Prostat kanseri nedir?
  25.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Prostat kanseri, erkeklerde sıklıkla görülen hastalıkların başında yer almaktadır. Farklı risk faktörleri olmakla birlikte kalıtsal durumlarda daha fazla görülen prostat kanseri, dünyada yüz binde 28 olarak belirlenirken Türkiye’de bu oranın daha fazla olduğu saptanmıştır.

 

Türkiye’de prostat kanserine yakalanan erkek sayısının yüz binde 37 olduğu belirlenmiştir. 

Prostat kanseri nedir?

Prostat kanseri, idrar kesesinin hemen çıkışında bulunan “prostat” adı verilen organdaki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüyerek çoğalmasına denilmektedir. Anomali bir durum yoksa prostat organı doğan her çocukta bulunur.

Dış etkenler ve kalıtsal nedenlerden dolayı daha fazla kendini gösteren prostat kanseri, “iyi huylu” ve “kötü huylu” olmak üzere iki sınıfta incelenmektedir. Erken dönemde tedavi edildiğinde hastalıktan kurtulmak mümkün olsa da geç kalınması durumunda düzensiz şekilde büyüyen ve çoğalan hücreler vücudun diğer organlarına yayılarak kişinin ölümüne sebebiyet verebilir. 

Kronik Prostatit

Kronik prostatit, prostat organında iltihaplanmanın meydana gelmesine verilen isimdir. Dünya genelinde yapılan araştırmaya göre her üç 50 yaşındaki erkekten birinde prostatik görüldüğü tespit edilmiştir.

Tüm yaş grubu erkeklerde ve etnik kökenlerde kronik prostatit oranı %10-14 olarak belirlenmiştir. Nedenleri farklı olmakla birlikte; dengesiz beslenme, doğal yaşlanma ve kalıtsal hastalıklar olarak bilinmektedir. Prostat iltihabı, 4 farklı şekilde incelenmektedir. Bunlar;

1- Akut bakteriyel prostatit

2- Kronik bakteriyel prostatit

3- Kronik pelvik ağrı sendromu (KPAS)

4- Semptomsuz iltihaplı prostatit

Kronik prostatit belirtileri nelerdir?

- Yüksek ateş, üşüme ve titreme,

- İdrar yaparken şiddetli yanma hissi,

- Mesanenin tam boşalmama hissi. 

PSA değeri nedir?

PSA değerinin yüksek olmasına bağlı olarak kişide prostat kanseri olup olmadığı değerlendirilir. Ancak şunu söylemek gerekir ki; PSA değeri 1 ng/ml nin altında olan kişilerde de oran olarak %6,6 dolayında prostat kanseri görülebilmektedir.

Kan tahlili yapılarak gerçekleştirilen PSA testi için aç ya da tok olma şartı yoktur, günün herhangi bir saatinde test için kan verilebilmektedir. Yapılan araştırma ve inceleme sonuçlarına göre elde edilen verilerde PSA: 3,1 - 4 ng/ml arasına ulaştığında hastaların %26,9’sında prostat kanseri olduğu saptanmıştır. 

Prostata ne iyi gelir?

Her erkekte doğal olarak bulunan prostat organında zaman içinde belli bazı nedenlerden dolayı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve yayılması ile prostat kanseri meydana gelir. Bu kanserden korunmanın en önemli yolu da düzenli beslenmektir. Uzman doktorlar, prostat kanserinden korunmak için tüketilmesi gereken besinleri şu şekilde belirlemektedir.

1- Selenyum içeren besinler

2- Çinko içeren besinler

3- Yağsız protein kaynakları

4- Likopen içeren besinler

5- Tam tahıllar

6- Meyveler

7- Sebzeler

Prostat kanserine tanı nasıl konur?

Tıp dünyasının ileri düzeye ulaşması sayesinde prostat kanseri gibi önemli hastalıklara tanı koyma da artık eskisine göre çok daha kolaydır. Multiparametrik prostat MR, hücrelerin büyümesinden, kanserin evrelemesine kadar birçok konuda doktora bilgi vermektedir. Yukarıda saydığımız belirtilerle karşı karşıya kalan kişilerin zaman kaybetmeden muayene olmaları gerekmektedir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.