MS Hastalığı nedir?
  10.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Dünyada daha çok kuzey ülkelerinde görülen ancak oran olarak 100 binde 2 ile 200 arasında görülen MS hastalığı, beyin ve omuriliği olumsuz yönde etkiler. Bu özelliğinden dolayı gençlerde ve çocuklarda felç geçirmeye (özürlülüğe) yol açabilmektedir.

 

Dünyada çok nadir görülen bir hastalık olmasına karşın riskli bir hastalık olan MS hastalığı, dikkat gerektiren ve tedavilerin aksatılmamasını gerektiren bir hastalık türüdür. Kollarda ve bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, ülkemizde çok fazla görülmese de yine de “yok” denecek kadar az değildir. 

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre İskoçya, İskandinavya ve Kuzey Avrupa ülkelerinde daha fazla görülen MS hastalığının görülme sıklığı 100 binde 2-200 arasındadır. Hastalık ile ilgili yapılan araştırmalarda henüz tam olarak nedeninin ne olduğu belirlenememiştir fakat bunun yanında bağışıklık sistemini etkileyerek hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını göstermiştir.

MS hastalığı belirtileri nelerdir?

MS hastalığı yaygın olmasa da yine de hastalık hakkında bilgi sahibi olmak ve bilinçli davranmak gerekir. Uzman doktorların verdiği bilgiler ışığında hastalık belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz. 

- Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük,

- Çift görme veya görme bulanıklığı,

- Kol ve bacaklara karıncalanma veya uyuşma,

- Hissizlik gibi duysal belirtiler,

- Baş dönmesi ve denge bozukluğu,

- Sık ve az idrar yapma,

- Yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik,

- Konuşmada bozukluk (konuşma bozukluğu),

- Konsantrasyon bozukluğu, bellek sorunu, dikkat bozukluğu,

- Az da olsa epileptik nöbet, baş ağrısı, ileri düzeyde kognitif yıkım gibi belirtiler MS hastalığı belirtileri olarak sayılmaktadır. 

MS hastalığı ölümcül müdür?

Dünyada çok nadir görülen ancak yakalanan kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen MS hastalığı, kan veya hava yolu ile bulaşabilen bir hastalık olmadığı gibi ölümcül bir hastalık da değildir. Ancak birinci dereceden akrabalarında MS hastalığı bulunan kişiler, riskli insanlardır. Tedaviye erken dönemde başlandığında, önlemenin mümkün olabildiği bir hastalık çeşididir. 

MS hastalığı tedavisi

Çok sık görülmediğinden olsa gerek MS hastalığı tedavisi ile ilgili kesin bir çalışmanın yapıldığından söz etmek mümkün değildir. bununla birlikte genellikle atak tedavisi ile atak sırasında ortaya çıkan nörolojik bulguların düzeltilmesi, atakların önlenmesi, oluşan özürlülüklerin giderilmesi, rehabilitasyon ve destekleyici tedaviler gibi hafifletici tedaviler uygulanmaktadır. Bunlar haricinde atak döneminin şiddetine göre 3 ile 10 gün arasında kortizon tedavisi uygulanabilmektedir. 

MS hastalarında ilaçlı tedaviden ziyade destekleyici egzersizler de uzmanlar tarafından önerilmektedir. Hangi egzersizlerin yapıldığı ile ilgili bilgi veren uzmanlar, düzenli bir şekilde devam edilmesi ile hastalığın yaşattığı ağrı ve sızılardan kurtulmak, atakları daha az seviyeye indirmek mümkündür. Özellikle de uzun süreli çalışmayı önermeyen uzmanlar, örnek olarak 30 dakikalık bir çalışmada 10 dakika dinlenme molasının verilmesi gerektiğini belirtiyor.

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.