Tüp Bebek süreci
  12.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tüp bebek süreci, hastalığın durumuna ve tedavi şekline bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak belli aşamalar üzerinden ilerlense de döllenme ihtimali çok düşük ise tıbbi ekip yumurtaya sperm enjekte etmeye karar verebilir.

 

Tıp dünyasının en büyük buluşları arasında değerlendirilen ve son yıllarda sıkça başvurulan tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, 1 yıl boyunca korumasız cinsel ilişkiye girdiği halde hamile kalamayan kadınlar için umut ışığı niteliğinde bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek süreci, hastalığın durumuna ve tedavi şekline bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak belli aşamalar üzerinden ilerlense de döllenme ihtimali çok düşük ise tıbbi ekip yumurtaya sperm enjekte etmeye karar verebilir.“intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu” veya “ICSI” olarak adlandırılan bu işlemde gebe kalma şansı daha yüksektir ve başvurulabilen yöntemlerden biridir. 

Tüp bebek süreci ne kadardır?

Tüp bebek sürecinin doğru şekilde tamamlanması ve anneye müjdeli haberin verilebilmesi için öncelikle tercih edilen tüp bebek merkezi konusunda dikkatli davranılması gerekir. Genel olarak 5 aşamada, 4 haftada tamamlanan tedavi sonucunda çoğunlukla hamile kalınabildiği için annelerin sevinçleri yüzlerinden okunur. Peki, tüp bebek süreci nasıl işliyor? İşte cevabı;

1- Genel görüşme

2- Yumurtalıkların uyarılması

3- Yumurta toplama işlemi

4- Embriyo transferi aşaması

5- Gebelik testi  

Genel Görüşme: Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasıdır. Bu aşamada anne ve babaya tüp bebek tedavisi ile ilgili bilgiler verilir. Hamilelik şansı, risk ve kullanılacak ilaçlar hakkında bilgi verilir. Anne adayıdan hormon testlerinin yanısıra Rahim filmi çektirmesi istenir.

Yumurtalıkların uyarılması: Tüp bebek tedavisinin ikinci aşamasında yumurtalıkların uyarılması işlemine geçilir. Bu işlemde amaç çok sayıda yumurta elde etmektir. Bunun için hastaya uygun şekilde ilaç tedavisi uygulanır ve hastanın ilaçlara karşı verdiği cevapları değerlendirmek için kan testi ile ultrasonografi testi yapılır. 

Yumurta toplama işlemi: İğne ile uyarılan yumurtalıkların gelişmesinden sonra içerisinde oluşan foliküller ve yumurta, belli bir büyüklüğe eriştikten sonra “olgunlaştırma iğnesi” yapılır. 36 saat sonra ise yumurtaların toplanması işlemine geçilir. Bu işlemin yapılması esnasında baba da hastaneye çağrılarak sperm örneği vermesi istenir.

Yumurta toplama işleminin sterilize edilmiş bir hastanede yapılması son derece önemlidir. Aksi halde beklenmedik durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu nedenle tercih edilen tüp bebek merkezi hakkında net bilgilere sahip olmadan tedavi olmaya karar vermeyin. 

Embriyo transferi: Yumurta toplama işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra önemli olan dördüncü aşamaya yani embriyo transferi aşamasına geçilir. Bu aşamada toplanan yumurtalara ICSI (mikroinjeksiyon) işlemi uygulanır. Ardından fertilizasyon (döllenme) durumu araştırılır ve döllenmiş yumurtaların (embriyo) anne rahmine transfer edilmesi uygulaması toplama gününden sonraki 3. Veya 5.gününde gerçekleşir. 

Gebelik Testi: tüp bebek sürecinde son aşama gebelik testidir. Tedavi yapıldıktan 12 gün sonra kan tahlili yapılarak kandaki beta-HCG testine bakılır. Bu işlem ile gebelik sonucu öğrenilmektedir. Tedavi olduğunuz tüp bebek merkezinde kan tahlili yaptırabileceğiniz gibi bulunduğunuz semtteki aile hekimliğinden veya yakın bir sağlık kuruluşundan da gebelik testi yaptırabilirsiniz. 

 

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.