Rahim Filmi uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için önemli mi?
  03.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Hamile kalmak isteyip de uzun süre uğraştığı halde hamile kalamayan kadınların sorunları, değişken olmakla birlikte genel olarak rahim tüpleri ve rahim iç yapısında meydana gelen bazı sorunlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Rahim iç kısmının şekli, büyüklüğü ve durumunun genel olarak değerlendirilmesi için istenilen rahim filmi (HSG), yaşanan sıkıntıların çözülmesi ve uygun tedavi şeklinin belirlenmesi için uygulanan bir görüntüleme yöntemidir.


Tıp dünyasında kendinden çokça söz ettiren ve kadınlar arasında da konusu sıkça geçen rahim filmi, rahim tüplerinin açık olup olmadığını değerlendirmek ve varsa bir sıkıntı bunu çözmek için çekilen bir röntgen türüdür.

Hamile kalmak isteyip de uzun süre uğraştığı halde hamile kalamayan kadınların sorunları, değişken olmakla birlikte genel olarak rahim tüpleri ve rahim içyapısında meydana gelen bazı sorunlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Rahim iç kısmının şekli, büyüklüğü ve durumunun genel olarak değerlendirilmesi için istenilen rahim filmi (HSG), yaşanan sıkıntıların çözülmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için uygulanan önemli bir görüntüleme yöntemidir.

Rahim filmi ile hangi problemler saptanır?

“İlaçlı rahim filmi” olarak da adlandırılan HSG, birçok rahim probleminin saptanmasında uzman doktorlara yol gösteren bir röntgen türüdür. Genel olarak aşağıdaki problemlerin saptanmasında kullanılmaktadır.

  • Rahimde doğumsal anomaliler,
  • Rahim içerisinde oluşan polipler,
  • Rahim içerisine çıkıntı yapan myomlar,
  • Rahim içi yapışıklıklar,
  • Rahim duvarı problemleri,
  • Tüplerin kapalı olması,
  • Tüplerde sıvı birikmesi.

Rahim filmi sizi korkutmasın

Kadınların korkulu rüyası haline gelen doktorun rahim filmi istemesi, aslında korkulacak bir şey değildir. Her nedense yapılan bazı haberlerde ağrılı geçtiğine dair asılsız bilgiler verilse de işin gerçeğinin böyle olmadığını bilmek gerek.

Herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan ilişkiye girilmesine rağmen uzun yıllar boyunca çocuk sahibi olamayan kadınlar için aslında rahim filmi umuttur. Çünkü film çekilirken rahim ağzından gönderilen kontrast madde, sadece görüntüleme amacı ile gönderilmemektedir.

Rahim tüplerinde tıkanıklık durumu söz konusu ise bu madde, tıkanıklıkların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Yani asılsız olarak kale aldığınız haberler aslında değerlendirilmeye değerliğinden ziyade, hamilelik umudunuzu yıkmanıza neden olmaktadır.

Rahim filmi çektirmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?

  • Rahim filmi adet adet döngüsü nü takiben kanamanın bitiminden sonraki birkaç gün içinde çekilmelidir.
  • Hamilelik durumu varsa, hamileliğin riske atılmaması açısından en doğru zaman bu zamandır.
  • Rahim filmi çektirmeye gitmeden önce banyo yapılması, hijyen açısından son derece önemlidir.
    Film çektirmeye giderken varsa daha önceki raporlarınızı doktora göstermenizde fayda olacaktır.
  • Rahim filminde her şey normal görülmüş ve bir problem ile karşılaşılmamış ise filmden sonraki 4 ayda hamile kalma ihtimali önceki dönemden çok daha yüksektir.

 

Rahim filmi sonrası neler olur?

Genellikle kadınların rahim filmi çektirmekten korkmalarındaki en büyük nedenlerden biri de film çekiminden sonra rahatsızlık yaşayabilecekleri ile ilgili durumlardır. Uzman doktorların verdikleri bilgilere göre, rahim filmi (HSG) çektirdikten hemen sonra rutin hayata devam edilebiliyor. Sadece 2-3 günlük süreç içinde bazı lekelenmelerin oluşması söz konusu olabilmektedir. Ancak bunun da geçici olduğunu bilmenizde fayda vardır. Çekim sonuçlarınızın ne anlama geldiğini öğrenebilmeniz için, rahim filmi görüntülerini ve raporunu, her ikisini birlikte tüp bebek için gittiğiniz doktorunuza göstermeniz gerekecektir.

 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.