Tüp Bebek nedir?
  23.04.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
“Tüp bebek nedir?” sorusu, günümüzün en sık sorulan sorularından biridir. Tüp bebek, kısaca açıklamak gerekirse yardım ile üreme tedavisidir.

 

Eskiden beri çocuk sahibi olmak istediği halde çocuk sahibi olamayan annelerin buna yönelik yaptıkları araştırmalar devam etmektedir. Günümüzde de yine aynı şekilde devam eden bu araştırmaların daha iyi sonuçlarla sonuçlanmasına büyük oranda yardımcı olan tüp bebek tedavisi sayesinde, bebek özlemi çeken anneler, güzel sonuçlar alabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi; kadın yumurta hücresi (oosit) ile erkek meni hücresinin (sperm), laboratuvar ortamında döllenerek, döllenmiş yumurta hücrelerinden belirli sayıda seçilmesi ve rahim içine yerleştirilmesi işlemine denmektedir. 

Tüp bebek mucizesi ne zaman bulundu?

Son yıllarda kendinden daha fazla söz ettirmeye başlasa da aslında tüp bebek tedavisini geçmişi çok da yeni dönemlere dayanmamaktadır. İlk defa 1971 yılında Robert G. Edwards tarafından bulunan bu tedavi yöntemi, ilk dönemlerde rahim tüpü kanalları tıkalı olan kadınlarda tedavi amaçlı olarak kullanılan bir yöntemdi.

Modern tıp dünyasının her hastalığa karşı üretmiş olduğu çözümlerin yaygınlaşması sayesinde bebek sahibi olamayan annelere de gün ışığı doğdu. Daha fazla geliştirilen ve çoğu anneye uygun tedavi şekli olarak kendinden söz ettirmeye başlayan tüp bebek tedavisi, günümüzde çocuk sahibi olmak isteyen annelerin sık başvurdukları yöntemlerden biridir.

İleri düzeyde adımların atılması sayesinde artık dileyen ebeveynler, isteklerine bağlı olarak ikiz bebek sahibi de olabiliyorlar. 

Tüp bebek tedavisi seçenekleri

Tüp bebek ile çocuk sahibi olmak isteyen annelere farklı tedavi şekli uygulanmaktadır (uygulanması gerekir) çünkü her kadının bebek sahibi olamamasının nedenleri farklıdır ve bu da kullanılacak yöntemi kişiye özel olmasını gerektirmektedir.

Farklı seçeneklerle sunulan tüp bebek çözümlerinde en sık kullanılan seçenekler şunlardır;

- İlaçsız tüp bebek,

- Konforlu tüp bebek,

- Doğal tüp bebek,

- Mikroenjeksiyon.

Tüp bebek kimlere uygulanır?

Tüp bebek tedavisi, her kişiye uygulanmaz. Bazı şartların yerine getirilebilmesine bağlı olmakla birlikte tedavi edilemeyen ve sadece tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabilen kadınlara uygulanmaktadır. Genel olarak tüp bebek tedavisinin uygulandığı durumlar ise şunlardır;

- Nedeni açıklanamayan kısırlık durumlarında,

- Rahim tüpü kanallarının her ikisinin kapalı olması durumunda,

- Yumurtlama bozuklukları, ileri derece polikistik over sendromu durumunda,

- Sperm kalite bozukluklarında,

- Sevrikal etkenin tespit edilmesi durumunda,

- İmmunolojik etkenlerin söz konusu olması durumunda. 

Nasıl karar verilir?

Modern tıp dünyasının büyük ölçüde kadın hastalıkları üzerinde etkili sonuçlar sunan tıbbi cihazlara sahip olması sayesinde, hastalıkların nedeni ile ilgili bilgilere daha kolay şekilde ulaşılabilmektedir.

Tüp bebek tedavisi için tedaviye karar verilmeden önce rahim filmi (HSG) çektirilir. HSG, rahim ve rahim tüpü kanallarının durumunu incelemek için çekilen bir filmdir. Filmin sonucuna göre değerlendirme yapıldıktan sonra tüp bebek tedavisi uygulanmaya karar verilir. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.