Tüb Bebek
  17.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tüp bebek tedavisi, normal şekilde hamile kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi türüdür. Son yıllarda adından daha fazla söz ettiren bu yöntem sayesinde çocuk sahibi olan çok sayıda insan vardır.

 

Tüp bebek yönteminde, erkek (sperm) ile dişi (yumurta)döl hücreleri alınarak laboratuvar ortamında birleştirilerek embriyo oluşumu sağlanır. Bu embriyo alınarak anne rahmine yerleştirilir ve böylelikle işlem tamamlanır. 

Tüp Bebek tedavilerinde kişiye özel yöntemler

Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak artık eskisine göre çok daha kolaydır. Ancak bu tedavi şekli ile bebek sahibi olmak isteyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. 

Çünkü her tedavi her insana uygun olmayabilir ve dolayısıyla tüp bebek tedavilerinden kişiye özel bebek tedavisi yapılması gerekmektedir.

Çiftin yaşı erkeğin sperm kalitesi, sayısı, genetik yapısı, çiftin hormon değerleri, yumurtlama döngüsü, psikolojisi gibi birçok durum göz önünde bulundurularak tedavinin başlatılması gerekmektedir. 

Çünkü bu sayılan durumlar her insanda aynı olmadığı için uygulanacak tedavi şeklinin özel olması gerekmektedir. 

Tüp bebek tedavisi ne zaman yapılmalıdır?

Bebeğin ana rahminde oluşabilmesi için bazı şartların yerine gelmesi gerekir. Cinsel birleşimde spermin rahim ağzını geçerek içeri girmesi gerekir. Rahimden içeri giren sperm buradan rahim kanallarına ulaşır ve sonrasından atılan yumurta döllenerek embriyoya dönüşür. 

Ancak bazı durumlarda özellikle de erkeklerde cinsel birleşmede zorluk yaşanması erkeğin semen parametrelerinden bir ya da birkaçında ki kısmi azalmaya neden olur ve spermin rahim ağzından geçerek döllenme alanına yetişmesi gerçekleşmez. Bu tip durumların nedenlerinin henüz çözülmediğini bildirmek gerekiyor. 

Tüp bebek tedavisinde, gerekli bazı aşamalar ve testler yapıldıktan sonra sorunun tespiti üzerinde gerekli araştırmalar yapılır daha sonra çifte özel tedavi şekli belirlenerek tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir. Hangi zamanın daha doğru olduğuna ise doktor karar verir. 

Tüp bebek tedavisinin tarihi ve amacı

İlk olarak 1978 yılında uygulanan tüp bebek tedavisi, o dönemlerde sadece tüpleri tıkalı veya hasarlı olan kadınlarda tedavi etmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

Tıp dünyasının gelişmesiyle birlikte her alanda ve hastalıkta olduğu gibi bebek sahibi olamayan kadın ve erkeklerin durumlarına uygun tedavi yöntemleri de gelişmeye başladı. 

Günümüzde kısırlık da dahil birçok probleme karşı etkili bir çözüm yöntemi olarak sunulan tüp bebek tedavisi gören insanların %80’i bebek sahibi olabilmektedir. 

Geliştirilerek modern tıp dünyasına sunulan tüp bebek tedavisi, son yıllarda ilk amacının da üstüne çıkarak dileyen ailelere ikiz veya üçüz bebek yapma şansını da vermektedir. 

Tabi tedavi olmadan önce doktorunuzu ve hastaneyi özenle seçmeniz gerektiğini unutmayın.

Bazı hastanelerde kullanılan eski ve klasik yöntemler, bebek sahibi olmak için yeterli gelmediğinden anne ve babalar hayal kırıkları ile geri dönebilmektedir. Bu nedenle öncelikle tüp bebek tedavi merkezleri hakkında detaylı inceleme yaparak karar vermek gerekir. 

İstanbul' da Tüp Bebek Doktorları

Dr. Birgül Sarıkamış

Dr. Bülent Tıraş

Dr. Aret Kamar

Dr. Furkan Kayabaşoğlu

Dr. Mustafa Bahçeci ( Bahçeci Tüp Bebek )

Dr. Teksen Çamlıbel

Dr. Ali Osman Koyuncu

 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.