Kapalı Alan Korkusu Olanlar ve Yüksek Kilolu Hastalar için Açık Emar
  17.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Geliştirilmiş MR (emar) cihazları, hastaların özel durumlarına karşın daha hassas ve daha fazla özelliğe sahiptir.

 

Tıp teknolojisi, günümüzün en çok gelişen ve değişen teknoloji dallarından biridir. Hastalıkların teşhis edilmesi, eskisine göre daha kolay ve hastaların canı yanmadan yapılabiliyor.

Açık Emar (MR) nedir, özellikleri nelerdir, kimlere uygulanır?

Geliştirilmiş MR (emar) cihazları, hastaların özel durumlarına karşın daha hassas ve daha fazla özelliğe sahiptir. Daha önceleri klasik olarak kullanılan kapalı emar sistemleri, hastalıkların teşhis edilmesinde etkili olsa da özellikle kapalı alanda kalma korkusu (klostrofobi) hastalarının hastalıklarının teşhis edilmesi çok zordu.

Bununla birlikte, emar çekilirken 20-45 dakika arasında sabit kalınması da yine bazı hastalar için sıkıntıların yaşanmasına neden olabiliyordu. Geliştirilen yeni nesil mr cihazları sayesinde bu sorunlar ve haricinde kalan birçok sorunun önüne geçilebiliyor.

Açık MR (emar) nedir?

Hastalıklı bölgenin kusursuz bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan, hastalıklı bölgenin en ince ayrıntısına kadar görüntülemeyi sağlayan açık emar sistemi, hem hastaların hem de doktorların işini kolaylaştıran bir sistemdir.

Kapalı MR sistemine göre çok daha kullanışlı ve daha net sonuçları sunması, son yıllarda daha fazla tercih edilmesini etkilemektedir. Klasik emar cihazlarında, hastalar ortalama 45 dakika kadar sabit pozisyonda (uzanarak) beklemek zorundaydı.

Bu da özellikle yaşlı hastalar başta olmak üzere eklem problemi veya uzanırken rahatsızlık yaşayan hastalar için çok zor dönemin yaşanmasına neden oluyordu. Geliştirilen tıp teknolojisinin yeni nesil trendi olarak da değerlendirilen açık emar ile bu tip sorunlar yaşanmamaktadır.

Hastalar tek başına kalmıyor

MR, kapalı ortamda, tünele benzeyen bir makinede çekilir. Emar çekildiği sürede hastanın yanında refakatçinin kalmasına izin verilmez. Kapalı emarın en büyük kusurlarından birinin de bu olduğunu söylemek gerekiyor.

Zira bazı hastalar, refakatçisi olmadan yapamazlar. Özellikle akli dengesi yerinde olmayan hastalar, birinin yardımı ve desteği olmaksızın kendi başına hareket edemeyen hastalar için kapalı emar sisteminin çok da etik bir sistem olmadığını söylemek gerekiyor.

Açık emar sistemi bu sorunun da üstesinden gelen, geliştirilmiş bir sistemdir. Çünkü bu sistem, kapalı ortam gerektirmediği gibi hastanın yanında refakatçi bulunmasında da herhangi bir probleme yer vermiyor. Bu nedenle bu sistemin kullanılmasının daha etkili olduğunu söylemekte yarar vardır.

Kimler Açık MR çektirebilir?

Açık emar sisteminden yararlanmak isteyen hastalarda herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Buna karşın klostrofobi hastalarının bu sistemden yararlanmaları çok daha etiktir.

Kapalı ortamda kalma korkusuna son verilen bu sistem, gelişmiş hastanelerde bulunmaktadır. Yaşlılar, başkasının desteğine muhtaç olan kişiler, zihinsel engelliler, çocuklar, yüksek kilolu olan hastalar ve isteyen herkes bu sistemden kolaylıkla yararlanabilmektedir.

Kapalı emar cihazları, yüksek gürültü yapan cihazlardır. Bu durum hem hastaların rahatsız olmasına hem de uzun süre kalmayı zorlaştırmaktadır. Geliştirilen özellikleri ile tıp dünyasına kazandırılan açık emar cihazlarında bu tip sorunlar yaşanmamakla birlikte daha konforludur.

Ayrıca kapalı MR cihazlarında hasta sabit şekilde beklemek zorunda iken açık MR cihazlarında hasta; uzanarak, oturarak ya da yan durarak MR çektirebilmektedir.

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.