Rahim Filmi Nasıl Bir Çekimdir?
  03.02.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Rahim Filmi, diğer bilinen adı ile hsg, kapalı olan tüplerin açılmasına yardımcı olmaktadır. Çoğu kadın rahim filmi, hsg çektirmekten korksa da aslında uzmanlara göre hamile kalma şansını arttırıyor.

 

        İçindekiler;

  1. Tüplerin bağlanmasında rahim filmi
  2. Rahim iltihabı varsa film çekilmez!
  3. Rahim filmi bilindiği gibi ağrılı değildir
  4. Rahim filmi ne zaman çekilir?
  5. Rahim filmi çektirmeden önce uygulanan işlemler nelerdir?
  6. Rahim Filmin den sonra ne olur?

 

Histerosalfingografi (HSG) (rahim filmi), rahim tüplerinin iç kısmını görüntülemeye yarayan bir sistemdir. Çoğu kadın rahim filmi, hsg çektirmekten korksa da aslında uzmanlara göre hamile kalma şansını arttırıyor. Nedeni ise kapalı olan tüplerin açılmasına yardımcı olmasıdır. X ışını ile çekilen bu radyolojik tetkik, çoğu zaman korkulara neden olmaktadır. Birilerinden edinilen bilgiler, sosyal medya ve internet sitelerinde yayılan yanlış bilgiler, ağrı-sızı oluşması durumu ile ilgili verilen yanlış bilgiler yüzünden kadınlar rahim filmi çektirmekten korkarlar.

Rahim büyüklüğünün olması gereken düzeyde olup olmadığını anlamak için çekilen film, aslında kadınların neden hamile kalamadıklarını net şekilde ortaya döken bir sistemdir aynı zamanda.

Rahim filmi çektirmeden önce bilinmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgiler doğrultusunda hareket edildiğinde, negatif sonuçlarını en aza indirmek mümkündür. Bu yazımızda, rahim filmi çekilmesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaşacağız. Faydalı olması ümidi ile…

Tüplerin bağlanmasında rahim filmi

Uzmanlar, doku zedelenmesinin oluşmasından dolayı sezaryen ile doğum yapan kadınların en fazla 3 çocuk yapmalarını önermektedir. 3 çocuktan sonra tüpler bağlanır ve kadının hamile kalma riski ortadan kaldırılır. Bu tip durumda olan kadınların operasyondan en az 2-3 ay sonra rahim filmi çektirmeleri daha uygun görülmektedir.

Rahim iltihabı varsa film çekilmez!

HSG, rahmin iç yüzeyini görüntüleme sistemine verilen isimdir. Ancak bazı durumlarda film çektirmek doktorların görüşlerine göre sakıncalıdır. Bu sakıncalı olan durumlardan biri de gebelik, rahim iltihabı ve işlem zamanında ağır kanamaların olması durumudur. Bu tip vakalarda rahim filminin çektirilmesi önerilmemektedir.

Rahim filmi bilindiği gibi ağrılı değildir

Çoğu kadın doktorunun rahim filmi istemesinden çekinir. Çok yüksek ağrıların oluşabileceği düşüncesi buna neden olmaktadır. Oysa HSG çektirmek, bilindiği gibi çok ağrılı bir işlem değildir. Kadının durumuna göre çekim öncesi ağrı kesici veya antibiyotik kullanılabilmektedir. Aynı zamanda çekimden hemen sonra araba kullanılabilir, bir gün dinlenildikten sonra işlere kalındığı yerden devam edilebilir.

Rahim filmi ne zaman çekilir?

Kadınların adet dönemi, bazı çekimlerin yapılması için zamanı belirler. Rahim filmi de bu durumlar arasında yer almaktadır. Hastane veya radyoloji bölümünde çektirilen HSG, adetin ilk yarısında yani kanamanın başladıktan sonraki ilk 1-14 günleri arasında çekilir. Bunun nedeni, bu dönemlerde hamile kalma riskinin daha az olmasıdır.

Rahim filmi çektirmeden önce uygulanan işlemler nelerdir?

Bilinenin aksine uzun sürmeyen ve ağrısız bir şekilde yapılan rahim filmi çekiminden önce hastaya ahim ve tüplerin görünmesini sağlayan bir tür boya içeren sıvı verilir. Bu sayede rahim tüplerinden net görüntü elde edilebilir. Verilen bu sıvı, çekim esnasında rahim iç yüzeyinin daha net görülmesine yardımcı olur.

Rahim Filmin den sonra ne olur?

Genellikle kadınların sorun ettikleri bir diğer konu da HSG çekiminden sonra lekelenmelerin başlamasıdır. Bunun kalıcı olmadığını ve kısa sürede kaybolacağını bilmek gerekiyor.

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.