Temporal MR Kulak Emarı
  22.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Temporal MR ya da diğer adıyla Kulak Emar’ ı, işitme kaybı, kulak çınlaması, akustik nöroma, tümör, travma ve vertigo gibi benzeri durumların tespit edilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

 

Kulak bölgesi veya bu bölgenin beyin ile ilişkili sinir yapılarının incelenmesi ve analiz edilmesi için istenilen Temporal MR diğer adı ile Kulak Emarı, bu bölgede oluşan hasarların veya hastalıkların tespit edilmesinde son derece etkili bir yöntemdir. 

Kulak bölgesinde veya çevresinde tümör oluşumunun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla doktorun genel muayenesinden sonra istediği manyetik rezonans görüntüleme (MR), sinirlerde iltihap oluşumunun olup olmadığını değerlendirme konusunda da son derece etkili bir yöntemdir. 

Hasta, belli bazı şikâyetlerle doktora gittiğinde doktor genel bir muayene yapar. Eğer bu muayene sonucunda hastalık ile ilgili kesin bulgulara ulaşılamazsa, detaylı incelemenin yapılabilmesi için Temporal MR istenir. 

X-ışını kullanılmadan kulak bölgesi ve çevresinin görüntülenmesine yardımcı olan Kulak MR’ı, ile damarların sinirler üzerinde bası oluşturup oluşturmadığını, kulakla ilgili doğuştan var olan veya sonradan gelişen bazı hastalıkların olup olmadığı incelenir. 

Temporal kemik nedir?

Temporal kemik, kafatasının yanında, cerebrumun temporal loblarının yanında yer alan bir kemiktir. İnsan beynindeki 4 beyin lobundan biri olan temporal kemik, konuşma, hafıza ve duymadan etkili görevleri olan bölümdür. 

Kafatasının göz ile kulak arasında yer alana bu anatomik bölgede, bazı nedenlerden dolayı hasar meydana gelir ve kişinin birçok yönden yaşam kalitesi düşmeye başlar.

Spor kazaları, trafik kazası, çarpma gibi farklı etkenlerin neden olduğu travma, kulak bölgesinde hasarların meydana gelmesine neden olur. Temporal MR, bu bölgede meydana gelen hasarların tespit edilmesi için kullanılan bir yöntemdir. 

Kulak MR’ı çektirenler

Kulak MR’ı yukarıda da belirttiğimiz gibi kulak çınlaması, kulak ağrısı ve travmaya bağlı bazı hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. MR, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleme sistemine göre daha net sonuçlar sunduğu için tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir. 

Bilgisayarlı tomografi (BT) X-ışını kullanılarak görüntüleme sağladığı için çoğu zaman tercih edilmemektedir. Ancak bazı durumlarda ikisinin aynı anda kullanılması durumu da söz konusu olabilmektedir. Kulak MR’ı çektirenler, herhangi bir rahatsızlık verici durumun söz konusu olmadığı konusunda hemfikirdirler. 

Neden MR?

Tıp teknolojisinin oldukça ileri adımlar atması sayesinde hastalıkların tespiti ve tespitler yapılırken hastanın vücuduna herhangi bir yan etki bırakmaması durumu daha iyileşmiş şekilde kendini göstermektedir. 

Bilgisayarlı tomografi (BT), X-ışını kullanılarak bölgesel görüntüleme alınan bir yöntemdir. Ancak bu sistemin radyasyon yayması, hastaların ve doktorların tercih etmemelerini etkilemektedir. Tabi kontrollü şekilde yapılan incelemelerde herhangi bir problem gözlenmemektedir. Açık MR ise tıp teknolojisinin görüntüleme sistemlerine getirdiği en son çözümdür. 

Kapalı MR cihazı; tünele benzeyen bir yapıya sahiptir ve görüntüleme yapılacak bazı bölgelerde hastanın uzun süre sabit pozisyonda kalması gerekmektedir. Bu da kapalı alan korkusu olan hastalar başta olmak üzere bazı hastaların kapalı MR sistemine girmelerini engellemektedir. 

Açık MR cihazı ise hastanın sabit pozisyonda kalmasına gerek bırakmayan, konforlu ve kilolu hastalar için de uygun bir sistemdir. Bu nedenle tıp dünyasında son yıllarda açık MR daha fazla tercih edilmektedir. Temporal açık MR da yine hastanın daha konforlu ortamda kulak emarı çektirmesine olanak tanıyan bir sistemdir. 

Herhangi bir şikayet oluşumunun engellendiği, konforlu ortamda görüntüleme sağladığı için tercih edilen bir yöntemdir. 

Temporal Emar nasıl çekilir?

Kapalı MR ile çekim yapılırken hasta yatağı kafa bölgesi cihazın orta kısmına gelecek şekilde tünele ilerletilir ve bu şekilde çekim işlemi yapılır. Yukarıda belirttiğimiz gibi kapalı MR, başta kapalı alan korkusu olan hastalar için işlemin yapılmasını zorlaştırmaktadır.

Ancak açık MR ile Temporal emar çekilebilmektedir ve bu işlem esnasında hastanın sabit pozisyonda uzun süre kalmasına gerek duyulmamaktadır. 

Temporal MR fiyatı

Biyorad, alanında uzman ve deneyimli kadrosu ile İstanbul’un Anadolu yakası ve Avrupa yakasındaki birçok merkezi ile hizmet vermektedir. Devlet hastanelerinde henüz açık MR cihazlarının bulunmamasından dolayı hastaların açık MR çektirme ihtiyacı duymaları durumunda yardımcı olan kurumumuz, Temporal MR fiyatı konusunda da hastalara yardımcı olmaktadır. Çağrı merkezi numaramızdan ulaşarak detaylı bilgi alabilir, size en yakın merkezimizden randevu oluşturabilirsiniz. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.