Kolanjiyografi ( MRCP ) MR Nedir?
  21.12.2018  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Safra kesesi, pankreas safra yolları, pankreas kanalları çekimleri hakkında detaylı bir bilgi almak adına yapılan uygulamalara MR kolanjiyografi adı verilmektedir. Bu bölgeler için daha ayrıntılı bilgi almak için MR kolanjiyografi uygulaması istenmektedir.

 

MR kolanjiyografi nedir ve nasıl uygulanır? Sorularının cevaplarından sizlere kısaca bahsetmek istiyoruz.

Safra kesesi, safra yolları, pankreas yollarında bulunacak taş tümörü veya buna benzer uygulamalarda MR kolanjiyografi kısa sürede sonuç veren bir yöntem olmakla birlikte bu yöntem ile elde edilen sonuçlara göre ERCP yöntemi ile tedavi süreci başlatılmaktadır.

MR kolanjiyografi işlemi nasıl yapılır?

ERCP safra ve safra yollarında karşılaşılan sorunların çözümü için kullanılan yöntem bu bölgelerde tanı için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem uygulanmadan önce hastanın yapısına uygun olarak hastaya sakinleştirici ilaç verilebilmektedir.

MR anjiyografi işlemi için kontrast madde dediğimiz sıvı ilaç hekimlerin tercihine göre verilmektedir. Bazı hekimler bu maddeyi kullanarak çekimlere başlarken bazı hekimler ise kullanılmaması tarafını tercih etmektedirler.

Bu maddeyi kullanan hekimler damar yolu aracılığıyla ve organların daha iyi görünmesini sağlayan sistemi daha iyi netleştirmek için sıvı maddeyi damar yoluyla enjekte ederler. Bu maddeyi kullanan hekimler damar yolu aracılığıyla kontrat verildikten sonra çekimlere başlamaktadır.

Çekim sırasında ya da sonrasında aynı şekilde personellerin talimatlarına uymanız gerekmektedir. Bu işlem sırasında herhangi bir sorunla karşılaştığında durumunda Doktorlar acilen işlemler yapmaktadır.

Görüntüleme öncesinde alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha düşüktür. Fakat yinede alerjik bir hastalığınız olması durumunda hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

MR kolanjiyografi hakkında bilmemiz gerekenler ise kısaca şunlardır

Kontrast verilerek yapılan işlemlerde alerjik reaksiyonlar ile ya da böbrek yollarında oluşacak sıkıntı ile karşılaşmak mümkün olacaktır. Bunun yanı sıra çekim MR kolanjiyografi sırasında sağlık durumunuz ile karşılaştığınız da hekiminize başvurmanız gereklidir.

Kontrast kullanılmadığı takdirde herhangi bir reaksiyon ile karşılaşma olasılığı oldukça düşüktür. Sadece kapalı alan korkusu olan hastalar için bu işlem öncesinde sakinleştirici kullanılması uygundur. Ancak bu hastanın isteğine göre gerçekleşen bir uygulamadır.


Safra ya da pankreas sorunlarının görüntülenmesinde radyasyona bağlı kalmanız olasılık dışıdır. Ayrıca bu işlem oldukça ucuz ve hızlı bir işlem olarak yapılmaktadır.

Tam adı ile manyetik rezonans karaciğer ve pankreas kalanların ve safra yolları ile ilgili hastalıkların teşhisinde ERCP gibi girişimsel işlemlere göre daha başarılı sonuçlar veren daha iyi gösterilen ve görüntüleme yöntemlerinden en güzel şekilde görüntü veren MR görüntüleme sistemlerinden en önemlisidir günümüzde safra yollarının görüntülenmesinde bir seçenek olarak kullanılan MR kolanjiyografi uygulamasıdır.

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.