Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
  05.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kadınlarda kalp hastalığı, erkeklere göre azımsanmayacak kadar çoktur aslında. Uzman doktorların konuyla ilgili verdikleri bilgiler incelendiğinde, her ne kadar genel yargının erkeklerde kalp ve damar hastalıklarının daha fazla olduğu yönünde olsa da dünyada 40 yaşından sonra (menopoz döneminden sonra) kalp ve damar hastalıkları kendini fazlasıyla gösteriyor.

 

Dünyada kadınların yüzde 30’luk bir oranı kalp krizinden dolayı diğer yarısı da kalp ve damar hastalıklarından dolayı hayatını kaybetmektedir. Fakat genel bir yargının oluşması ve kadınların kalp ve damar hastalıkları ile ilgili yeteri kadar bilinçlendirilmemeleri, ölüm vakalarının çoğunlukla örtbas edilmesine neden olmaktadır. 

Kadınlarda tipik kalp krizi

Erkeklerde tipik kalp krizi vakaları daha fazla görüldüğü için kadınlarda bu tip sorunların yaşanmadığı düşünülür. Ancak 40 yaşından sonraki her kadının kalp krizi geçirme riski ile karşı karşıya olduğunu söylemek gerekiyor. Erkeklerde kalp krizi oluşurken daha çok göğüs ağrısı ortaya çıkar ve bu da genel yargının daha yaygın hal almasına neden olmaktadır.

Oysa kadınlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı olarak kendini gösteren belirtiler farklıdır. Erkeklerde göğüs ağrısı olarak görülürken kadınlarda daha çok; nefes darlığı, göğüste daralma gibi belirtiler kendini daha fazla belli etmektedir. 

Kadınların dikkatli olmaları gerekir

Yeteri kadar bilincin yerleşmemesinden dolayı kadınlarda kalp hastalıkları çoğu zaman erken dönemde fark edilebilen bir hastalık olmaktan çıkıyor. Özellikle 40 yaşından sonraki kadınlarda sırt ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve bitkinlik, hazımsızlık ve bulantı, halsizlik ve baygınlık hissi, soğuk ter dökmek, çarpıntı, uykusuzluk gibi belirtiler kendini göstermesine rağmen, bu durumları yaşa bağlı veya yaşadıkları günün yorgunluğuna bağlayan kadınlar, ciddi kalp hastalıkları ile karşı karşıya kalmaktadır.

Saydığımız bu tip şikâyetler genel olarak kadınlarda menopoz dönemi ile bağdaştırılmaktadır. Oysa uzmanların verdiği bilgilere göre bu belirtiler, tipik kalp krizi belirtisi veya kalp damar hastalığı belirtisi olabilmektedir. 

Kadınlarda koroner arter hastalığı

40 yaşından sonra (menopoz dönemi) kadınlarda koroner arter (kalp damarları) hastalıkları fazlasıyla görülmektedir ve ölümlere %25 oranında etki etmektedir. Ancak genel bir handikap oluşmasından dolayı kadınlar dahil bu durumun farkına varamayabiliyorlar.

Hormon seviyelerinin düşmesi, diyabet hastalığı gibi kadınlarda sık görülen hastalıklar, kendi başlarına bir hastalık olarak kalmayıp koroner arter hastalığının oluşmasına neden olmaktadır. Bu yüzden uzmanlar, özellikle bu yaştan sonraki kadınlarda görülen belirtiler durumunda zaman kaybetmeden doktora görünmeleri gerektiğini belirtmektedir. 

Sol kola vuran ağrılara dikkat

Kalp krizi veya kalp damar hastalıklarında erkeklerde de kadınlarda da en çok görülen durumların başında sol kola vuran ağrılar gelmektedir. Uzman doktorlar, menopoz döneminde olan kadınların bu tip durumlarla karşılaşma oranlarının yüksek olduğunu haber vermektedir.

Erken dönemde yapılan tedavi sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı etkin mücadelenin verilebildiğini belirten uzmanlar, bu tip durumların ertelenmemesi gerektiğini bildiriyor. 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.