Rahim Filmi Çektirenler
  21.03.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Rahim Filmi çektiren bayanlar, genek olarak çekim öncesi bu çekimden korkmaktadırlar. Her kadının çekinerek yaptırmış olduğu Rahim Filmi çekimini sizler için her basamığını bu yazımızda anlatmaya çalıştık.

 

Rahim filmi, kadın hastalıklarında önemli bir yere sahip olan ve çocuk sahibi olmayı engelleyen rahim içi ve rahim tüpü kanallarının bozukluklarını değerlendirmek için çekilen bir röntgendir.

İlaçlı rahim filmi (HSG), rahim ağzından kontrast madde verilerek rahim boşluğunun ve rahim tüpü kanallarının incelenmesine verilen isimdir. Kadınlar arasında paniğe neden olsa da ağrısız şekilde çekildiğini bilmek önemlidir. 

Birçok kadın hastalıklarının ana nedeni olarak rahim tüpü ve rahim tüpü kanalları olarak değerlendirilir. 1 yıl boyunca korumasız ilişkiye girdiği halde hamile kalamayan kadınlarda sorunun tespit edilmesi için kullanılan rahim filmi, sorunun ne olduğuna dair bilgi veren bir test türüdür.

Rahim ağzından verilen radyoaktif madde, basınçlı olarak verilir bu da rahim tüpü kanallarında oluşan bir tıkanıklık söz konusu ise temizlenmesine yardımcı olur. Genellikle ilaçlı rahim filmi (HSG) çektiren kadınlarda, film çekimini takip eden ilk 6 ay içinde gebelik oluşumunun gerçekleştiği görülmektedir. 

Rahim filmi (HSG) hangi durumlarda çekilir?

Kısırlık (infertilite) sorunu, son yıllarda kadınlar arasında sıklıkla görülen hastalıklardan biri haline gelmiştir. Bu durumun incelenip değerlendirilebilmesi için öncelikle HSG çektirilmelidir.

Bununla birlikte tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü varsa yine bunun nedenini araştırmak için film istenmektedir. Bazı kadınlarda karşılaşılabilen dış gebelik, erken dönemde kontrol altına alınmadığında kadının ölümüne bile yol açabilmektedir. Bu tip durumlarda da yine başvurulan tetkik yöntemi, ilaçlı rahim filmidir.

Kadınların gebe kalamamasının bir diğer nedeni rahim içi yapışkanlıklarının oluşmasıdır. Bu durum, gebe kalmaya engel olduğu gibi çeşitli bazı hastalıklara da neden olabilmektedir.

Yine bu durumun değerlendirilmesi için istenen rahim filmi, ultrasonda rahimde perde, bikornu uterus gibi konjenital anomaliden şüphe edilen durumlarda da istenebilmektedir. 

İlaçlı rahim filmi (HSG) nasıl çektirilir?

Rahim filmi için hastaya önceden verilen randevu gününde, hasta ağrı kesici ve verilen antibiyotik ile birlikte hastaneye gider. Çekimden yaklaşık 30 dakika öncesinde hastaya ilacı verildikten sonra jinekolojik muayene şeklinde pozisyon aldırılır.

Normal muayene olurken kullanılan spekulum ile rahim ağzı görülür. İnce bir kateter yardımı ile rahim ağzından geçilerek rahim boşluğuna ulaşılır. İlaçlı rahim filmi çektirilirken kullanılan kontrast madde, rahim ağzından doldurulur ve görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. 

İlaçlı rahim filmi nerede çektirilir?

Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekilebilen rahim filmi, devlet hastanelerinin yoğun olmasından dolayı randevu alımını zorlaştırmaktadır.

İstanbul’un birçok özel hastanesi ve görüntüleme merkezi ile anlaşmalı olan Biyorad, bu konuda yardımcı olarak en kısa sürede film çektirmek için randevu oluşturmaktadır.

Genel olarak fiyatların düşük seyirde görüldüğü günümüzde kadınlar için hayat kurtarıcı özelliğe sahip olan rahim filmini çektirmek için zamanın geçmesini beklemek doğru değildir. erken dönemde tedavi olarak hayatınıza kaldığınız yerden, sağlıklı şekilde devam edebilirsiniz. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.