Obezite Cerrahisinden sonra beslenme nasıl olmalı?
  28.03.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Obezite, günümüzün en büyük hastalıklarından biridir ve bu hastalık, maalesef düzenli beslenmemeden ileri gelmektedir. Obezite ile mücadelede atılan adımların çok ciddi olması, bir nebze de olsa obezite ile mücadelede başarılı sonuçların yakalanmasını sağlıyor.

 

Halk arasında “şişmanlık” olarak adlandırılsa da klasik bir şişmanlıktan çok daha farklı olan obezite, bir tür hastalıktır ve mutlaka tedavi altına alınması gereken bir durumdur. 

Vücutta fazla yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan bu hastalık besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fiziksel aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar ve erken dönemde önlem alınmaması, kişinin yaşam kalitesinde ciddi anlamda düşmelere neden olur. obezite cerrahisi, günümüzde uygulanan en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. 

Obezite cerrahisi nedir?

Obezite, çağın en büyük problemlerinden biridir. Vücudun fazla yağ birikmesi ile oluşan bu hastalık, erkeklerde vücut yağının yüzde 35, kadınlarda ise yüzde 30’unun üzerine çıkması ile kişide obezite hastalığının olduğu kabul edilmektedir. 

Obezite, erken dönemde tedavi edilmediğinde ciddi hastalıkların oluşmasına neden oluyor. Başta kalp rahatsızlıkları, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar olmak üzere birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu hastalık, ilerleyen dönemlerde kişilerin yaşam haklarını ipotek altına alarak dışarı çıkmasını, yürümesini bile kısıtlayabilmektedir. 

Obezite bu kadar tehlikeli bir hal alınca, tek çare olarak obezite cerrahisi olarak görünüyor. Peki, obezite cerrahisi nedir?

Obezite cerrahisi, yapılan değerlendirilmeler neticesinde kişinin kitle indeksi ya da vücuttaki yağ oranı ölçülerek yukarıda belirttiğimiz oranlarda olması durumunda uygulanan bir tür ameliyattır. 

Hastalın kilo vermesine yardımcı olan obezite cerrahisinin önemli olduğu kadar, obezite cerrahisinden sonra beslenme de önemlidir. Yani bir kişi operasyon geçirdikten sonra klasik bir şekilde beslenmeyi bırakarak sağlığına zarar vermeyecek şekilde beslenmesi gerekir. 

Uzman doktorların verdikleri bilgilere göre obezite cerrahisi sonrası beslenme aşağıdaki gibi olmalıdır.

Basamak 1: 2 hafta boyunca sıvı gıdaların tüketilmesi gerekir,

Basamak 2: 2 hafta kadar yumuşak sulu gıda (püre diyeti) tüketilmesi gerekir,

Basamak 3: 5. Haftadan itibaren katı gıda (protein yönünden zengin, kalorisi düşük) gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. 

Obezite cerrahisi sonrası beslenme

Obezite cerrahisi geçirmiş bir kişinin operasyondan 3 gün sonrasında sıvı diyet programı uygulaması gerekmektedir.  Cerrahi operasyon uygulanırken kişide protein kaybı meydana gelir ve bunun tamamlanabilmesi için kişinin günlük ortalama 60-80 gr. 

Arasında protein alması gerekmektedir. Hastanın bu durumda en çok dikkat etmesi gereken detay, erken dönemde protein tozu takviyesinden uzak durmasıdır. 

Beslenme önerileri

Ciddi anlamda hayatı olumsuz şekilde etkisi altına alan obezite, cerrahi müdahale ile geçirilebilen bir hastalıktır. Yapılan cerrahi müdahaleden sonra beslenme önerileri almak isteyenlere aşağıdaki şekilde önerilerde bulunabiliriz. 

1- İçecekleri tek seferde içmek yerine yudum yudum içmeniz ve doygunluk hissinin başlamasını sağlamanız gerekir. 

2- Doygunluk hissi hissedildiği andan itibaren sıvı tüketimi durdurulmalıdır. 

3- Bu tip durumlarda bazen mide ağrısı ve baş ağrısı gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Böyle bir durumda yapılması gereken; bu durumlar geçinceye kadar başka bir sıvının tüketilmemesine dikkat etmektir. 

4- Obezite cerrahisinden sonra gazlı içeceklerin tüketilmemesine önem verilmelidir. Çünkü bu tip içecekler mideyi şişirmeye ve erken dönemde rahatsızlık oluşturmaktadır. 

5- Cerrahi operasyondan sonra yaşabilen sık durumların başında sıvı kaybı gelmektedir. Bu dönemde bol miktarsa su içilmesi ve protein alınması önemlidir. 

6- Gün içerisinde azar azar olmak kaydıyla 1,5-2 litre su içilmesi önerilir. 

İlk hafta tüketilebilecek besinler

Obezite cerrahisi sonrası, son derece dikkatli olmayı gerektirir. Bu dönemde tüketilecek besinlere uyulmaması halinde operasyondan başarılı bir şekilde çıkmak çok da mümkün olmayacaktır.

Gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durulması, şeffaf ve berrak içeceklere yönelim göstermek, ilk haftada dikkat edilmesi gereken kuralların başında geliyor. 

Elma ve üzün suyu gibi sıvıların tüketilmesinde de dikkatli olmak gerekir. Bu tip içecekleri normal şekilde içmek yerine sulandırarak içmek daha doğrudur. 

Operasyondan sonraki ilk hafta tavuk suyu tüketilebilir, ancak bazı kişilere ağır gelebilir. Bu durumda limon ilave etmeniz daha sağlıklı olur. 

İkinci hafta tüketilebilecek besinler

Obezite cerrahisi sonrası beslenmeye dikkat etmek önemli bir konudur. Birinci haftayı doğru şekilde aşmış biri, ikinci haftadan itibaren daha rahat beslenir. İlk haftaya ek olarak robottan geçirilmiş çorbalar (balık Çorbası, tarhana çorbası, mercimek çorbası, tavuk suyuna şehriye çorbası, sebze çorbası, yoğurt çorbası) gibi mideyi rahatsız etmeyecek gıdalar tüketilebilir. Ancak bunlarda da yine doygunluk hissi yakalandığında bırakılması gerekmektedir. 

3-4-5. Hafta Tüketebileceğiniz Besinler

Operasyondan sonraki bu haftalarda, hastalar artık biraz daha rahat beslenebilirler. Rafadan yumurta, yağsız yoğurt, meyve püresi, ıspanak püresi, semizotu püresi, kabak püresi gibi midenize zarar vermeyecek ve rahatsızlığa neden olmayacak besinler kolaylıkla tüketilebilecek besinler olarak sırlanabilir. 

Obezite bir hastalık olsa da tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Biraz kişinin dikkat etmesi ile çözülmeyecek bir sorun değildir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.