Prostat Kanserinin etkin tanısında Multiparametrik Prostat MR
  17.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Multiparametrik Prostat MR, hastalığın hangi boyutta olduğunu anlamaya ve hangi tedavi şeklinin uygulanmasına karar vermede etkili bir yöntemdir.

 

Prostat kanseri veya prostat hastalığı, günümüz erkeklerini en çok tehdit eden durumların başında gelmektedir. Dünyada her erkekte görülebilen prostat kanseri, iyi huylu prostat büyümesinden (BPH) başlayarak prostat iltihabı (prostatit) ve prostat kanserine kadar gidebilen bir hastalıktır. 

Erken dönemde tedavi edilmemesi durumunda prostat kanserine yol açan bu hastalıktan kurtulmak, günümüz modern tıp teknolojisi sayesinde mümkündür. Multiparametrik Prostat MR, hastalığın hangi boyutta olduğunu anlamaya ve hangi tedavi şeklinin uygulanmasına karar vermede etkili bir yöntemdir.

Erkeklerde kalıtsal olması durumunda 40 yaşından sonra kendini daha fazla göstermeye başlayan prostat hastalığının tedavi edilmemesi, ciddi bazı problemlerin yaşanmasına neden olur. Bu yüzden uzmanlar, her erkeğin 40 yaşından sonra 6 ayda bir defa mutlaka kontrolden geçmeleri gerektiği konusunda uyarmaktadır. 

Yaşam kalitenizi düşürmeyin

Yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen prostat, erken dönemde tanı konulup tedavi edilmediğinde, idrar kesesinde idrarın birikmesine yol açar ve bu da ilerleyen dönemlerde iltihaba dönüşerek ciddi bir durum haline gelir. Prostat hastalığına yakalanmamak için elbette öncesinden alınacak bazı yöntemler vardır. 

Özellikle bitkisel çözümler bu alanda ciddi anlamda yardımcı olurken aynı zamanda doktor muayenesinden geçerek başlangıç evresinde olan bir prostat ise verilen ilaçlarla hastalığın önüne geçilebilmektedir. Ancak çoğu erkek bunu bir problem olarak görmediği veya tedavi olmaktan çekindiği için ciddi problemlere yol açabilmektedir. 

Prostat hastalığının hangi derecede olduğunu öğrenmek ve uygun tedavi yöntemini belirlemek adına geliştirilen Multiparametrik Prostat Emar çektirilerek hastalık hakkında bilgi edinmek ve doktorun verdiği tedavi yöntemlerini uygulamak, erken dönemde tanı konulması durumunda hastalığın önüne geçebilmektedir. 

Prostat Büyümesi Tedavisi

Prostat büyümesi, erkeklerde 40’lı yaşlardan itibaren doğal olarak görülebilen bir hastalıktır. Uzmanlar, büyümenin erken dönemde kontrol altına alınmasıyla kansere dönüşmesinin engellenebileceğini bildirmektedir.

prostat askılama” (Urolift) yöntemi hakkında bilgi veren uzmanlar; normalde büyüyen bir prostatta cerrahi müdahale ile prostattan doku çıkartılması ile tedavi edilmesine rağmen erken dönemde tanı konulması durumunda cerrahi müdahale gerekmeden de tedavi edilebildiğini söylüyor.

Ancak hastalığın boyutu ve büyüklüğü hakkında net bilgilere sahip olabilmek için multiparametrik prostat emar çekilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, MR çekiminin zor bir işlem olmadığını ve erkeklerin hastalığı gurur haline getirmemeleri gerektiği konusunda uyarıyor. 

Konforlu bir yaşam için tedavinizi ertelemeyin

Hastalıkların önüne geçebilmenin en güzel yolu öncesinden tedbir almaktır tabi ki. Ancak prostat kanseri gibi hastalıklar gizliden ilerlediği için çoğu zaman bunu fark etmek mümkün olmayabiliyor.

Başında da söylediğimiz gibi 40’lı yaşlardan sonra doğal olarak erkeklerde görülebilen bu hastalığın sizde olup olmadığını öğrenmek için periyodik olarak kontrolden geçmeniz ve Multiparametrik Prostat MR çekimini ihmal etmemeniz gerekir. Ailede kalıtsal bir hastalık varsa özellikle muayenelerin ve kontrollerin aksatılmaması gerektiğini bilmelisiniz.

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.