İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
  08.12.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Rahim filmi, gebelik durumu olumsuz bir kadın için çekilir ve hangi tedavinin uygun olduğuna karar vermede yardımcı olur. Rahim tüpü kanalları kapalı olan kadınların hamile kalma şansları çok düşüktür.

 

Ancak rahim filmi (HSG) çekilirken verilen radyoaktif madde, rahim tüpü kanallarının daha net görüntülenmesine yardımcı olmakla birlikte, herhangi bir tıkanıklığın söz konusu olması halinde, bu tıkanıklıkların açılmasına da yardımcı olur.  Çoğu zaman HSG çekiminden sonra kadınlarda görülen adet kesintisinin nedeni de hamile kalınmasıdır. 

Kadın hastalıkları tedavisinde kullanılan yöntemler, çoğu zaman rahim tüpü kanallarında komplikasyonlara neden olabiliyor ve bu durum bazen kalıcı hasarların oluşmasına da yol açabiliyor.

Modern tıp dünyasının gelişmesi ve tıp alanında yeniliklerin yapılmasıyla birlikte bu tip sorunlar da ortadan kalkmaya başladı. Rahim filmi, rahim tüpü kanallarını incelerken herhangi bir şekilde rahimin hasar almasını engellemektedir ve en büyük özelliği de HSG çektiren kadınların hamile kalma şansları çok daha yüksektir. 

Rahim Filmi Çektirmek Ağrılı mı?

Çoğu kadının en büyük korkusu, HSG çektirmektir. Ağrılı bir sürecin oluşabileceği düşüncesi, kadınların çekim yapmaktan geri durmalarına neden olmaktadır.

Oysa uzmanlar; rahim filmi çektirmenin çok da sancılı ya da ağrılı bir işlem olmadığını belirtmektedir, sadece dikkat edilmesi gereken şey, HSG çektirmeden önce çekim yapacak hastane ya da doktorun bu alanda uzman olduğundan emin olmaktır. 

Ağrısız Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Tıp alanında yapılan çalışmalarla birlikte tedaviler ve tanı işlemleri eskisine göre çok daha kolay bir hale getirilmiştir. Daha önceleri rahim kanallarını incelemek için kullanılan yöntemler maalesef yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı kalıcı hasarlara neden olabiliyordu ve bu da kadınlar arasında korkunun yaşanmasını tetikliyordu. Ancak gelişen tıp teknolojisi ile birlikte görüntüleme merkezlerinde kullanılmaya başlanan “C Kollu röntgen cihazı” sayesinde bu tip komplikasyonların neredeyse tamamen ortadan kalktığını söyleyebiliriz.

Ağrısız Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Hasta, röntgenin çekilmesi için C kollu röntgen cihazında sırt üstü uzanır ve uzman doktor, hastanın vajinasından bir alet yerleştirdikten sonra yumuşak dokulu kateterle rahmin ağız kısmından bir sıvı aktarır.

Bu işlem hastanın herhangi bir şekilde rahatsızlık duymasına neden olmamaktadır. Aktarılan bu sıvı sayesinde sorunun olduğu bölge daha rahat bir şekilde resimlenerek bilgisayar ortamına aktarılır. Uzman doktor çıkan sonuçları değerlendirerek hastaya hangi tedavinin uygun olabileceğini belirler ve tedavi süreci de buna göre başlar. 

Neden Ağrısız Rahim Filmi?

Hem hastanın ağrı çekmemesi açısından hem de rahim tüpü kanallarında oluşmuş tıkanıklıkların açılması açısından ağrısız rahim filmi çektirmek önemlidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi röntgen çekimi yapılmadan önce vajinadan ilaçlı bir sıvı aktarılır bu sıvı, hem görüntülemenin net olmasını sağlar hem de rahim tüpü kanallarında oluşmuş bir tıkanıklık söz konusu ise bunun açılmasına yardımcı olur. 

Rahim Filmi Nerede Çekilir?

Klasik rahim filmi, devlet hastanelerinde veya özel herhangi bir kadın hastalıkları hastanesinde çektirilebilmektedir. Ancak ağrısız rahim filmi için gerekli olan cihaz, her hastanede bulunmayabilmektedir.

Bu durumda yapılması gereken şey, özel hastanelerle anlaşmalı bir kurumdan destek almak olacaktır. Biyorad olarak bu alanda uzun zamandan beridir hizmet verdiğimizi söylemek isteriz.

Hastaların güvenliği ve sağlığı açısından olması gereken tüm detaylara hâkim olan personellerimiz, hastalara en yakın özel görüntüleme merkezlerinden ya da özel hastanelerden randevu oluşturarak problemlerinin çözümlenmesine yardımcı olmaktadır.

Unutmayın, rahim filmi çektirmek ağrılı değil, sadece eski yöntemler hakkında bilgi sahibi olanların öne sürdükleri bir şeydir…

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.