MR Klavuzluğunda işaretleme
  08.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
MR kılavuzluğunda işaretleme yönteminin kullanılması sayesinde, kanserli doku ve hücrelerin hangi oranda büyüdüğü daha ayrıntılı bir şekilde belirlenebilmekte ve erken dönemde tedavi edilerek hastalığın önüne geçilebilmektedir.

 

Kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, ölümcül tehlikesi olan kadın hastalıklarından biridir. Her kanserli hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanının önemi son derece büyüktür. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile meme kanseri taraması yaptırılarak bulguların olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

MR kılavuzluğunda işaretleme yönteminin kullanılması sayesinde, kanserli doku ve hücrelerin hangi oranda büyüdüğü daha ayrıntılı bir şekilde belirlenebilmekte ve erken dönemde tedavi edilerek hastalığın önüne geçilebilmektedir.

Memede telle işaretleme nasıl yapılır?

Meme kanseri vakalarında cerrahi operasyon yapılmadan önce memede telle işaretleme yapılması gereken bir işlemdir. Bu işlem, ameliyatla aynı gün yapılmaktadır.

Hastaya lokal anestezi yapıldıktan sonra içinde ince bir tel bulunan işaretleme iğnesi kullanılarak şüpheli bölgeye bırakılır. Telin bir kısmı içeride, diğer kısmı ise memenin dışarısında kalır.

Memenin dışında kalan tel kısmı bir bant yardımı ile kapatılır ve bölgenin görüntülenmesi için film çekilir. Radyoloji bölümünde uzmanlar tarafından yapılan bu işlemden sonra hasta ameliyathaneye alınır. Memede telle işaretleme yapılırken hastanın en çok dikkat etmesi gereken şey, fazla hareket etmemeye özen göstermesidir.

Her ne kadar ucu çengelli olup dokuyu tutsa da yine de fazla hareket etmemeye özen gösterilmelidir. Diğer bir adıyla “Tel lokalizasyonu” olan bu işlemin yapılmasının amacı, cerrahi müdahale yaparken doğru yerden kanserli bölgenin alınmasıdır. 

Stereotaktik işaretleme

İleri düzeyde olan meme kanseri vakalarında memedeki lezyonun küçültülmesi için hastaya kemoterapi uygulanmaktadır. Kemoterapi öncesi lokal anestezi yapılarak radyolojik görüntüleme yapılması işlemi stereotaktik işaretleme olarak tanımlanmaktadır. Hastaya kemoterapi uygulandıktan sonra lezyon küçülmüşse ameliyat sabahı radyoloji uzmanı tarafından işaretleme yapılır. Ameliyatla çıkartılan bu alan üzerinde değerlendirme yapmak (patolojik inceleme) patoloji uzmanı markerın olduğu yeri “tümör merkezi” olarak kabul eder ve bu bölgeden çıkartılan dokuyu inceler. Stereotaktik işaretleme aynı zamanda elle muayenede belli olmayan lezyonların işaretlenmesinde de kullanılan bir yöntemdir. 

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Yaygın olarak son yıllarda görülmeye başlayan meme kanserinin birçok nedeni bulunmaktadır. Aileden kalıtsal hastalığın olması, düzensiz beslenme gibi birçok etken meme kanseri oluşumuna neden olabilmektedir. Meme kanserini yenebilmenin en önemli yolu, erken sürede tanının konulmasıdır. Bunun için de kadınların kanser hakkında bilgi sahibi olmaları ve belirtileri hakkında fikir sahibi olmaları gerekir. Peki, meme kanseri belirtileri nelerdir?

- Meme üzerinde genellikle ağrısız sert yapının oluşması,

- Memede ele gelebilen hareketli/hareketsiz şişlikler,

- Memede gözle görülebilir şekilde değişiklik,

- Meme üzerinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi gibi farklı değişiklikler,

- Meme başı çevresinde renk değişikliği,

- Meme başında kanlı veya kansız akıntı,

Tedavi olmaktan korkmayın

Meme kanserinin son yıllarda ciddi anlamda artmasına karşın uzmanlar, kadınların dikkatli olmaları gerektiğini ve muayene olarak hastalığın tedavi edilmesi için çekinmemeleri gerektiği konusunda uyarmaktadır. Sağlığınızı güvence altına almak için zaman kaybetmeyin.

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.