara verilen isimdir. Temelde omurganın son kısmı ile leğen kemiği arasındaki eklem (sakroiliyak eklem) ile omurları etkisi altına alan Ankilozan spondilit (AS) kalça ağrısı, erken dönemde tedavi edilmediğinde; kalça, diz, ayak bileği ve omuz gibi omurga dışı eklemleri de etkisi altına alabilmektedir. Geliştirilen modern tıp dünyasına sunulan kalça emarı ile bu tip sorunlar tam olarak tespit edilerek gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Kalça MR nedir?

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yüksek manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılarak anatomik yapıları diğer yapılardan ayırmak için kullanılan bir görüntüleme türüdür. Bilgisayarlı tomografi (BT) x-ışını kullanılarak görüntü alınan bir yöntemdir ve bu yöntemin gereksiz yere kullanılması insan vücudu üzerinde radyasyon etkisi yaratmaktadır.

İngiltereli bilim insanlarının yaptıkları araştırmaya göre, görüntülemede kullanılan BT’nin vücuda yaydığı radyasyon etkisi ile Hiroşima’ya atılan atım bombasından kurtulan insanların uğradıkları radyasyon etkisi ile eş değerdir. Günümüz modern tıp dünyasının sağlık alanında yaptığı çalışmalar sayesinde görüntülemede kullanılan MR tekniklerinde ise yukarıda da belirttiğimiz gibi x-ışını yani radyasyona neden olan durumlar kullanılmadığı için hasta üzerinde yan etki bırakmamaktadır.

Kalça ağrısı, nedeni bilinmeyen ağrılar gibi durumlarda hasta şikâyetini doktora iletir. Fiziki ön muayene yapılarak hastalığın nedenine ulaşılmaya çalışılır. Kesin sonuçların alınamaması durumunda doktor kalça emar çekilmesini ister. Kalça emarı ile derinde yer alan dokular görüntülenir ve böylelikle soruna neden olan etkenler ayrıştırılarak tedavi planlaması yapılır. 

Kalça Emarı nasıl çekilir?

Kalça MR çekimi için hasta, MR cihazındaki yatağa yatırılır ve alt bel kısmı, görüntülemenin yapıldığı yere gelecek şekilde hastaya pozisyon aldırılır. Ağrısız bir işlem olmasından dolayı hasta herhangi bir rahatsızlık çekmez. Kapalı MR sistemleri ile yapılabildiği gibi modern tıp dünyasının yeni gelişmeleri arasında değerlendirilen ve konfor bakımından çok daha konforlu olan açık MR cihazı ile de kalça mr çekilebilmektedir. Kapalı alan korkusu olan hastalar, yaşlı hastalar, çocuk hastalar ve tek başına hareket etme kabiliyetine sahip olmayan hastalarda daha fazla tercih edilen açık kalça MR’ı sonuçların daha net alınmasına da yardımcı olduğu için tercih edilmektedir. 

Açık MR nedir?

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazlarında devrim niteliğinde bir buluşa imza atılması, birçok hastanın kolaylıkla tedavi edilmesine olanak tanımaktadır. Daha önceleri kullanılan; tünele benzer yapılı kapalı MR cihazları; yüksek kilolu hastalar, kapalı alan korkusu olan hastalar için ciddi sorunların oluşmasına neden olmaktayız. Ancak açık MR ile bu tip sorunlar ortadan kalkmaktadır. Hasta uzun süre sabit pozisyonda kalmak zorunda olmadığı için konfor kalitesi yükseliyor, görüntülemede daha keskin sonuçlar verdiği için tedavi planının gerçekleştirilmesi de daha kolay şekilde sağlanabiliyor. 

Kalça MR’ı fiyatı

Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilen kalça emarı, bazı durumlarda acil olarak istenebilmektedir. Devlet hastanelerinin yoğun olmasından dolayı acillik durum olmasına rağmen randevu almak zorlaşabiliyor. Biyorad, bu konuda hastalara yardımcı olarak anlaşmalı olduğu özel hastanelere yönlendirme yapmaktadır. Kurumumuz, alanında uzun zamanların tecrübe ve deneyimi ile hizmet veren bir kurum olup kalça emarı fiyatı konusunda da en iyi şekilde hastalara yardımcı olmaktadır. Çağrı merkezi numaramızdan arayarak randevu talebinde bulunabilir, kalça MR’ı fiyatı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.