Tüm Batın ultrason sonuçları
  11.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Karın içi iç bölgeye “batın” denmektedir. Hasta karın bölgesiyle ilgili şikâyetlerle doktora gittiğinde, doktor ön muayenede herhangi bir sonuca ulaşamaması durumunda hastadan tüm batın USG isteyebilir.

 

Karın ağrısı, idrarını yaparken ağrı, gözlerde sarılık, kalıtsal böbrek hastalıkları, hazımsızlık sorunları, karında şişlik gibi rahatsızlıklarda hastalığa neden olan sorunun anlaşılabilmesi ve uygun tedavi planının yapılabilmesi için tüm batın ultrason sonuçları değerlendirilerek buna göre bir tedavi şekli önerilir. 

Tüm batın ultrason avantajları

Tüm batın USG veya diğer adıyla tüm batın ultrason, hayati önem taşıyan ve normal bir muayenede nedeni anlaşılmayan ağrıların çözülmesinde son derece etkili bir görüntüleme yöntemidir. Radyoloji uzmanları tarafından uygulanan bu yöntemde tetkiklerin ayrıntılı bir şekilde rapor halinde sunulmasını sağlamaktadır. Tüm işlemler ortalama olarak 15 dakika kadar sürmektedir. Çekim sonrasında hasta normal şekilde günlük yaşamına devam edebilmektedir ve herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. 

Tüm batın ultrason hangi hastalıklarda çekilir?

Karın bölgesinin incelenmesinde son teknoloji olarak değerlendirilen tüm batın USG, aç karna ve idrar kesesi dolu ile yapılan bir işlemdir. Birçok hastalığın tanılanmasında kullanılan tüm batın ultrason için farklı tetkikler kullanılabilmektedir. safra kesesi, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, dalak; karnın alt yarısında bulunan mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde prostat ultrason ile görüntülenmektedir.

Hangi bölgeler nasıl incelenir?

Karaciğer: Karaciğerde siroz ve karaciğer kanseri bulgularına ulaşmak için kullanılan tüm batın USG, karaciğerde yağlanma, kist veya kitle oluşumunun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla istenebilir. 

Safra kesesi: safra kesesinde bulunan taş, çamur veya iltihap gibi durumların test ve analiz edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. 

Dalak: dalakta meydana gelen büyümeyi incelemek ve evrelemek amacıyla kullanılan tüm batın ultrason, büyümeye neden olan faktörün tespit edilmesinde istenmektedir. 

Böbrekler: böbrek hastalıkları birçok insanda çıkabilen ve ciddi problemlere neden olabilen hastalıkların başında gelmektedir. Böbrek taşı, kum, kist veya kitle oluşumundan dolayı yaşam kalitesinin düşmesine neden olan farklı tip sorunların tespit edilmesi için uygulanan tüm batın ultrason ile yaşanan hastalığın nedenleri ve buna göre üretilebilecek uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir. 

Prostat kanseri: prostat kanseri, ülkemizde her 3 erkekten birinde görülebilen bir kanser türüdür. Erken dönemde tedavi edilmesi durumunda hasta yeniden sağlığına kavuşabilmektedir. Tüm batın ultrasonun prostat kanseri ile ilgili bulgulara ulaşmak için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. 

Rahim ve yumurtalıklar: kadın hastalıkları arasında önemli olan ve ciddi derecede yaşam kalitesini tehdit eden rahim ve yumurtalık hastalıklarının nedenlerini öğrenmek ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyla da tüm batın USG çekilebilmektedir. 

Tüm batın ultrason sonuçları

Yukarıda saymış olduğumuz durumlarda istenilen tüm batın USG sonuçları, doktorun istediği şekle ve hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak sonuç süresi uzayabilmektedir. Ancak genel olarak 1 gün içinde tüm batın ultrason sonuçları verilmektedir. 

 

Açık Emar Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
Açık MR' ı Kapalı MR' dan ayıran özellikler nelerdir?
Tüm Batın USG Hangi Bölüm
Karaciğer Kanseri Belirtileri Açık Emar da Görülür mü?
Parkinson Teşhisi Emar ile Konulurmu?
Prostat Kanseri Öldürürmü?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.