Rahim Filmi Ağrılımı?
  30.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kadınlar arasında en sık konuşulan konulardan biri de rahim filmidir. Rahim filminin ağrılı olduğundan söz eden kadınlar, medyanın ve özellikle de sosyal medyanın etkisinde kaldıkları için film çektirmekten geri dururmaktadırlar.

 

Zor bir işlem olduğunu düşünmeleri, film çekiminden sonra yaşam kalitesinin düşeceğinden endişe etmeleri gibi birçok yersiz etken, kadınların film çekmesini engellemektedir. Oysa uzman doktorları HSG ile ilgili verdikleri bilgileri alarak yola çıkmak, kesinlikle en doğrusudur. 

Rahim Filmi gözünüzü korkutmasın

Çünkü doktorlara göre rahim filminin ağrılı olması söz konusu olmamakla birlikte HSG çekimi, rahim ve rahim tüpü kanallarında oluşan hastalıkları önlemek adına önemli bir yere sahiptir. 

Özellikle de hamile kalamayan kadınların bu konuda çok daha duyarlı olmaları ve doktorun rahim filmi istemesini kabus gibi büyütmemeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunulmaktadır. 

Rahim filminde yeni yöntemler

Teknoloji ile modern tıp dünyasının birleşmesi sayesinde artık eski klişe teknikler kullanılarak rahim filmi çektirilmiyor. Daha önce bu işlem yapılmadan önce kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla hastanın yatışması sağlanmakta idi ama günümüzde geliştirilerek tıp dünyasına sunulan cihazlar sayesinde herhangi bir ağrı çekmeden rahim filmi çektirmek mümkün hale gelmiştir. 

Ağrısız rahim filmi olarak da adlandırılmasının nedeni budur. Rahim filmi çektirmeden önde hastaya rahim ağzından basınçlı şekilde kontrast madde verilmektedir.

Hem ilacın hem de basıncın etkisi ile hem görüntülemede daha net sonuçlar alınabiliyor hem de bu ilaç sayesinde rahim tüpü kanallarında oluşan tıkanıklıkların giderilmesi de mümkün hale gelebiliyor ve bu da film çekiminden sonraki 6 ay içinde kadınların hamile kalma şanslarını arttırıyor. 

Ağrısız rahim filminin avantajları

HSG cihazları yani rahim filmi cihazları, eskisi gibi ilkel veya ağrı veren cihazlar değil. Daha modern ve konforlu bir şekilde çekim imkanı sunan bu cihazlar, hem daha net bilgilere ulaşmak hem de tedavi edici özelliklere sahip olduğundan daha sık tercih edilmektedir. 

Halk arasında “ağrısız rahim filmi” olarak da adlandırılan HSG, birçok avantajı beraberinde sunmaktadır. Bu avantajlardan bazıları ise şunlardır;

- İşlem süresi eskisine göre daha kısadır,

- Anesteziye ihtiyaç duymaz,

- Film çekiminden sonra komplikasyon riski minimuma düşer,

- Film çekiminden hemen sonra kadınlar işlerine devam edebilirler,

- HSG öncesinde herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur,

- Banyo yapma veya cinsel ilişki yasağı yoktur,

- Refakatçi bulundurulmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Rahim filminden sonra bilinmesi gerekenler

Aslında çok da önemli detaylar olmamakla birlikte kaliteli bir yaşam için HSG çekiminden sonra dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Bunlar;

- Genital hijyen,

- Normalden farklı bir gelişme olması durumunda zaman kaybetmeden doktora görünmek,

- Yoğun ağrı hissine karşı önlem almak. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.