Rahim Filmi ( HSG ) den sonra adet gecikmesi neden olur?
  18.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Bu çekim işleminden sonra kadınların hamile kalma olasılığı ilk 6 ayda daha fazla olarak görülmektedir. HSG çekiminden sonra kadınlarda bazı sorunlar gözlemlenebilmektedir. Özellikle enfeksiyon oluşumu ve adet gecikmesi durumu sık görülen durumların başında gelmektedir.

 

Modern tıp dünyasının kadın hastalıkları üzerine gelişmiş tekniklerle kesin sonuçlar üretmesi sayesinde gebelik ihtimali düşük olan kadınlarda da hamile kalma oranı artmış durumdadır. Rahim filmi (HSG), rahim tüpü kanallarının incelenmesi için çekilen bir MR türüdür. 

Bu çekim işleminden sonra kadınların hamile kalma olasılığı ilk 6 ayda daha fazla olarak görülmektedir. HSG çekiminden sonra kadınlarda bazı sorunlar gözlemlenebilmektedir. Özellikle enfeksiyon oluşumu ve adet gecikmesi durumu sık görülen durumların başında gelmektedir. 

HSG’den sonra adet gecikmesinin nedeni nedir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi korunmadan ilişkiye girilmesine rağmen bazı kadınlarda gebe kalamama durumu görülmektedir. Özellikle günümüzde besin değerleriyle oynanması, GDO’lu ürünlerin artması, psikolojik ve strese bağlı hastalıkların artması yüzünden hamile kalma olasılığı daha düşük bir seviyeye inmiştir. 

Genellikle kadınların hamile kalamarlarındaki en büyük nedenlerden biri de rahim tüpü kanallarının tıkanıl olmasıdır. Geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olarak tıp dünyasına kazandırılan rahim filmi, kadınların hamile kalma şansını daha da arttırıyor. HSG çekiminden sonraki 6 ayda hamile kalma şansının arttırılması, gebe kalmak istediği halde kalamayan kadınlar için umut ışığı haline gelmiştir. Kadınların rahim filmi (HSG) çekiminden sonra yaşadıkları adet gecikmesinin nedeni de aslında budur.

 Rahim filmi çekilirken verilen kontrast madde, rahim tüpü kanallarında tıkanıklık varsa temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Filmi takip eden ilk 6 ay içinde kadınların hamile kalma şanslarının artmasından dolayı adet gecikmesi durumu yaşanmaktadır. 

Rahim filmi çektirmek ağrılı mı?

Kadınların rahim filmi (HSG) çektirmekten korkmalarındaki en büyük nedenlerden biri de ağrılı bir işlem olduğunu düşünmelerindendir. Elbette tıbbi bir işlem olmasından dolayı hafif de olsa bazı ağrıları vardır. Ancak bu ağrılar, yayılan haberlerde abartıldığı kadar ciddi ağrılar değil, yaşanan ağrılar da uzun süreli değil kısa sürede geçebilen ağrılardır. 

Rahim filmi çektirmekten korkmayın

Tıp dünyasının ileri düzeyde adım atması ve hastalıklar üzerinde daha etkili sonuçlar bırakmasından sonra artık çoğu hastalığın önüne geçmek ve tedavi yöntemi belirlemek, tıp alanında daha kolay bir hale gelmiştir. 

Kadın hastalıkları arasında yer alan ve kadınlarda ciddi problemlere neden olan rahim hastalıkları da bu alanda getirilen çözümler sayesinde kısa sürede geçebilmektedir. Rahim filmi (HSG) sayesinde hamile kalma şansının arttığını belirten uzmanlar, kadınların bu işlemi yapmaktan korkmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar. 

Her ne kadar ufak tefek bazı sıkıntıların yaşanmasına neden olsa da genel olarak hamile kalmak isteyen kadınlar için güzel bir umut kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, çekim işleminden kaçınılmaması gerektiğini belirtiyor. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.