Ağrısız HSG-Rahim Filmi
  26.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Ağrısız HSG rahim filmi, her ne kadar bazı kadınlar tarafından “ağrılı” olarak tanımlansa da söylendiği kadar ciddi ağrılara neden olmamaktadır.

 

Kadın hastalıkları arasında en sık görülen ve hamile kalmayı en çok engelleyen durumların başında rahim hastalıkları gelmektedir. Rahim hastalıkları, sadece hamile kalmaya engel olan durumları beraberinde getirmez. Adet gecikmesi gibi kadınların en çok şikâyet ettikleri durumların da tetikleyici noktasıdır. 

Bu yüzden modern tıp dünyasının geliştirdiği ve son yıllarda kadın hastalıkları alanında önemli bir kullanım oranına ulaşan rahim filmi, birçok sıkıntının daha kolay atlatılabilmesi için kullanılması gereken bir yöntemdir. 

Ağrısız HSG rahim filmi, her ne kadar bazı kadınlar tarafından “ağrılı” olarak tanımlansa da söylendiği kadar ciddi ağrılara neden olmamaktadır ve kadın hastalıklarının tedavi edilmesinde önemli oranda başarılı sonuçlar vermektedir. 

Rahim filmi neden çekilir?

Tıp dünyasında son yıllarda artış gösteren rahim filmi, bazı nedenlerden dolayı çekilmektedir. Bazı kadınlar 1 yıl korumasız ilişkiye girdikleri halde hamile kalamamaktan yakınırlar. Aslında tüm bunların nedenini rahme bağlamak doğru olmasa da genel olarak kadınların hamile kalamamalarındaki en büyük neden, rahimde ve rahim tüpü kanallarında oluşan bazı hastalıklardan kaynaklanmaktadır. 

Bu tip durumlarda muayene aşamasında erkeğe yönelik ilk tetkik sperm analizi (spermiyogenez) yapılır. Kadınlarda ise bu durum daha detaylı bir şekilde değerlendirilir. Tüm bu değerlendirmelerden net sonuç alabilmek için çekilen rahim filmi, rahimde ve rahim tüpü kanallarında oluşan hastalıkları tespit etmek ve uygun tedavi yöntemini belirlemek amacıyladır. 

Rahim filmi (HSG) ile hamilelik şansızınızı arttırabilirsiniz

Ağrısız rahim filmi çektirmek sadece yaşanan sorunların neler olduğuna dair bilgi almak amacıyla çekilen bir işlem değildir. Aynı zamanda ilaçlı rahim filmi olarak da bilinen işlemde kullanılan kontrast madde, rahim tüpü kanallarında tıkanıklığı da gidermektedir. 

Rahim ağzından basınçlı bir şekilde verilen ilaç tıkanıklık durumu söz konusu ise açılmasına yardımcı olur. Uzman doktorlar bu işlem ile ilgili bilgi verirken, kadınların rahim filmi çektirmekten korkmalarının hem yersiz hem de olmaması gereken bir şey olduğunu vurguluyor. 

Genellikle 1 yıl boyunca korumasız ilişkiye girdiği halde hamile kalamayan kadınlar, ilaçlı rahim filmi (HSG) çektirdikten sonraki 6 ay içinde hamile kalabiliyorlar. 

Rahim filmi ağrılı mı?

Rahim filmi çektirmek veya jinekolojik işlem yaptırmak ağrılı mıdır? Şeklinde gelen sorulara aslında kesin olarak verilecek cevap “abartıldığı kadar ağrılı bir işlem değildir” demek olur. Rahim filmi çektirildiği sırada spekulum yerleştirilmesi ve ilaç verilmesi anında minimal ağrıların oluşmasına neden olabilmektedir. Ama bu ağrıların ciddi boyutta olmadığını ve kısa sürede geçtiğini söylemek gerekir.

Ayrıca rahim filmi çekildikten sonra kadınlar normal hayatlarına devam edebilirler, araç kullanabilirler. Yani sıkıntılı dönemin sadece çekim esnasında olduğunu ve birkaç saatlik bir sancı olduğunu söylemek gerekir. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.