BEYİN EMAR (KRANİAL MR)
Beyin Emar (Kranial MR)
İnsan vücudunun bütününü ele aldığımızda, vücudun en önemli ve en hassas bölümünün beyin olduğunu söyleyebiliriz. Beyinde meydana gelebilecek hasarlar, insan hayatını tamamı ile ve doğrudan etkiler. Beyin ile ilgili yaşanan problemlerde manyetik görüntüleme sistemleri en çok tercih edilen tanı yöntemidir.
 
Manyetik rezonans (MR) olarak adlandırılan bu görüntüleme sistemi ile beyinde oluşan hasar ve hasarın boyutu tespit edilmektedir. Bu da doktorun hastanın hastalığı hakkında daha somut bilgiler edinmesine ve uygun tedavi şeklinin belirlenerek uygulanmasında yardımcı olmaktadır. Beyin MR/emarı, her ne kadar beyinde yaşanan veya şüphe edilen durumlarda istense de bunu “baş bölgesi sorunları” olarak değerlendirmemek gerekir.

Beyin MR/Emarı neden istenir?

Zira insanın tüm organlarının bağlı olduğu ana merkez de beyindir. Ellerin çalışması, ayakların hareket etmesi, dilin hareket ederek kelimeleri dökmesi ve kısaca insanın gün içinde yapmış olduğu tüm davranış ve hareketlerin ana kontrol merkezi beyindir.
 
Beyinde yaşanan bazı problemler insanın hareket etme kabiliyetini elinden alabilir. Mesela sebebi anlaşılmayan yürüme bozuklukları veya yürümede güçlük çekme durumlarının en büyük nedenleri yine beyin fonksiyonlarının o bölgede sağlıklı olarak gerçekleştirememesinden kaynaklanır. Bu nedenle ayakları ile ilgili şikâyet eden hastadan da Beyin MR istenebilir.
 
Beyin MR’ı/emarı, radyasyon yaymayan bir cihaz ile çekilmektedir. Yani daha önceleri kullanılan ve yan etkileri bir hayli fazla olan tomografi gibi değildir. Hem daha kesin sonuçların elde edilmesinden hem de daha kısa sürede sonuç vermesinden dolayı son yıllarda tomografi çok mecbur kalınmadıkça çekilmemektedir. Bunun yerine X ışınları ile çalışmayan görüntüleme sistemi MR kullanılmaktadır.

Açık Beyin emar çekimi nedir?

Normal diğer MR çekimleri ile aynı şekilde çekilen beyin MR/emarı için hastanın öncesinden herhangi bir hazırlık yapmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Kapalı mr cihazlarında, hasta sedye üzerine yatırılır ve başına bir aparat takılarak cihazın gönderdiği sinyallerin alınmasını sağlar. Beyin emarı çekimi esnasında kapalı emar sistemleri kullanılıyorsa, yüksek ses çıkartmalarından dolayı ve ortalama 15-20 dakika kadar sürebilen bir işlem olmasından dolayı hastanın daha az rahatsız olması adına kulak tıkacı takılır.
 
Sonradan geliştirilen bazı kapalı MR cihazlarında, ek olarak kulaklık verilebilmektedir. Müzik eşliğinde çekim yapılmasını sağlayan kulaklıklar sayesinde manyetik rezonans (MR) cihazının çıkarttığı yüksek ses, hastayı rahatsız etmez veya daha az rahatsızlık duymasını sağlar.
 
Yukarıda anlattığımız beyin MR çekim işlemi kapalı emar sistemleri içindi.
 
Son yıllarda modern tıp dünyasına sunulan açık emar sistemleri sayesinde artık bu tip sorunların da yaşanmadığını söylemek gerekiyor. Yine aynı sürede çekim işlemini tamamlayan açık MR sistemlerinde, gürültü sıfıra indirildiği için hastanın herhangi bir şekilde rahatsızlık duyması durumu söz konusu olmaktan çıkmaktadır.
 
Sabit pozisyonda kalma gibi mecburiyeti de ortadan kaldıran yeni nesil MR sistemleri ile çekim yapıldığında, hasta; oturabilir, uzanabilir veya kitap okuyabilir.
 
Kapalı emar çekimlerinde çoğu hastalar çekingen davranırlar. Kapalı alan korkusu olan hastalar, fazla kilolu olan hastalar, yalnız başına ihtiyacını gideremeyen insanlar ve özellikle de çocuk hastaların emar çekim işlemi oldukça zahmetlidir.
 
Ancak açık MR sistemleri sayesinde bu tip problemlerin ortadan kaldırıldığını söylememiz gerekiyor. Daha geniş bir hacme sahip olması adına iç hacmi 80 cm. ölçülerinde olması, fazla kilolu olan hastaların da kolaylıkla sonuç alabilmeleri sağlanmaktadır.
 
Beyin açık emar ile sağlık problemleriniz ile ilgili daha somut sonuçlar alabilir, doktorunuz gerekli incelemeyi yaptıktan sonra hastalığınıza uygun tedavi yöntemini belirler.

Beyin mr çeşitleri nelerdir?

Beyin MR’ı iki farklı şekilde çekilmektedir. Bunlar;
 
  1. İlaçlı beyin MR
  2. İlaçsız beyin MR
  3. Difüzyon MR
  4. Perfüzyon MR

İlaçlı beyin emarı nasıl çekilir?

İlaçlı beyin MR/emarı her durumda çekilmez. Şikayetlerinizi doktorunuza anlattığınızda, doktorunuz eğer önemli bulgulardan şüphe ediyorsa yani beyin tümörü veya lezyonlardan şüpheleniyorsa, ilaçlı beyin emarı isteyebilir.
 
Hastalığa tanı koyma ve tedavi şeklini belirlemede daha etkili olan ilaçlı MR için doktor öncesinden bazı bilgilendirmeleri yapar ve bundan sonra çekim işlemi gerçekleştirilir.
 
İlaçlı beyin emarı çektirilebilmesi için hastanın buna uygun olup olmadığı incelenir. Bu emar tipinde hastanın böbrek fonksiyonlarını yerine getirip getirilmediğine bakılır. Bunun için emar çekiminden önce kan tahlili yapılması istenebilir ve kanda bulunan üre ve kreatinin değeri normal seviyede ise ilaçlı MR çekilir.
 
İlaçlı beyin MR çektirmek için söylediklerimizin dışında bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Doktor çekim öncesinde hastaya eczaneden ilaç almasını ister, hasta bu ilaçla birlikte radyoloji uzmanına gider, uzman teknisyen hastaya alerjik durumunun olup olmadığını sorar, varsa ne tür bir alerji olduğu araştırılarak eğer ilaçlı MR çekimi için herhangi bir sorun teşkil etmiyorsa, çekim işlemi gerçekleştirilir.

İlaçlı beyin MR’ı ne kadar sürer?

Hastaların en çok çekindikleri durumların başında uzun süren MR işlemleri gelmektedir. Çoğu zaman hasta bu korku yüzünden emar çekmek istememektedir. Ancak ilaçlı MR çekimi sanıldığı kadar zor ve uzun süren bir işlem değildir.
 
Hasta çekim için hazır hale getirildikten sonra çekim işlemi başlar ve yaklaşık 15 dakika sonra kontrast madde damar yoluyla verilir. Kontrast maddenin verilmesinin nedeni, görüntülerin daha net şekilde alınması içindir.
 
İlaç verildikten sonra çekim işlemi kaldığı yerden devam eder. Ortalama 7 ile 9 dakika arasında süren ilaçlı beyin MR’ı tamamlanmış olur.

İlaçlı beyin MR zararları nedir?

Damar yolundan verilen kontrast madde, herhangi bir radyoaktif madde içermediğinden hastaya yan etkisi bulunmamaktadır. Çok nadiren de olsa bazı durumlarda haffi baş dönmeleri veya mide bulantıları görülebilir ancak bu durum çok kısa süre sonra bitecektir.

İlaçsız beyin MR nasıl çekilir?

İlaçsız beyin MR/emarı, beyinde görülen tümör veya lezyonlarda veya bunlardan şüphe edildiği durumlarda çekilmez. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen rahatsızlığın, beyin fonksiyonlarından kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek amacıyla çekilen ilaçsız beyin emarı için öncesinden herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.
 
Kapalı emar veya açık emar sistemleri kullanılarak çekim işlemi yapılır. Uzman teknisyen, hastanın çekim esnasında nasıl davranması gerektiğini bildirir ve ortalama 10 dakika kadar süren bir işlemin ardından çekim tamamlanmış olur.

İlaçsız beyin MR zararları nedir?

Manyetik rezonans (MR) cihazları, X ışınları ile çalışan sistemler değildir. Bu nedenle hastaya herhangi bir yan etkisinin olmadığını söylemek gerekir.

Beyin MR sonuçları kaç günde çıkar?

Herhangi bir hastalıktan dolayı doktora gittiğinizde, hastalığınızla ilgili net tanının konulabilmesi ve uygun tedavi şeklinin belirlenmesi için doktorunuz sizden beyin emarı isteyebilir. Halk arasında kafa emarı olarak da adlandırılan görüntüleme işlemi bitiminde uzman radyologlar raporu hazırlayarak hastanın doktoruna sunarlar.
 
Beyin MR sonucu, hastanın ne şekilde tedavi olması gerektiği konusunda önemli ipuçları verir. Doktor verilen raporu değerlendirerek hastaya bilgilendirmede bulunur. Eğer beyin tümörü veya lazyon oluşumu söz konusu ise tedavi yöntemlerinin belirlenmesi adına farklı çalışmalar yürütülür. Yani beyin mr sonucu bir anlamda hastanın tedavi yöntemleri hakkında doğru sonuca ulaşmayı sağlayan bir görüntüleme türüdür.

Beyin mr fiyatları

Biyorad, alanında uzman ekibi ile hastaların mr çekim işlemlerinde rahat etmelerine yardımcı olan aracı bir kuruluştur. İstanbul’un tüm ilçelerinde anlaşmalı hastanelerimiz olup hastalarımızın adreslerine en yakın hastaneden veya manyetik rezonans (MR) merkezlerinden randevu oluşturmaktayız.
 
Son zamanlarda tıp dünyasında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan açık emar sayesinde daha net sonuçlar alınabilmektedir. Beyin mr fiyatları, çekim yapılacak hastaneye veya çekim merkezine göre değişebilmektedir. En uygun fiyatı almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
 
Açık Emar
Açık Emar Fiyatları
Alt Batın ve Üst Batın Emar (Tüm Batın MR)
Beyin Emar (Kranial MR)
Emar Anjiyo
Hipofiz MR
Kardiyak Emar
Lomber MR
Meme Emar (Göğüs Emar)
Multiparametrik Prostat MR
Servikal MR
Tüm Vücut Emar Check-Up
Sıkça Sorulan Sorular
 
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.