AÇIK EMAR
Açık Emar
Fetal MR, hamile kadınların hamilelik döneminde fetüste oluşabilen hastalıkların önceden teşhis edilmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için çekilen bir MR türüdür.
 
MR, vücudun tamamını veya bölgesel olarak incelenmesini sağlayan, büyük mıknatıslı alanın bulunduğu bir cihazdır. Ultrason ve bilgisayarlı tomografi çekimlerinde X ışınları kullanıldığı için hamilelik şüphesi olan veya hamile olan kadınların çekmeleri önerilmez.
 
Ancak MR çekiminde X ışınları kullanılmadan çekim yapıldığı için herhangi bir şekilde radyasyon yayma durumu söz konusu olmamaktadır. Bu da hem sağlık açısından hem de X ışınlarına maruz kalınmaması açısından diğer görüntüleme yöntemlerine göre daha avantajlıdır.

Fetal MR neden istenir?

Fetüste yaşanan problemlerin erken dönemde tanılanması son derece önemlidir. İlerleyen dönemlerde ölümcül hastalıklara bile neden olabilen bu tip hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi için kullanılan Fetal emar, kesin sonuçlar verdiği için tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.

Fetal MR neden çekilir?

Normal şartlarda gebelik döneminde ultrason ile muayene edilir. Ancak ultrason, fetüste oluşan bazı problemleri görmeyebilir. Bu nedenle hamilelik döneminde obstetrik mr adı da verilen fetal MR çekilmektedir.
 
Ultrason ile fetüs taraması yapılmasında herhangi bir zarar yoktur aslında ama manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile daha net sonuçlar alınabildiği için daha fazla bu yöntem tercih edilmektedir. Fetal MR, sadece fetüste meydana gelen problemlerin incelenmesi için kullanılan bir görüntüleme yöntemi değildir.
 
Aynı zamanda plasenta yaşı, bebeğin duruşu, plasenta pozisyonu gibi durumları da detaylı bir şekilde incelemeye yardımcı olmaktadır.

Fetal MR hangi organlara yönelik çekilir?

Genel anlamda doğum ile ilgili veya hamilelik esnasında fetüste oluşan problemlere tanı koymak amacıyla çekilen fetal MR, farklı organ ve sistemlere yönelik de çekilebilmektedir. Bu organ ve sistemler şunlardır;
 
  • Beyin: Doğumsal anomaliler, ailesinde genetik geçişli hastalığa sahip olanlar, damar anomalileri incelemek amacıyla çekilen bir işlemdir.
  • Omurga ve omurilik: omurga kitleleri ve doğumsal anomalilerin incelenmesi için çekilir.
  • Yüz ve boyun: guatr, yarık damak / yarık dudak ve damar anomalilerinin incelenmesi için çekilir.
  • Akciğer: hava yolu anomalileri, diyafram fıtıkları, kitle incelenmesi için çekilir.
  • Karın: kist, kitle, tümör, böbrek ve idrar yolları anomalileri, bağırsak anomalilerinin incelenmesi için çekilir.
  • Ameliyat öncesi değerlendirme: Kitle ve havayolu tıkanıklıklarının incelenmesi için fetal MR çekilebilmektedir.

Hamilelikte MR çekimi zararlı mı?

Hamilelik dönemi, kadınların en riskli dönemi olarak tanımlanmaktadır. Özellikle hamileliğini ilk 3 ayında bebeğin organlarının oluştuğu dönem olması, bu dönemde MR çekiminin yapılmaması önerilmektedir. Ancak bugüne kadar hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde çekilen emarlarda herhangi bir zararlı etki ile karşılaşılmamıştır. Eğer hamilelik döneminde mutlaka MR çekimi gerekiyorsa da doktor gözetimi altında çekilmesinde herhangi bir zarar yoktur.
 
Radyo dalgaları ile çalışan manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazları radyasyon yaymayan cihazlardır. İçerisinde manyetik alan bulunan cihazlar, insan sağlığı üzerinde herhangi bir yan etki oluşturmamaktadır.
 
Bu nedenle uzmanlar; hamile kadınlarda MR çekimi gerektiren durumlarda herhangi bir endişeye kapılmalarının yersiz olduğunu belirtmektedir. Fetal MRG’nin anne ve anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Plasenta MR nedir?

Plasenta, bebeğin anne karnında iken her türlü ihtiyacını giderdiği yapıdır. Oluşumu hamileliğin ilk ayında başlayan plasenta, problemli olması durumunda hem bebek hem de anne ciddi boyutlarda zarar görebilmektedir.
 
Bebek aile anne arasındaki pek çok kritik rolü üstlenen plasenta; gaz değişimini sağlamak, besinleri bebeğe getirirken, atık maddeleri bebekten alıp anneye taşımak gibi bebeğin büyümesinde önemli roller üstlenmektedir.
 
Dolayısıyla plasentada çıkabilecek problemler bebeği de anneyi de doğrudan etkiler. Plasenta MR, hamilelik esnasında organda herhangi bir hastalığın veya problemin oluşup oluşmasını anlamak için çekilmektedir. Erken dönemde tanı koymak ve gerekli müdahaleyi gerçekleştirmek hem hamileliğin daha sağlıklı geçmesi hem de bebeğin zarar görmemesi açısından önemlidir.

Fetal MR ne zaman çekilir?

Hamileliğin 1-3. Ayları, bebek gelişimi için en önemli dönemdir. 1. Trimester dönemi olarak adlandırılan bu dönemde, annenin beslenmesi, bebeğin büyümesi ve gelişmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Anne, hamileliğinin bu dönemlerinde her konuda hassas davranmak zorundadır.
 
Bebeğin daha iyi gelişmesi ve sağlıklı büyümesi için bu son derece önemlidir. Ultrason ile görüntüleme de genellikle 1. Trimester döneminden sonra daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Fetal MR ne zaman çekilir sorusuna yanıt olarak da verilmesi gereken en uygun cevap, hamileliğin ilk 3 ayından sonra çekilmesi daha uygundur demek en doğrusudur.
 
Ancak yapılan araştırmalara göre hamileliğin ilk 3 aylık döneminde de MR’ın herhangi bir şekilde anne veya bebeğe zarar vermediği tespit edilmiştir. Mecburi olunmadığı müddetçe bu dönemde fetal MR çekmek doğru olmasa da mecburi durumlarda çekilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Fetal MR nasıl çekilir?

Obstetrik MR veya fetal MR çekimi için öncesinden herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Ortalama olarak 15 ile 20 dakika arasında süren MR sonrasında anne normal yaşamına dönebilmektedir. İkinci çocuğuna hamile olan kadınlar emar çekiminden sonra bebeklerini emzirmeye devam edebilirler.
 
MR’ın anne ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmamasından dolayı çekimden sonra anne yaşamına devam edebilir, araç kullanabilir veya doktorunun verdiği egzersizler varsa da bunlara devam edebilir. MR çekimi için hasta açık MR cihazına alınır ve uzman radyolog bazı talimatlar vererek hastaya yön verir ve çekim bu şekilde tamamlanmış olur.

Fetal MR sonucu

Fetüsün incelenmesi için çekilen fetal MR’da anne karnını, plesentayı, bebeğin tüm organlarını, iskelet ve sinirsel gelişimi değerlendirilmektedir. Emar çekiminin hamile kadınlara yönelik olması kendi başına dikkat ve titizlik gerektirmektedir. MR çekilen hastaneye ve hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak genellikle fetal MR sonucu çekimden 1 gün sonra alınabilmektedir.

Fetal MR sırasında anneye ilaç veriliyor mu?

Bazı MR türlerinde görüntülemenin daha net ve anlaşılır olabilmesi için hastaya kontrast madde adı verilen boyalı ilaç damar yoluyla enjekte edilir. Ancak Fetal MR çekiminde buna ihtiyaç duyulmamaktadır. Anne, öncesinden herhangi bir hazırlık yapmaya gerek duymaz. Sadece MR çekiminin daha rahat yapılabilmesi için rahat kıyafetler giymesi önerilmektedir.

Ultrason ile fetal MR arasında ki fark nedir?

Fetüs incelemesinde aslında ultrason ile MR arasında çok büyük farklar bulunmamaktadır. Ancak buna karşın fetal MR, daha iyi sonuçların elde edilmesine olanak tanıdığı için daha fazla tercih edilmektedir. Modern tıp dünyasının ileri düzeyde adım atması sayesinde birçok hastalık hakkında bilgi edinmek daha kolay hale gelmiştir.
 
Fetal MR, daha çok özel hastanelerde veya görüntüleme merkezlerinde bulunan, kapalı MR cihazı ile çekilebilen veya geliştirilerek kapalı alan korkusu olan, fazla kilolu olan hastalar veya kapalı MR’a giremeyen hastalara sağladığı kolaylıkları ile öne çıkan açık MR ile de çekim yapılabilmektedir. Daha sağlıklı sonuçlar için fetal MR tercih edilmektedir.

Fetal MR randevu

Biyorad, İstanbul genelinde birçok özel hastane ve görüntüleme merkezi ile anlaşmalı bir kurum olup hastaya en yakın noktadan randevu ayarlamaktadır. Fetal MR randevu almak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.
 
Açık Emar
Açık Emar Fiyatları
Alt Batın ve Üst Batın Emar (Tüm Batın MR)
Beyin Emar (Kranial MR)
Emar Anjiyo
Hipofiz MR
Kardiyak Emar
Lomber MR
Meme Emar (Göğüs Emar)
Multiparametrik Prostat MR
Servikal MR
Tüm Vücut Emar Check-Up
Sıkça Sorulan Sorular
 
 
HİZMET MERKEZLERİ
 
 

Bu hizmetin verildiği merkezler aşağıdaki gibidir.
 
İSTANBUL / ATAŞEHİR
İSTANBUL / BAKIRKÖY
İSTANBUL / CERRAHPAŞA
İSTANBUL / GÖZTEPE
İSTANBUL / KIZILTOPRAK
İSTANBUL / KOŞUYOLU
İSTANBUL / NİŞANTAŞI
İSTANBUL / NİŞANTAŞI
İSTANBUL / ŞİŞLİ
 
İLGİLİ MAKALELER
 
 
Açık Emar İzmir de Nerede Çekiliyor?
Open MR Nerede Çekilir?
3 Tesla Açık Emar var mı?
Açık MR Fiyatları 2020
Emar korkusuna son veren çözüm Açık Emar
 
 
SPESİFİK KLİNİKLER
 
 
Acil Görüntüleme Kliniği
Girişimsel Radyoloji Kliniği
Kadın Sağlığı Görüntüleme Kliniği
Kanser Görüntüleme Kliniği
Pediadrik Görüntüleme Kliniği
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.