Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
  12.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Birçok kişi için umut ışığı niteliğinde olan tüp bebek tedavisi, kişilere özel uygulanan bir tedavi şekli olup özenle laboratuvar incelemelerinin yapılması ve takip edilmesi gereken bir tedavi şeklidir.

 

Bebek sahibi olmak isteyip de olamayanların son yıllarda en sık başvurdukları yöntemlerden biri tüp bebek tedavisi yöntemidir. Birçok kişi için umut ışığı niteliğinde olan tüp bebek tedavisi, kişilere özel uygulanan bir tedavi şekli olup özenle laboratuvar incelemelerinin yapılması ve takip edilmesi gereken bir tedavi şeklidir. 

Tüp bebek tedavisi, tek seferde olabilen bir tedavi gibi değildir. Aşama aşama ilerleyen ve sonuçta bebek sahibi olmak isteyenlere müjdenin verildiği tedavinin gerçekleşebilmesi için erkek-kadın ile doktor görüşmesinin sağlıklı şekilde yapılması gerekir.

Daha önceki konularımızda da değindiğimiz gibi tüp bebek tedavisi, kişilere özel bir tedavi olduğu için herkese aynı tedavinin uygulanması beklenemez. Ancak genel olarak tüp bebek tedavisindeki aşamalar şunlardır;

Aşama 1: ilk görüşmede erkek-kadın-doktor arasında görüşme yapılır ve uygulanacak tedavi hakkında bilgi verilir. 

Aşama 2: Yumurtalıkların uyarılması: babadan alınan sperm ile anneden alınan yumurta, laboratuvar ortamında döllenir. Ancak bu aşamada yumurtalıkların uyarlanması süreci başlar. Bunun nedeni 16 - 20 mm çaplı follikül elde etmektir. 

Aşama 3: Yumurta toplama: Bu aşamada yeterli ve kaliteli yumurtalar elde edilmeye çalışılır. Halk arasında “çatlatma iğnesi” olarak adlandırılan hCG hormonu yapılır. Yumurta toplama işlemi, iğnenin yapılmasından 32-36 saat sonrasında yapılır. 

Aşama 4: Döllenme (Fertilizasyon): Yumurta toplama işleminden sonra yapılan döllenme aşaması, çok dikkat ve hassasiyet gerektiren bir işlemdir. 

Aşama 5: Embriyo Transferi: döllenme işleminin laboratuvar ortamında doğru şekilde yapılmasından sonra embriyo elde edilir. Embriyoların genel kontrolünün yapılması için ortalama 2-6 gün arasında beklenir ve bundan sonra rahme yerleştirilir. 

Aşama 6: Gebelik testi: Tüp bebek tedavisinin son aşamasında ise annenin hamile kalıp kalmadığını anlamak için gebelik testi yapılır. İdrar ve kan tahlili yapılarak annenin hamilelik durumu ile ilgili kesin bilgilere ulaşılır. 

Tüp bebek en fazla kaç defa denenebilir?

Tüp bebek tedavisinde herhangi bir sınır yoktur. İyi bir tedavi merkezinde tüm denemelere rağmen hamile kalınamıyorsa, tüp bebek tedavisini daha fazla tekrarlamak, gebelik şansını arttırmaz bilakis azaltır. Ancak buna karşın defalarca denenmesine rağmen 8 ile 10. Denemelerde hamile kalan kadınların öyküsü ile de karşılaşılabilmektedir. 

Yaş, tüp bebek tedavisine engel mi?

Elbette engel olacak bir durum söz konusu değildir. Fakat erken yaşta tedavi olanların hamile kalma şanslarının daha yüksek olduğunu söylemek gerekir. İdeal son yaş aralığının 35-38 olarak kabul edildiğini ancak 40 yaşından sonra da tüp bebek tedavisinin yapılabildiğini söylemek gerekiyor. Tabi yaş faktörü hamilelikte önemli bir ayrıntı olduğu için etkilediğini söylemeden geçmemek gerekiyor. 

Tüp bebek tedavisinin başlaması ve başarılı bir şekilde sonlanması için alanında uzman bir hastanede tedavi olmak gerektiğini unutmayın. Tüp bebek tedavisi ile yarınlarınızın ışığını şimdiden görebilirsiniz. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.