PET MR
  17.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
PET MR, geliştirilen tıp teknolojilerinin bir parçası olup “en tehlikeli hastalıklar” olarak adlandırılan kanser tedavilerinde erken tanı ve teşhis koymak için kullanılan bir yöntemdir. Kanser tedavilerinde başarı oranını arttıran teknoloji, kanserin yanı sıra beyin tümörü ve Alzheimer hastalıklarının tedavisinde de başarılı sonuçlar veren bir yöntemdir.

 

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile positron emisyon tomografisi (PET) ile birleştirilmesiyle oluşturulan PET-MR teknolojisi, kanser hastalıklarının erken sürede tanılanmasında bir hayli etkili bir yöntemdir. 

Tıp dünyasında her geçen gün hastalıklar üzerinde yapılan araştırmalar ve bu araştırmalar neticesinde kanserli hastalıklarla mücadele etme yolları geliştirilerek sağlık sektörüne sunulmaya devam ediyor.

Daha önceki dönemlerde birçok kanser hastalığına tanı koymak da teşhis etmek de çok zor iken günümüzün modern tıp teknolojisi sayesinde kanser hastalıkları da kolaylıkla tanılanabildiği için erken dönemde tedavi olunması durumunda hastalar yeniden sağlıklarına kavuşabiliyorlar. 

PET-MR ile kanserli hastalıklarla mücadele

Araştırmalar neticesinde elde edilen imkanların bir hayli geniş alana yayılması ve yeni nesil teknolojilerin kanserli hastalıklara tanı koymada gösterdikleri başarı oranının yüksek olması, bu hastalıklarla karşı karşıya olanların yüzünü güldürüyor. 

Son teknolojik gelişmeler arasında değerlendirilen PET-MR sistemi ile en küçük kanserli hücreler bile görüntülenebiliyor ve tedavi planlamasında önemli bir yol gösterici olarak kullanılabiliyor. 

PET-MR nedir?

Manyetik rezonans görüntüleme (MR) insan vücudundaki organ ve dokular hakkında bilgi edinmeyi sağlayan bir görüntüleme sistemidir. Pozitron Emisyon Tomogrofisi (PET) ise vücuttaki doku ve organların fonksiyonlarını incelemek amacıyla kullanılan bir görüntüleme sistemidir. 

Tıp dünyasının ileri adımlar atması ve iki harika teknolojiyi birleştirerek tüm kanser türlerinin görüntülemesini sağlayan PET-MR teknolojisini geliştirmeleriyle birlikte kanserli hastalıklar hakkında en derin ve en detaylı bilgileri almak çok daha kolay hale getirildi. 

PET-MR; emar cihazı içinde yer alan PET dedektörleri ile PET ve MR görüntülerini yakalayan yüksek teknolojiye sahip bir cihazdır. Beyin hücrelerinde kanserli hücrelerin olup olmadığını, kanserli hücrelerin durumu, kanserli hücreler yayılmışsa hangi bölgelere ulaşıldığı ile ilgili ayrıntılı bilgi veren PET-MR bu özellikleri sayesinde kanserli hastalıkların tedavi edilmesine olanak sağlayan bir yöntem olarak kullanılmaktadır. 

PET-MR nasıl çekilir? PET MR zararları varmıdır ?

Hasta kanser şüphesi ile doktora gittiğinde doktor gerekli ön muayeneyi yaptıktan sonra kesin bir bulguya ulaşamazsa PET-MR çekilmesini ister. İşlemi uygulamak için hastaya damar yoluyla radyoaktif madde verilmektedir. 

Normal PET uygulamalarında verilen radyoaktif madde ile karıştırıldığı için çoğu zaman “zararlıdır” algısına neden olsa da verilen madde kontrollü bir şekilde verildiği ve son derece düşük dozda verildiği için vücut üzerinde herhangi bir yan etkiye neden olmamaktadır.

Radyoaktif maddenin vücuda yayılmasını bekledikten sonra çekim işlemine başlanmaktadır.  Ortalama 20 dakika kadar süren işlem sonrasında uzmanlar, bilgisayar ortamına dökülen raporları analiz ederler ve hastanın doktoruna iletirler. Bu aşamadan sonra uzman doktor kanserli hastalığın nasıl tedavi edilmesi gerektiğine karar verir. 

PET-MR hangi hastanelerde var?

PET-MR, devlet hastanelerinde bulunan bir görüntüleme sistemi değil. Tıp dünyasına yeni kazandırılmasından dolayı şuanda sadece Ankara ve İstanbul’da bazı özel hastanelerde bulunmaktadır.

Son verilere göre Türkiye’de sadece 3 tane PET-MR cihazının bulunduğunu söylemek gerekiyor. Biyorad olarak anlaşmalı olduğumuz bu hastanelerden bize müracaat eden hastalar için randevu oluşturarak sağlıklı günlere yeniden kavuşmalarına yardımcı olmaktayız. 

PET-MR çektirmenin avantajları nelerdir?

Kanser hastalıkları ile mücadele etmek hem yorucu hem de bir hayli zaman kaybettirir. Birçok test ve tetkikten geçmek zorunda kalan hastalar, bu yorucu sürece bazen dayanamayabiliyorlar. 

Teknoloji dünyasının tıp alanında yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde tüm bu yorucu sürece gerek kalmadan en net sonuçları almaya yardımcı olan PET-MR cihazları ile yapılan tarama ile hastalıkların boyutları, evreleri ve diğer detayları hakkında bilgi edinilmektedir. 

Teknolojinin son harikası olarak da değerlendirilebilen PET-MR cihazları; onkolojik, nörolojik ve kardiyovasküler hastalıkları hakkında bilgi edinmek, tanı koymak için kullanılmaktadır.

Kanserin erken dönemde teşhis edilmesinde bir hayli etkili olan PET-MR cihazı yüksek çözünürlüklü dedektörleri sayesinde küçük tümörleri bile kolaylıkla yakalayabiliyor. 

Bu da kısa sürede hastalık ile ilgili gerekli bilgilerin alınmasına ve uygun tedavi yönteminin planlanmasına yardımcı olmaktadır. Uzmanların da onayladıkları PET-MR avantajları şunlardır;

- Kısa zamanda kanserli hücrelerle ilgili bilgi verir,

- Hastaya damar yoluyla çok az miktarda radyoaktif madde verilerek çekim yapılır,

- Vücutta oluşan tümörün organı aşarak başka organlara sıçrayıp sıçramadığı hakkında bilgi verir,

- Çocuk yaşta olan hastaların vücutlarındaki tümör ile ilgili bilgi verir,

- Tüm kanser türleri için uygun bir tarama teknolojisidir. 

PET MR öncesi bilinmesi gerekenler ve PET MR sonrası

MR ile tarama yapılırken öncesinden yapılması gereken bazı hazırlıklar bulunmaktadır. PET-MR çekiminden önce de hastaların bilmesi ve uyması gereken birtakım incelikler vardır. Bunlar;

- PET-MR çekecek hastanın çekimden 6 saat önce yeme-içme ihtiyacını tamamlaması gerekir ve çekim işlemi bitinceye kadar bu açlığı devam ettirmelidir. 

- Çekim için hastaneye giderken kan şekerinin normal düzeyde olmasına dikkat edilmelidir.

- PET-MR çekimine girerken hastanın üzerinde herhangi bir metal eşyanın olmaması gereklidir. 

PET-MR fiyatları, PET MR ücreti ne kadar?

Gelişmiş teknolojinin tıp dünyasına sunduğu avantajlarından biri olan PET-MR ile kanserli hastalıklar hakkında en detaylı bilgilere ulaşılabilen günümüz Türkiye’sinde cihaz sayısının az olması fiyatların biraz yüksek tutulmasına neden olmaktadır.

Ancak Biyorad olarak bu konuda da hastalara yardımcı olarak PET-MR fiyatları konusunda esnek davranmaktayız.

Anlaşmalı olduğumuz hastanelerden randevu almak ve görüntüleme yöntemi hakkında daha fazla detaya ulaşmak içn çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz. Sağlığınızı korumak için erken dönemde kontrole gitmeyi ihmal etmeyin. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.