Rahim Filmi-HSG Korkulacak Bir Çekim mi dir?
  09.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tüm korkuların nedeninin kirli bilgiler olduğunu aktaran uzmanlar, rahim filmi hem ağrısızdır hem de hamile kalmak isteyenler için büyük bir umut kaynağıdır diyorlar.

 

Rahim filmi, tıp dünyasının ileri adımlar atmasıyla birlikte teknoloji dünyasını bu alana sunduğu yeni nesil cihazlar sayesinde ağrısız şekilde çekilmektedir. “Rahim ve tüp filmi” anlamına gelen HSG, “HisteroSalpingoGrafi” kelimelerinin baş harfinin kısaltılması ile oluşmaktadır.

Rahim filmi çektirmenin amacı, rahim tüplerinin açık olup olmadığını, rahim boşluğunda embriyonun tutunup gelişmesine engel olabilecek bir durumun olup olmadığını saptamak amacıyla yapılmaktadır.

Çoğu zaman kadınlar için “korkulu rüya” haline dönüşen rahim filmi, yeni nesil görüntüleme sistemleri sayesinde ağrısız şekilde çekilebilmektedir. Ama doğru olmayan bilgilerle yola çıkmak, sosyal medya sitelerinden yayılan bilgilerle hareket etmek, kadınlar için korkutucu olduğu hissine kapılmalarına neden olmaktadır.

Uzmanlar ne diyor?

Radyoloji uzmanları, genel olarak hastalarından rahim filmi istendiğinde, hastaların paniklediklerini söylüyorlar. Tüm bunların nedeninin kirli bilgiler olduğunu aktaran uzmanlar, rahim filmi hem ağrısızdır hem de hamile kalmak isteyenler için büyük bir umut kaynağıdır diyorlar.

Sebebi ise film çekilirken rahim tüplerinin açık olup olmadığı saptanıyor ve röntgenleme esnasında hastaya verilen kontrast madde, bir yandan görüntüleme imkanı sağlarken bir yandan da rahim tüplerinde kapanma varsa açılmasını sağlıyor.

Yani uzun dönem bebek sahibi olmak isteyen annelerin “doktorum rahim filmi istedi, çektirsem mi?” diye düşünmek yerine biran önce bu işlemi gerçekleştirmelerinde fayda vardır.

Ağrısız rahim filmi nasıl çekilir?

Rahim filmi, radyoloji uzmanları tarafından çekilir. İşlemin başlatılabilmesi için muayene spekulumu takılmaktadır, muayene spekulumu rahim ağzının görüntülenmesini sağlayan bir sistemdir. Bu işlemin ardından rahim ağzına mikrop öldürücü özelliğe sahip olan bir solüsyon sürülmektedir.

Tüm bu işlemler bittikten sonra rahim ağzı kanalına yerleştirilen ince krater yerleştirildikten sonra özel bir sıvı gönderilerek röntgen görüntülenmesi sağlanır.

Kadınların en çok korktukları durumların başında rahim filmi için enjekte edilen kontrast maddenin ağrılara sebep olmasıdır. Ancak radyoloji uzmanları bu maddenin herhangi bir ağrıya neden olmadığını söylemektedir.

Yani korkulacak bir durum ortada yok iken kadınların çevrelerinden etkilenmeleri ile paniğe kapılmalarının çok yersiz olduğu uzmanlar tarafından aktarılmaktadır.

Rahim filmi çektirirken ağrılara neden olan durumlar nelerdir?

Elbette rahim filmi çektirmenin tamamen ağrısız olduğunu söylemek doğru değildir. Ancak bu ağrılara neden olan bazı faktörler vardır. Bunlar;

-          Kişisel anatomik farklılıklara bağlı faktörler.

-          Kişisel fizyolojik faktörler.

-          Kişisel psikolojik faktörler

-          Kullanılan röntgen cihazı ve teknik.

-          Kullanılan aparatlar.

-          Kullanılan kontrast madde.

-          İncelemeyi yapan hekimin tecrübesi.

Yukarıda sayılan nedenler, rahim filmi çektirirken ağrılara neden olan durumlardır. Ancak etkenlerden de anlaşılacağı üzere bunlar çoğunlukla kişisel durumlardan kaynaklanmaktadır.

Rahim filmi çekimi hakkında daha fazla bilgi ve detaya ulaşmak için çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz.

 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.