Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
  03.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tüp bebek tedavisinde en önemli durumlardan biri de özellikle erkek eşlerin kadınlara destek olmayı ihmal etmemeleridir. Çünkü bu dönem, psikolojik sıkıntıların yaşanabileceği bir dönemdir.

 

Tüp bebek tedavisi, 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de daha sık görülmeye başlayan tedavilerden biri oldu. 90’lı yıllarda da yaygın olmasa da İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde bazı özel hastanelerde yapılan tüp bebek tedavisi, modern tıp dünyasının gelişmesiyle birlikte yayılmaya başladı ve her ilde kendini gösteren bir tedavi haline geldi.

Tüp bebek tedavisi; bir yıl boyunca korumasız şekilde cinsel ilişkiye girdiği halde gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yaş sınırına göre değerlendirilmesi gereken bu durum; 35 yaş üzerinde olan kadınlar için 6 ay, 40 yaş üzerindeki kadınlar için ise 3 ay olarak belirlenmiştir. Yaş ilerledikçe tüp bebek tedavisi şansı da azaldığı için böyle bir yaş sınırlamasına dikkat çekilmiş.

Tüp bebek tedavisi; anneden alınan yumurta ile babadan alınan spermin, laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenmesi ve daha sonra embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ile akabinde kontrol ve gebelik testinden oluşan bir tedavi yöntemidir. Peki, tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler?

- Tüp bebek tedavisine karar verildiğinde, doktor ile öncesinden bir görüşme yapılır. Bu ilk görüşmede; annenin genital olarak yaşadığı bir hastalık varsa mutlaka doktoruna bildirmesi gerekir. tedavi öncelikle enfeksiyon varsa kurutulması için bazı ilaç tedavileri ile başlar. 

- Anne adayının sabit kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktoruna bildirmesi gerekir. 

- Tüp bebek tedavisi aşamasında, annenin taze sebze ve meyvelerle beslenmesi; ceviz, badem veya fıstık gibi yemişleri tüketmesi önerilir. 

- Gebe kalmak isteyen annenin ideal kiloda olması çok önemlidir. aşırı kilolu olan anne adayları için öncelikle kilo verdirme egzersizleri veya tedavisi uygulanır. 

- Tüp bebek uygulamasına karar verildiği andan itibaren babanın 3 ay boyunca sıcak ortamlarda durmamaya gayret etmesi gerekir. Sıcak ortamlar, spermin kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. 

- Baba adayı, tüp bebek tedavisinden kısa bir süre önce (2 ay) ateşli bir hastalık geçirmişse bunu mutlaka tüp bebek doktorları ile veya gittiği doktoru ile paylaşmalıdır. 

- Baba adayının genital organlarında iltihap varsa, tüp bebek tedavisinden önce bunun giderilmesi gerekir. 

- Babanın sürekli kullandığı ilaçlar varsa bunu mutlaka doktoru ile paylaşmalıdır. 

- Baba adayı, tedaviye başlamadan 3 ay önce sigara ve alkolü bırakmalıdır. 

Tedavi başlama sürecinde çiftlerin dikkat etmeleri gereken durumlar bunlar iken, tedavi başlamasından sonra da yine çiftlerin sigara ve alkolden uzak durmaları, beslenmelerine dikkat etmeleri, anne adayının aşırı egzersiz ve spordan uzak durması, annenin bol mineralli sebze ve meyvelerle beslenmeye dikkat etmesi gerekmektedir.

 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.