Prostat Kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri
  02.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Erkeklerde deri kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olması ve ilerleyen dönemlerde hayati tehlike ile karşı karşıya bırakması, tedavi olma konusunda ısrarcı olmayı gerektiriyor.

 

Prostat, mesanenin altında rektumun önüne yerleşmiş, ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Farklı nedenlerden dolayı etrafı portakal kabuğuna benzeyen bir zar ile kaplı olan prostat bölgesinde, kanserli hücreler oluşmaya başlar. 

İyi huylu veya kötü huylu olmak üzere iki farklı şekilde görülebilen prostat hastalığı, öncesinden gerekli tedavinin uygulanmaması durumunda ilerleyebilen ve neticede ölüme neden olabilen bir kanser türüdür.

Erkeklerde kalıtsal olması durumunda erken yaşlarda da görülebilen kanser türü, genel olarak 50 yaşından sonra her erkeği risk altına almaktadır. Erkeklerde deri kanserinden sonra en sık görülen kanser türü, prostat kanseri olması ve ilerleyen dönemlerde hayati tehlike ile karşı karşıya bırakması, tedavi olma konusunda ısrarcı olmayı gerektiriyor.

Günümüzün modern tıp cihazları sayesinde erken dönemde kansere tanı konulmasının mümkün olması sayesinde, hastalıktan daha erken dönemde kurtulmak imkanlar dahilindedir. 

Multiparametrik prostat MR, prostat bölgesinin görüntülenmesini, kanserli hücrelerin hangi evrede olduğunun tespit edilebilmesi için en sık kullanılan tekniklerden biridir. 

Prostat kanseri risk faktörleri

Sağlıklı erkeklerde de prostat kanseri görülebilen bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı erkeklerin yüzde 17’si kanser riskini taşımaktadır. Kaba bir hesaplama yapıldığında her 6 erkekten birinin prostat kanseri olduğu görülmektedir. Tabi genel olarak bu hastalığa neyin neden olduğu henüz keşfedilmiş bir şey değildir.

Ancak doğal yaşlanma süreci olarak adlandırılan durum, dış faktörler, yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi, sigara içimi, alkol tüketimi gibi insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen nedenler, prostat kanserine en çok neden olan durumlardır. Prostat kanseri risk faktörleri ise şunlardır;

- İlerleyen yaş,

- Ailede prostat kanserinin olması,

- Yağlı beslenme,

- Hormonlar,

- Kadmium,

- A ve D vitaminleri.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Hastalık boyutuna ve kişiden kişiye göre prostat kanseri tedavileri farklılık gösterebilmektedir. Erken dönemde tanı konulması durumunda, ilaçlı tedavi ile kanserin oluşumunu engellemek mümkün hale gelebilmektedir. Ancak ilerleyen durumlarda, cerrahi operasyon gerektirebilen prostat kanseri, bazen de kemoterapi yapılacak duruma kadar da gelebilmektedir. En doğru olanı ise erken dönemde yani belirtilerinin kendini gösterdiği ilk zamanlarda doktora gitmektir. 

Prostat kanserine nasıl tanı konur?

Genellikle genel sağlık taramasında ortaya çıkan prostat kanseri, farklı tanı konma yöntemleri ile de belirlenebilmektedir. Bu yöntemler arasında en sık kullanılanlar şunlardır;

- Kanda bakılan PSA testi,

- Rektal muayene,

- İnce İğne Biyopsi ve Füzyon Biyopsi

- Multiparametrik Prostat MR

Genel olarak bu işlemler sonucunda prostat kanseri teşhisi konulabilmektedir. Modern tıp dünyasına sunulan multiparametrik prostat emar ise son yıllarda daha kesin sonuçlar verdiği için uzmanlar tarafından daha sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak kendini göstermektedir.

Tedavi için geç kalmayın

Doktorunuza zamanında gitmeniz, belirtilerin ilk evresinde muayene olmanız, kanser riskinden kurtulmanız adına önemlidir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.