Prostat kanseri ölüm riski
  06.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. 50’li yaşların üstünde olan erkekler daha fazla risk altında iken bu yaşın altındaki erkeklerde risk oranı daha azdır.

 

Her kanser türü aslında ölümcüldür. Sadece ölümcül etkilerinden kurtulmak için kullanılan bazı yöntemler ve tedaviler vardır. Ancak tedavi yöntemi ne olursa olsun kanserde önemli olan erken dönemde tanılanması ve teşhis edilmesidir. 

Daha çok ailede kalıtsal olan durumlarda daha fazla kendini gösteren prostat kanseri, nedeni bilinmeyen bir tespit ile Afrika kökenli erkeklerde daha fazla görülen bir kanser türüdür.

Prostat kanseri neden oluşur?

Şuana kadar yapılan çalışmalarda, prostat kanserine neden olan asıl etken hakkında henüz net bir şey elde edilmemiştir. Ancak genel olarak uzmanların erkeklerde; sigara içimi, alkolizm, aşırı stres, ailede kalıtsal olarak kanserin bulunması, erkeklerde risk oranını arttırmaktadır şeklinde açıklık getiriliyor.

Bazı İslami kaynaklarda yer alan bilgiler de prostat kanseri ile ilgili önemli bilgiler vermektedir. Bu kaynaklarda anlatıldığına göre ayakta idrar yapmak prostat kanserine neden oluyor. Bazı tıp bilimcilerinin yaptıkları araştırmalara göre de ayakta idrar yapmak, mesanenin tam olarak boşalmasını engellediği için zamanla prostat kanserine neden olduğu yönündedir.  Bu yüzden erkeklerde idrar yapılırken oturarak yapılması tavsiye edilmektedir.

Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Kanser türlerinin aslında geneli, erken dönemde belirti gösteren hastalıklar değildir. Daha çok ilerleyen dönemlerde yani ikinci veya üçüncü evrede kendini göstermeye başlar.

Prostat kanseri ölüm riski konusu da aslında belirtileri ile birlikte açıklanması gereken bir konudur. Çünkü bu kanser türü de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken dönemde tedavi edildiğinde yani diğer organlara yayılımı engellendiğinde ölüm riskini ortadan kaldırmak mümkündür. Genel olarak bu bilgiye verdikten sonra prostat kanseri belirtilerini sıralamaya başlayabilirsiniz. 

Prostat kanserinde en çok görülen belirtiler

- Prostat bezinde yumru veya asimetrik prostat,

- İdrar yaparken zorlanma,

- İdrarı başlatmada ve bitirmede zorlanma,

- Geceleri başta olmak üzere sık idrara çıkma,

- İdrar akışında zayıflığın başlaması,

- İdrarda yanma veya ağrı,

- Erken boşalma,

- İdrar ve menide kan görülmesi.

Yukarıda maddeler halinde saydığımız prostat kanseri belirtileri, kişiden kişiye göre erken dönemde veya daha ilerleyen dönemlerde kendini gösterebilmektedir. Bazılarında ise bu belirtilerden daha farklı belirtiler de görülebilmektedir.

Prostat kanseri tedavisi

Erkeklerde yaygın olarak görülen ve ölüm riski bulunan prostat kanseri tedavisi, hastalığın hangi evrede olduğuna bağlı olarak kişiye özel şekilde belirlenebilmektedir. Prostat kanserinde kullanılan tedavi yöntemleri farklı iken en sık başvurulan yöntemler şunlardır;

• Ameliyat (prostatektomi)

• Radyasyon terapisi (brakiterapi, eksternal radyoterapi)

• Hormon terapisi

• Kemoterapi

Tanı nasıl konulur?

Multiparametrik prostat MR, tıp dünyasının kanserli hastalıklara karşı geliştirdiği en yeni tekniklerden biridir. Prostat kanseri teşhisinde son derece etkili sonuçlar veren MR, sadece hastalık belirtisi olanlar için değil, kanser taraması yaptırmak isteyenler için de kullanılabilmektedir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.