Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
  27.02.2021  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Rahim Filmi(HSG) nedir? Ne işe yarar? Gibi kadınların oldukça merak ettiği soruların hepsini bu yazımızda görebilirsiniz.

 

HSG, jinekolojide rahim içinin ve kanalların yapısal ve işlevsel özelliklerini incelemede kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Hamile kalamama problemi, son dönemlerde en çok görülen durumlardan biridir. 1 yıla yakın korumasız olarak ilişkiye girmesine rağmen gebe kalamayan kadınların, muhtemelen rahim tüpü kanallarında bazı problemler saptanır.

Bu problemlerin saptanmasına vajinaya sperm ve yumurtanın bulaşmasını engel olabilecek veya embriyonun rahim içine tutunup gelişmesini olumsuz etkileyebilecek bir durum oluşup oluşmadığını anlamamızı sağlayan rahim filmi (HSG), jinekoloji uzmanına ayrıntılı bilgi verir.

Ayrıca rahim filmi, kadınların regli kanamalarının kesilmesi ya da azalmasın durumunda rahim ağzı kanalındaki oluşabilecek bir tıkanıklıkta ve rahim içerisindeki (asherman sendromu) değerlendirilmesinde, tekrarlanan düşüklerde ve fizyolojik bozukluklarının belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir?

Rahim filmi çekilmeden öncesinde jinekolojik değerlendirmesi yapılması gerekiyor. Eğer bu değerlendirmeden iltihap riski çıkarsa tedavi edilinceye kadar rahim filmi çekilemez. Rahim filmi çekilmeden önce kadınların regli dönemi bitmesi beklenir. Ortalama adet döneminden 5 gün sonra uygulanır. 

Rahim Filmi Hangi Durumlarda Çekilir?

1- Rahimde doğumsal anormalliklerin saptanması durumunda,

2- Rahim içerisinde oluşan polipler, 

3- Rahim içerisine çıkıntı yapan myomlar

4- Rahim içinde oluşan yapışıklıklar,

5- Rahim duvarı problemi,

6- Yumurtalıklardaki tüplerin kapalı olması durumunda,

7- Tüplerde sıvı birikmesi durumunda rahim filmi istenir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi çekilmek için, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’na görünmeniz gerekiyor. Daha sonrasında uzman kişi, rahim ağzını görüntülemek için vajinaya, rahim filmi çekilmesini sağlayan aleti yerleştirir.  Bu işlemi yaptıktan sonra rahme, kanül adı verilen diğer alette yerleştirilir. Kanüle birkaç aşamada basınç uygulanarak konstrast verilir.

Konstrast madde, röntgen filminde bulunduğu yerlerde ışını geçirmediği için kullanılır. Sıvı verilmesi esnasında belli aralıklarla röntgen filmi çekilir. Bu şekilde rahmin içyapısını ve rahim kanallarının açık olup olmadığını ve diğer yapıları değerlendirilir. Hsg, röntgen ışınları yardımı ile gerçekleştirilen bir teknik olmasına karşın verilen ışın dozu düşüktür.

Rahim Filmi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1- Rahim filmi, geliştirilen yeni teknikler sayesinde kısa bir süre içerisinde ağrısız yapılır. Kırıslık durumunun olup olmaması ve yahut kısırsa nedenlerini araştırmakta HSG cihazı oldukça önemli bir role sahiptir.

2- Rahip filmi çekilmeden önce hijyen açısından duşa girilmesi gerekiliyor. 

3- Daha öncesinden elinizde eski bir film veya rapor varsa,  rahim filmi çeken doktora verilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu raporları göstermek teşhis konulmasındaki işlemi hızlandırır.

4- Tetkiklerin normal çıkması sonucunda, filmi çekildikten 6 ay boyunca gebe kalma olasılığı önceki döneme göre gözle görülür şekilde artış göstermektedir.

5- Hsg sonrasında, günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. İşlem sonrasında 1-2 gün sürebilen lekelenme olağandır.

Rahim Filmi Çekilmesinde Bir Zararı Var mıdır?

Nadiren de olsa rahim filmi çekildikten sonra kişi de alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu nedenle kontrast maddenin alerjik reaksiyon göstermesinde son derece düşük olmasına özen gösterilir. Bunun haricinde küçük bazı komplikasyonları olsa da HSG’nin yan etkileri yok denecek kadar azdır. 

Rahim Filmi Fiyatı

Gelişen modern tıp teknolojisi sayesinde sağlık alanında yapılan çalışmaların kalitesi ve kapsamı da artmaya başladı. Rahim filmi (HSG), eskiden beri kullanılan bir yöntem olmasına rağmen, yeni geliştirilen cihazların yaygınlaşması sayesinde daha fazla tercih edilmektedir.

Biyorad, özel hastanelerle anlaşmalı bir kurum olup rahim filmi fiyatı konusunda en esnek rakamları sunan bir kurumdur. Fiyatlar hakkında ayrıntılı bilgi almak ve randevu talebinde bulunmak için iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.