Tüp bebek transfer sonrası
  13.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tüp bebek tedavisinde annelerin en çok merak ettikleri konulardan biri, tüp bebek transfer sonrası ne yapılması gerekir, transfer işlemi ağrılı mı gibi sorulardır. Bu yazımızda tüm bunlardan daha fazlasına cevap vereceğiz.

 

Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak, günümüz tıp dünyasında mümkün olmakla birlikte çok fazlasıyla tercih edilen bir yöntemdir. Tüp bebek, anneden alınan yumurtalar ile babadan alınan spermin, laboratuvar ortamında birleştirilip embriyo halini almasını bekledikten sonra anneye transfer işlemine verilen genel bir isimdir.

Embriyo transferi nedir?

Laboratuvar ortamında anneden alınan yumurtalar ile babadan alınan spermlerin birleştirilerek embriyo haline gelmesinden sonra anne rahmine yerleştirilmesi işlemine “embriyo transferi” denmektedir. Basit bir işlem olmakla birlikte kısa sürede tamamlanmaktadır. 

Embriyo transferi, her kadında aynı zamanda yapılmaz. Bu durum embriyo gelişimi, sayısı, hastanın yaşı, daha önceki dememe sayısı gibi belli bazı kriterler göz önünde bulundurularak yapılır. Bu da ortalama 2-6 gün arasında değişebilmektedir. 

Tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması olarak kabul edilen tüp bebek transferi (embriyo transfer), çok özel bir durum söz konusu olmadıkça anestezi uygulanan bir işlem değildir. Ultrason ile rahimin çok net görüntülenebilmesi için anne adaylarının embriyo transferi için geldiklerinde sıkışık olmaya dikkat etmelidirler. 

Tüp bebek transfer sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Embriyo transferi her ne kadar basit bir işlem olsa da son derece dikkat gerektiren hassas bir işlemdir. Tüp bebek transferi esnasında kadın jinekoloji pozisyonuna alınır ve spekulum takılarak vajina ve serviks (rahim ağzı) steril bir solüsyon ile temizlendikten sonra mikroskop altında çok az miktardaki özel bir sıvı ile embriyolar transfer edilir. İşlem bittikten sonra uzman Embriyolog katateri dikkatli bir şekilde geri çıkartır.

İşlem bittikten sonra kadınların dikkat etmeleri gereken özel bir şey yoktur aslında. Ancak uzak yerden gelen kadınların transfer sonrasında dinlenerek seyahat etmeleri önerilmektedir. 2-3 saatlik seyahatlerde herhangi bir sorun olmasa da 1 günlük seyahatlerin gerçekleşmesi durumunda, embriyo transferinden sonra 1 gün hastanede kalması önerilmektedir. 

Embriyo transfer işlemi, her ne kadar basit ve sancılı bir işlem olmasa da kadının normal işlerine devam edebilmesi için en azından 3 gün dinlenmesi ve kendini toparlaması gerekmektedir. Bu dönemden sonra işlerine kaldığı yerden devam etmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 

Tabii durumlar olan hapşırmanın, öksürmenin veya doğal olarak uyurken sağa-sola dönmenin embriyoya herhangi bir zararı yoktur. Ancak gebelik oluşuncaya kadar kadının ağır egzersizlerden ve spordan uzak durması ve ağır yük taşımaması gerekmektedir. 

Transfer işleminden sonra ve gebelik işlemini takip eden doğum süresine kadar duş almada, banyo yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Beslenmeye dikkat edilip asitli içeceklerden kahve ve bitkisel çaylardan uzak durulması anne ve bebek sağlığı açısından daha faydalıdır.

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.