Rahim Filmi HSG nedir? Hangi hastalıklar için çekilir?
  04.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Rahimde oluşan kanser, düşük, kısırlık, kapalı kanal gibi durumların tespit edilmesinde de önemli bir rol oynayan HSG, kadınlar için hayat kurtarıcı bir özelliğe sahiptir

 

Rahim filmi (HSG), kadınlarda önemli olan rahim tüpü kanallarının incelenmesinde, yumurta ve spermin birleşmesini sağlayan yol tüpleri ve bebeğin anne karnındaki yeri yani rahmin incelenmesi ve varsa bir hastalık, teşhis edilmesi için çekilen bir film türüdür. 

Son yıllarda yaygın olarak kadın hastalıkları bölümünde istenen rahim filmi, hamile kalma şansını da arttırmasıyla kadınlar arasında popüler hale gelen bir tedavi yöntemidir.

Aynı zamanda rahimde oluşan kanser, düşük, kısırlık, kapalı kanal gibi durumların tespit edilmesinde de önemli bir rol oynayan HSG, kadınlar için hayat kurtarıcı bir özelliğe sahiptir demek yerinde bir değerlendirme olacaktır.

Rahim filmi neden yapılır?

Sosyal medya sitelerinde veya farklı platformlarda, rahim filmi ile alakalı yayılan olumsuz haberler, maalesef kadınların bu işlemi yapmalarından korkmalarına neden olmaktadır. Aslında işin doğrusuna bakıldığında bir kadın için son derece önemli bir işlem olan HSG, her durumda istenmemektedir. 

Hamile kalmak isteyip 1 yıl boyunca korunmasız ilişkiye girmesine rağmen hamile kalamayan kadınlarda hamile kalma oranını büyük oranda yükselten rahim filmi, sadece görüntüleme tekniği olarak görülmemelidir. 

Çünkü HSG çekmek için rahim ağzından basınçlı şekilde verilen kontrast madde, aynı zamanda rahim tüpü kanallarında oluşan tıkanıklığın da önüne geçmektedir. Bu yüzden hamile kalmak isteyen kadınların özellikle film çektirmekten korkmamaları gerekiyor. 

Rahim filmi neden önemlidir?

Bir hastalığın teşhis edilerek uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi için hastalığın oluştuğu bölgeden görüntü almak gerekir. Kadın hastalıkları arasında yaygın olarak görülen, kanser, kısırlık, düşük riski, kapalı kanal hastalıkları gibi tüm sıkıntıların oluştuğu bölge, bebeğin de anne karnında kaldığı yer olan rahim bölgesinde meydana gelmektedir. 

Daha önceki dönemlerde tıp dünyasının ciddi anlamda adım atmamış olması, bu tip sıkıntılar hakkında yeteri kadar bilgi almayı engellemekteydi. Ancak gelişmiş tıp teknolojisi sayesinde bu tip durumların önüne geçmek ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek çok daha kolay bir hal almıştır. 

Rahim filmi (HSG) sayesinde en detaylı şekilde inceleme yapılabilmekte ve uygun tedavi şekli belirlenebilmektedir. Bu nedenle rahim filminin kadınların hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek gerekir. 

Gebelik oranı rahim filmi ile yükselir

Modern tıp dünyasının ileri adımlar atması ve teknoloji alanı ile hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan cihazların daha gelişmiş hale getirilmesi sayesinde birçok hastalığın önüne öncesinden geçmek mümkün hale getirilmiştir. Rahim filmi (HSG) de bu gelişmeler arasında yer alıp gebe kalma şansını arttıran bir yöntemdir. 

Film çekimi esnasında rahim boşluğuna boşaltılan ilacın tüplerden daha rahat geçmesi için baskı uygulanması sayesinde rahim tüpü kanallarında oluşan yapışıklıklar, adet atıkları, mukus tıkaçları ve kan pıhtıları gibi gebe kalmaya engel olan durumlar temizlenir ve bu sayede filmden sonraki ilk 6 ayda hamile kalma oranı artar.  

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.