Prostat Kanserinin nedenleri nelerdir?
  02.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Erkeklerde görülen prostat kanseri, 40 yaşından itibaren kendini göstermeye başlar. Genetik bir durum varsa daha erken dönemlerde de kendini gösterebilir.

 

Prostat kanseri ile ilgili birçok araştırma yapılmasına rağmen kesin olarak nedeni belli bir şeye bağlanamamıştır. Kalıtsal yani aileden gelen genetik bir hastalık olduğunu düşünenler, çevre faktörlerinin neden olduğunu düşünenler veya farklı beslenme şekline bağlı olarak değerlendirenler olmuştur. 

Ancak prostat kanserine etki eden en büyük nedenin yaş olduğunu söylemek daha doğrudur. Erkeklerde görülen prostat kanseri, 40 yaşından itibaren kendini göstermeye başlar. Genetik bir durum varsa daha erken dönemlerde de kendini gösterebilir ama 50’li yaşlardan sonra hemen hemen bütün erkeklerin kanser riski ile karşı karşıya olduklarını söylemek daha doğru olacaktır. 

Prostat kanseri ölüm oranı

Prostat kanseri, Türkiye’de ve dünyada ölümlere en çok sebep olan ikinci kanser türü olarak belirlenmektedir. 50 yaş üstü erkeklerin özellikle yıl içinde en az 2 defa rutin olarak kontrolden geçmeleri, kanser oluşumuna karşı önlem almak adına önemli bir yere sahiptir. Tabi ailede kalıtsal bir durum söz konusu ise daha erken yaşlarda kontrollere gitmek ve varsa böyle bir durum erkenden önlem almak önemlidir. 

Erkeklerde %85'i 65 yaşın üzerindeki erkeklerde saptandığı tespit edilen prostat kanseri, bölgeden bölgeye göre de yayılma oranında farklılık görülebilen bir kanser türüdür. Mesela nedeni açıklanmayan bir durum ile Afrika bölgesinde prostat kanserine yakalanan ve bundan dolayı ölen insan sayısının Asya ülkelerine göre daha fazla olduğu tespit edilen bir durumdur. Yani nedenlerine bağlı kalmaktan ziyade hastalık ile ilgili bilgi sahibi olmak ve buna göre önlem almak daha önemli bir yere sahiptir. 

Prostat kanseri nasıl anlaşılır?

Her hastalığın belli bazı belirtileri vardır. Prostat kanserinde de belirtiler kişiden kişiye göre değişmekle birlikte genel olarak bazı belirtilerle tespit edilebilmektedir. İdrarda zorlanma, cinsel ilişkide boşalmada kan ve menide kan, geceleri sık tuvalet ihtiyacı duymak gibi belirtiler, kanserin ilk evrelerinde kendini gösteren durumlardan bazılarıdır. 

Bu tip durumlarda yapılması gereken en önemli şey zaman kaybetmeden doktora gitmektir. Doktor gerekli incelemeleri ve muayeneyi gerçekleştirdikten sonra net sonuca ulaşamazsa geliştirilmiş tıp cihazlarından biri olan mutliparametrik prostat MR çekilmesini ister. Bu MR türü ile kanserin evrelemesinden tedavi planının yapılmasına kadar birçok bilgi elde edilebilmektedir. 

Prostat kanseri tedavisi

Kanser türleri, birbirinden farklı oldukları için uygulanacak tedavi şekilleri de hem kanser türüne, hem kanser risk faktörüne hem de kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Multiparametrik prostat MR ile tanı konulan ve teşhis edilen prostat kanserinde en çok kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır;

- Cerrahi operasyon,

- Radyotrapi,

- Brakiterapi,

- İlaçla hormon blokajı,

- Kemoterapi.

Zaman kaybetmeyin

Prostat kanseri belirtilerinin kendini göstermeye başladığı ilk andan itibaren gerekli önlemlerin alınması için doktor muayenesinden geçmek ve tedavilere karşı cevap vermenin hayat kurtarıcı özelliğe sahip olduğunu unutmayın.

 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.