HSG Nasıl Uygulanıyor?
  18.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Genellikle adet kanamasının bitiminden sonra 3 veya 4 gün içinde çekilmelidir. Çünkü bu dönemde rahim içinin dokusu ince ve gebelik ihtimali oldukça düşüktür.

 

Böylece hem filmlerinin kalitesi artmakla birlikte hem de olası gebeliğe verilecek zararlar ortadan kalkmış olur. HSG filmi çekmeden yarım saat önce oluşabilecek bazı ağrıları engellemek için bir ağrı kesici alınması uygundur.

İşlem sırasında hasta kadın röntgen masasına uzanır ve bacaklarını kendine doğru çeker. Jinekolojik olan doktor muayene esnasında kullanılan spekulum adı verilen aleti hastanın vajinasına yerleştirir.

Vajina ve rahim ağzı solüsyon ile temizlendikten sonra katater den tüplere doğru ilaç verilir.

HSG hangi durumlarda kullanılır?

Genellikle kullanılma nedeni kısırlık tedavisi için kullanılır. Görüntüleme işlemlerindeki ilerlemelere rağmen tüplerin geçirgenliğini en iyi gösteren yöntem günümüzde hala hsg uygulamasıdır.

HSG Uygulamasının Yan Etkileri

Yan etkileri arasında enfeksiyon ve alerji oluşabilmektedir. Enfeksiyon oranı ise %1 civarlarındadır. Bu sebeple sistematik bir şekilde olarak antibiyotik tedavisine gerek olmamaktadır.

Ancak mitral kapak hastalığı olan bireylerde risk görülmesi durumlarında enfeksiyonu engellemek için hsg ve rahim filmi çekiminden 1 gün önce antibiyotik alınmasına başlanması ve sonrasında da 4 gün devam edilmesi doktorlarımız tarafından önerilmektedir.

Alerji olasılığına karşılık son zamanlarda su da eriyen kontrast maddeler ile işlem yapılmaya başlanmıştır.

HSG çekildikten sonra olabilecekler

Lekelenme gibi ya da az miktarda vajinal bölgede kanama olabilir. Ancak kanama artması ya da birkaç günden daha uzun sürmesi durumunda doktorunuzu aramanız gereklidir.

Bunun yanında az da olsa bel ve kasık ağrısı olabilir. Ayrıca ateşlenme artması durumunda bu ateşlenme erken bir enfeksiyonun belirtisi olabilir hemen doktorunuzu bilgilendirmeniz gereklidir. İşlem bittikten sonra cinsel ilişkide bulunmanız ve vajinal kısımda tampon kullanmak sakıncalı olabilir. Bu konu ile ilgili doktorunuz size gerekli uyarı ve telkinlerde bulanacaktır.


Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.