HSG, Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
  13.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
HSG çekiminde zamanlama konusu ise önemli bir rol oynamaktadır. Olası bir gebeliğe zarar vermemek için HSG filminin adet kanamasının bitiminden sonraki 10 gün içinde çekilmesi en uygun zamandır.

HSG FİLMİ NE ZAMAN ÇEKİLİR?

Kısırlık tedavisinde önemli bir tanı ve tedavi koyma yöntemi olan HSG öncelikle sperm ve yumurtanın buluşmasının sağlandığı rahim tüplerinin açık olup olmadığını tespit edilmesi amacı ile çekilen bir tür radyolojik uygulamaya verilen isimdir.


HSG çekimin de sadece tüplere bakmayız, aynı zaman da rahimin genel yapısı hakkında en detaylı bilgiye veren tek çekim HSG dir.

Bir yıldan fazla süren korunmasız ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda nedenini anlayabilmek için anne adayından HSG filmi incelemesi istenmektedir. Eğer embriyonun tutunup gelişmesini engelleyecek bir durum varsa tüp bebek tedavisine başlanmadan önce tespit edilmesi ve önce olumsuzluğun giderilmesi gerekmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlanmadan HSG çektirilmelidir.

HSG filmi ayrıca tekrarlayan düşüklerin sebebinin araştırılmasında ve rahim ameliyatı sonrasında rahmin son durumunu görüntülemek için de yapılan bir uygulamadır.

HSG çekiminde zamanlama konusu ise önemli bir rol oynamaktadır. Olası bir gebeliğe zarar vermemek için HSG filminin adet kanamasının bitiminden sonraki 10 gün içinde çekilmesi en uygun zamandır.

Bu tarihleri koymamızın en önemli nedeni rahim duvarı kalınlaşmadan, yumurtalarda olgunlaşmadan bu çekimi yapmamız gerekiyor ve tabi bir de gebe olmadığınızdan emin olmalıyız. Aslında Adet kanaması bittikten sonra ki 3. Ve 4. Gün HSG çekimi için çok değerli günlerdir.

Diğer taraftan; eğer gebelik gerçekleşmişse HSG filmi çekimi sırasında embriyoya istenmeden zarar verilebilmektedir. Bu nedenle HSG çekim için doktorlarla iletişime geçilmeli ve kadının biyolojik döngüsü çerçevesinde uygun tarih aralığı belirlenmelidir.

HSG çekimi öncesinde herhangi bir hazırlık gerektirmeyen bir işlemdir. Cinsel ilişki yasağı veya karnın aç durumda kalması gibi bir gereklilik yoktur. Sadece, HSG filminin çekileceği sabah hastanın hijyen açısından banyo yapması gerekli görülmektedir. HSG çekiminde hastanın isteğine bağlı olarak anestezi uygulaması yapılacak ise doktorun önerdiği süre aç kalınması gerekmektedir.

Aynı zamanda HSG filmi çekimi esnasında normal şartlarda refakatçi olarak birinin durması gerekli değildir.


HSG bir tedavi değil tanı koyma yöntemi olduğunu unutmamak gereklidir. Ancak HSG sonrasında tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden gebeliğin gerçekleşmesi rastlanan bir olaydır.


Çekim esnasında verilen ilacın neden olduğu basınç tıkalı veya yapışık olan tüpleri açabilmekte ve sperm ile yumurtanın daha kolay buluşmasını sağlaması ile gebelik meydana gelebilmektedir.


Yapılan araştırmalar sonucunda HSG filmi çekimi sonrasında ilk 5 ay içerisinde gebelik görülme oranı yüksektir.

HSG filmi çekimi aşamaları şu şekildedir:

Hastadan röntgen masasına sırt üstü ve bacaklarını kendine doğru çekecek şekilde yatması istendikten sonra vajinal bölgeye spekulum konur. Rahim ağzı solüsyon ile temizlendikten sonra rahim ağzına yumuşak bir alet olan katater yerleştirilir.

Katater kullanılarak rahime sıvı ilaç verilir.
Akışkan olan ilacın tüplerden geçişi izlenirken uygun anlarda röntgen filmleri çekilmeye başlar. İşlem tamamlandıktan sonra yerleştirilen cihazlar sırası ile çıkartılır.

HSG ne zaman çekilir sorusuna ise şu şekilde cevap veriyoruz.

Adet bitiminden birkaç gün sonra doktorunuz sizi bu konuda yönlendirmektedir. HSG işlemi radyoloji ya da kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır.

HSG işlemi özel hastanelerde, özel kliniklerde, özel görüntüleme merkezlerinde ve tüp bebek alanında hizmet veren klinikler de yapılabilmektedir. SSK ile anlaşmalı hastaneler de Doktorlar tarafından HSG istenildiği zaman gerekli görüntüleme merkezlerine yönlendirilme yapılmaktadır.

Rahim Filmi (HSG) Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Tedavi Öncesi Rahim Filmi' nin önemi
İlk aşama rahim filmi (hsg) çektirmek. Peki rahim filmi ağrılımıdır?
Neden Rahim Filmi Çekilmesi Gerekiyor?
Rahim Filmi Çektirenler
Tüp bebek transfer sonrası
Tüp bebek doktorları
Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Tüp Bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp Bebek maliyeti ne kadar? Tüp Bebek hangi durumlarda uygulanır?
Tüp Bebek tedavisinin aşamaları nelerdir?
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.