Beyindeki nöronlar yani sinir hücreleri arasındaki iletişim “aksonlar” adı verilen sinir lifleri ile sağlanır. Bu aksonlar, beyindeki sinir lif demetleri (yolaklar) boyunca ilerlerler ve nöron kümelerinin anatomik ve fonksiyonel bağlantısının sağlanmasına yardımcı olurlar. Beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında bir hayli etkili olan akson demetlerindeki yolaklar, fonksiyonların sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlarlar.
Beyinde oluşan hasarların neden olduğu en büyük durumlardan biri de zihinsel fonksiyonların bozulmasıdır. Burada etkili olan şey de yolakların hasar görmesidir. Yani yaşanan bir beyin kanaması, travma gibi durumlarda yolakların hasar görmesi, ciddi anlamda sorunlara neden olmaktadır.
Traktografi emar, oluşan bu hasarın tespiti ve çözümü için çekilen bir radyolojik görüntüleme işlemine verilen isimdir. 3 boyutlu olarak görüntüleme imkanı sunan MR traktografi, bir tür harita çizerek uzmanın ne şekilde müdahale etmesi gerektiği konusunda yardımcı olur.
Beyin tümörü hastalıklarının tedavi planlamasında da kullanılan emar ile lezyonların beyinde yer alan önemli akson yolakları arasındaki anatomik yakınlığın belirlenmesinde kullanılarak tedavi aşamasında yolaklara zarar vermeyecek şekilde işlemin yürütülmesine yardımcı olur.
Traktografi EMAR / MR neden istenir?
Beyin tümörü, ciddi bir hastalık olup kişilerin ölümüne kadar yol açabilen bir tür hastalıktır. Doğuştan ve ya sonradan herhangi bir nedenden dolayı oluşabilen beyin tümörünün erken dönemde tespit edilmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir.Genel olarak hastalıklarla mücadele etme ve sonucun pozitif olabilmesi için erken tanı son derece önemlidir. En hayati risklerde bile erken tanının konması, kişinin sağlığına yeniden kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Beyin tümörünü belirleme ve verdiği hasarı tespit etmede kullanılan traktografi emar, tıp dünyasına sunulmuş ve olumlu sonuç alma anlamında kullanılan tıbbi bir yöntemdir. Beyinde yerleşik tümörlerin ameliyat öncesi yerleşik sinir yollarına yakınlığının belirlenmesi amacı ile çektirilen traktografi MR, sinir yolları haritasını belirlemeye yardımcı olur ve operasyonun daha başarılı geçmesini sağlar.
Sadece beyinde oluşan hastalıklar için beyin emarı istenmez. Bazı fiziki hastalıkların nedeni de beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Örneğin nedeni anlaşılmayan bel ağrısı, el titremesi gibi hastalıklarda kesin tanının konulabilmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenebilmesi için de beyin emarı istenmektedir.
Traktografi emar, sadece ciddi beyin hastalıklarında kullanılan bir rezonans görüntüleme sistemi değildir. Birçok alanda hastalığa tanı koyma ve hastalığın boyutu hakkında net bilgi elde edebilmek için de bu teknikten yararlanılmaktadır.
Traktografi MR neden önemlidir?
Vücudun hareket merkezi beyindir. Yani fiziki olarak yapılan işlemlerin tamamına komut veren merkez beyindir. Beyin, bir işin yapılması için komut vermediği durumda veya fonksiyonları sağlıklı bir şekilde yerine getirmediği durumlarda, vücutta hareket meydana gelmez.Mesela parmağınızla bir yeri işaret ettiğinizde, beyin öncelikle o komutu verir ve parmak hareket etmeye başlar veya yemek yediğinizde, mideniz dolu olsa bile beyin “doygunluk” komutunu vermemiş ise kişi doyduğunun farkına varamaz ve yemeye devam eder.
Bu da halk arasındaki tabir ile “mide fesadı” geçirmeye neden olur ki bu da ciddi bir sıkıntıdır. Bunlar sadece birer örnekti, bunun dışında beyin insanın ne şekilde hareket edeceğini, hareket etmeden önce hangi komutları vereceğini belirleyen bir merkezdir. Yani işin kısacası beyin fonksiyonları sağlıklı bir şekilde çalışmadığında, kişi herhangi bir işlem yapamaz.
Traktografi MR de bu tip durumlara neden olan sorununun çözülmesi ve tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. Kişide meydana gelen herhangi bir rahatsızlığın çözümü için kullanılan ilaçlar veya tıbbi diğer cihazlar fayda sağlamamış ve hastalık gittikçe ilerlemiş ise doktor hastadan beyin tomografisi çektirmesini ister.
Traktografi Emar nerede çekilir?
Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerin çekim merkezlerinde çekilen Traktografi MR, bazen çok acil olarak gerekebilmektedir. Ancak yoğunluğun yaşandığı devlet hastanelerinde bazen çekimin yapılabilmesi için daha ileri tarihe randevu verilebilmektedir.Bu nedenle acil durumlarda yapılması gereken en iyi şey, özel hastanelerden destek almaktır. Biyorad, rezonans görüntüleme sistemleri alanında hizmet veren bir kurum olup, zamanında çekim yapılması için gerekli araştırmaları yaparak en müsait olan çekim merkezi veya hastaneyi tespit ederek hastalara sunar.