Prostat kanseri tedavisi
  25.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Prostat kanseri, son yıllarda daha fazla görülen bir hastalık olsa da geçmişten beri var olan bir hastalıktır. Ancak önceki dönemlerde kanserli hastalıkların teşhis edilmesi daha zor olduğu için çoğu zaman hastaların neden öldüğü bile bilinmemekte idi

 

Modern tıp dünyasının önemli adımlar atması sayesinde erkeklerde sıklıkla görülen prostat kanseri tedavisi de artık başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. 

Prostat kanseri tedavisi, artık sadece kanserli hücrelerin temizlenmesine yönelik yapılan bir operasyon değildir. Multiparametrik prostat MR sistemi ile prostat kanserinin evrelemesinden tedavi şeklinin planlanmasına kadar her konuda en net bilgilere ulaşılabilmektedir.

Yeni nesil tedavi yöntemindeki amaçların da değiştiğini bu yönden incelemek mümkündür. Daha önceleri prostat kanseri ile ilgili bilgi almanın bile zor olması, hastaların bazen hastalıkları ile ilgili bilgi edinmelerini bile zor hale getirmekteydi.

Ancak günümüzde yapılan tedavi şekli sayesinde, operasyon geçirmiş hastaların operasyondan sonra idrar kaçırma ve cinsel ilişkide zorlanma durumlarının da önüne geçilmektedir. Multiparametrik prostat MR ile alınan görüntüler, cerrahi operasyondan sonra hastanın durumu ile ilgili kesin bilgileri sunmakta ve buna göre tedavi şekli belirlenebilmektedir. 

Robotik radikal prostatektomi

Tıp dünyasında prostat kanserine karşı atılan adımların daha somut sonuçlar vermesi, geliştirilen teknik ve cihazlar sayesindedir. Daha önceleri açık olarak uygulanan radikal prostatektomi ameliyatı, son yıllarda yerini  “da Vinci cerrahi robotu” adı verilen yöntem ile yapılmaktadır.

Bu yöntemde, hastanın karın boşluğuna 3 boyutlu olarak büyütülmüş görüntü sağlayan kamera yerleştirilir. Kamera ve robotun uçları her yöne kolay bir şekilde hareket ediyor ve üzerinde bulunan ameliyat aletleriyle işlem gerçekleştiriliyor.

Ameliyatın bu şekilde yapılması kanama oranını daha minimum seviyeye düşürdüğü gibi aynı zamanda cerrahi operasyon sonrasında idrar kaçırma ve cinsel fonksiyonlarda zayıflamanın da ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. 

Fokal tedavi

Prostat kanserine karşı üretilen ve son sistem olarak değerlendirilen fokal tedavi, erken tanı konulan durumlarda kullanılan bir yöntemdir. fokal tedavi ile sadece kanserli hücreler alınıyor. ‘Yüksek Şiddette Odaklanmış Ultrason’ (HIFU), kanser hücrelerinin ısıtılarak yok edilmesi işlemidir.

Bu yöntem, prostat tedavisi alanında atılmış son yöntemdir. daha önceleri öncelikle multiparametrik prostat MR çekilerek hastalıklı bölge işaretleniyordu ve daha sonrasında doku bölgeden çıkartılıyordu. Genel olarak herhangi bir yan etkisi olmasa da bazı durumlarda ve bazı hastalarda cerrahi operasyon sonrasında idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozuklukları görülebiliyordu.

Fokal tedavi ile sadece kanserli hücreler ısıtılarak yok edildiği için kanama oranı hem yok edilebiliyor hem de bu tedavi yöntemi sayesinde operasyon sonrasında idrar kaçırma veya cinsel fonksiyon bozuklukları gibi durumlar da ortadan kaldırılıyor. 

MR Linac

Hastalıkların tedavileri ile ilgili atılan yeni adımlar, prostat kanserinde de kendini göstermektedir. Radyoterapi ile yani ışın tedavisi ile prostat kanserini engellemek de mümkün hale gelen durumlardan biridir. MR Linac adı verilen yöntem ile saldırgan olmayan tümörler yok edilmektedir. IMRT (Intensity modulated radiotherapy) yönteminde prostata odaklanarak tedavi uygulandığı için çevre dokuların korunması daha kolay hale geliyor. 

Prostat sizi korkutmasın

Prostat kanseri tedavisi ile ilgili bilgi veren uzmanlar; “insanların prostat  kanserinden korkmamaları gerektiği konusunda uyarıyorlar. Geliştirilen yeni teknikler ve modern görüntüleme cihazları sayesinde hastalığı öncesinden tespit etmek kolay olduğu gibi tedavi edilmesi de son derece kolaydır.

Sadece hastaların prostat kanseri belirtileri ile karşı karşıya kaldıkları ilk andan itibaren zamana bırakmadan doktora gitmeleri ve tedavi olmaya kendilerini hazır hissetmeleri gerekiyor” şeklinde uyarıda bulunuyorlar. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.