Temporomandibular eklem mr çene emarı
  20.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Temporomandibular eklem MR çene emarı, alt çeneyi kafatasına bağlayan eklemin incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. alt çeneyi kafatasına bağlayan TME (Temporomandibular) çeşitli bazı nedenlerden dolayı çene bozukluklarına neden olabilmektedir.

 

Travma sonucu, darbe alınması gibi nedenler başta olmak üzere değişik bazı nedenlere bağlı oluşan bu tip sorunların tespit edilmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için Temporomandibular Emarı çekilir. 

Vücutta sabit olan üst çene kemiği, hareketli olan alt çene kemiğini kafatasına bağlar. Alt çene kemiğinin hareketini sağlayan musculus temporalis (alt çenenin yukarı hareketini sağlar), musculus masseter (alt çeneyi yukarı kaldırır), musculus pterigoideus medialis (alt çene kısmını yukarı kaldırır ve öne veya yana hareket etmesini sağlar), musculus pterigoideus lateralis (ağzın açılmasını sağlar).

Ancak bazı nedenlerden dolayı bu fonksiyonların yerine getirilmesi güç hale gelir. Bu tip şikayetlerle doktora başvuran hastanın genel muayenesinde herhangi bir sonucun elde edilmemesi durumunda, Temporomandibular MR çekilmesi istenir. 

TME emar nasıl çekilir?

TME emar çekimi, teknisyen ya da doktor tarafından yapılır. Bazen hastalığın durumuna göre farklı görüntüleme tekniklerinden de yararlanılabilmektedir. Nadiren de olsa sintigrafi veya PET çekilerek de değerlendirme yapılabilmektedir. 

Çene eklemi bozuklukları neden meydana gelir?

Çene eklemi, yaşam kalitesinin korunabilmesi açısından insan vücudunun en önemli yerlerinden biridir. Bozukluğa neden olan çok farklı etkenler olmakla birlikte başlıca nedenleri şunlardır;

- Tek taraflı çiğneme alışkanlığı,

- Diş eksiklikleri,

- Diş sıkma alışkanlığı ve gıcırdatma,

- Stres, depresyon vs. 

- Fizyolojik olmayan diş kapanışları,

- Dejeneratif eklem rahatsızlıkları, osteoarthritis, artrozis

- Otoimmün hastalıklar, romatoid artrit, lupus

- Ortodontik bozukluklar.

Yukarıda saydığımız nedenlerin yanında bir de nedeni anlaşılmayan bazı durumlardan dolayı da çene eklemi bozuklukları sorunları yaşanabilmektedir. Tüm bu sorunların nedenine inmek, gerekli tanının konulmasını sağlamak ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesini sağlamak amacıyla Temporomandibular MR (TME emar) çekimi yapılmaktadır. 

Çene eklemi bozukluğu belirtileri nelerdir?

Çene ağrılarının birçoğunun kendine ait belirtileri bulunmaktadır. Hastanın burada dikkat etmesi gereken en önemli detay, belirtiler kendini göstermeye başladığında zaman kaybetmeden doktora gitmek olacaktır. Çene eklemi bozukluğu belirtileri şunlardır;

- Ağız açılırken ağrı hissinin duyulması,

- Ağız açılıp kapanırken gıcırdatma,

- Ağzın kısıtlı açılması ve kitlenmesi,

- Boyun bölgesinde ağrı veya sertliğin oluşması,

- Baş ağrısı (migren bunun dışındadır),

- Çiğneme esnasında yüzde şiddetli ağrının meydana gelmesi,

- Dişlerin kapanmasında hissedilen ağrılar,

- Çiğneme esnasında çene bölümlerinde erken yorulma,

- Esnemede meydana gelen bozukluk,

- Kulak ağrıları, kulakta çınlama vs. 

Temporomandibular (TME) nasıl önlenir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi TME neden olan birçok faktör vardır. Stres, bruksizm veya diş sıkmadan dolayı meydana gelen bu rahatsızlığın önüne basit bir şekilde geçilebilmektedir aslında. Bunun için özel olarak üretilen gece plakları, çenedeki baskıyı azaltarak çene ekleminin daha esnek kalmasına yardımcı olmaktadır. 

Çene eklemi bozukluğunun nedeni stresten dolayı dişlerin çok fazla sıkmasından kaynaklı ise koruyucu plak kullanmak TME sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olur. Ancak tüm bunları kullanmadan önce diş hekimine görünmek, psikolojik nedenler varsa psikoloğa gitmek gerekebilmektedir. 

Çene bozukluğu (TME) nasıl tedavi edilir?

Hasta yukarıda saydığımız sorunlarla doktora gittiğinde, hastalığa tanı konulması ve teşhis edilmesi için Temporomandibular MR çektirilmesi istenir. Çekim işleminden sonra raporlar incelenerek hastaya uygun tedavi yöntemi uygulanır.

Terapi, gece plağı kullanma, stres azaltıcı terapiler, ağrı kesici ilaçlar, yanmayı engelleyen ilaçlar, düşmüş veya çekilmiş dişlerin yenilenmesi gibi farklı tedavi yöntemleri hastaya uygulanır. 

Temporomandibular MR fiyatı

Modern tıp dünyasının ileri adımlar atması sayesinde birçok hastalıkta olduğu gibi çene eklemi bozukluğu hastalıklarına karşı de çözümler üretilmiştir. Sorunun tespit edilmesi için çekilen MR ile hastalığın hangi boyutta olduğu tespit edilebilmektedir.

Temporomandibular MR fiyatı hakkında detaylı bilgi almak ve en yakın hastaneden randevu almak için Biyorad çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.