Koroner BT Anjiyografi
  21.03.2020  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tıp dünyasının büyük buluşlarından biri olarak kabul edilen BT koroner anjiyografi, yüksek risk taşıyan tüm hastalara kısa sürede uygulanmaktadır. İşlemin 3 sn. gibi kısa bir sürede yapılması hasta konforunu en düzeye çıkarmaktadır.

 

Kalp, vücudun en önemli organıdır. Kalbin sağlıklı çalışabilmesi için günlük olarak belli bir düzende kan pompalanması gerekir. Ancak koroner arter yani kalp damarlarında meydana gelen tıkanmalar, kireçlenme ve diğer bazı problemlerden dolayı kalbin yeterince beslenmesine engel olur ve bu da son kertede hastanın kalp krizi geçirmesine neden olur.

Koroner BT anjiyografi, kalbi besleyen atardamarların incelenmesinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. 

Kalp damarlarında yaşanılan sertlik, tıkanma gibi hastalıklar, kalp hastalıkları arasında en riskli hastalıklar olarak değerlendirilmektedir. Kadın ve erkeklerde sıklıkla görülebilen ancak erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha fazla olan kalp hastalıklarının önceden tespit edilmesi, hayati derecede önemli bir detaydır.

Günümüz modern tıp dünyasının büyük bir hızla ilerlemesi ve sağlık alanında yapılan çalışmaların daha somut sonuçlar vermesi sayesinde öncesinden kalbi besleyen arterlerin değerlendirilmesi daha kolay hale gelmiştir.

Halk arasında koroner anjiyo olarak bilinen bu yöntem, doktora hasta ile ilgili kesin bilgiler verir ve buna göre hastaya yapılması gereken gerekli tedavi şekli planlanır. 

Koroner BT Anjiyografi nedir, neden yapılır? BT Koroner kimlere uygulanır?

Tıp dünyasının büyük buluşlarından biri olarak kabul edilen BT koroner anjiyo, yüksek risk taşıyan tüm hastalara uygulanmaktadır. Birinci derece akrabalarında kalp hastalığı bulunan kişilerde inceleme amacıyla kullanılmasıyla birlikte sigara içenler, diyabet hastaları, yüksek tansiyon hastaları, obezite hastalıkları, Yüksek kolesterol ve yüksek bitkisel ve hayvansal yağların bileşeni (trigliserit) oranına sahip olan hastalarda koroner BT anjiyo uygulanmaktadır. 

Koroner BT Anjiyo için kullanılan kontrast zararlı mı?

Anjiyografinin yapılabilmesi için hastaya damar yolunda kontrast madde verilir. İlaçlı boya olarak da adlandırılan bu ilacın hasta üzerinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Ancak bazı kişilerde kısa süreli de olsa baş dönmesi ve mide bulantısı gibi sorunlar görünebilmektedir. Çekim öncesinde hastanın doktora hastalık öyküsünü anlatması, kontrast maddeye karşı alerjisinin olup olmadığını bildirmesi önemli bir detaydır. 

Koroner BT Anjiyo nerede çekilir?

Tıp dünyasının ileri düzeyde adım atması sayesinde hastalıklarla ilgili daha somut bilgiler alınabilmektedir. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde yapılabilen bir işlem olan koroner anjiyo, acil durumlarda özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde yapılması tercih ve tavsiye edilir.

Bunun nedeni, devlet hastanelerinden randevu almanın zor olmasıdır. Bazen çok acil olarak çekim yapılması gerekebilmektedir. Bu tip durumlarda zaman kaybetmek, kişinin ölümüne yol açabilmektedir.

Biyorad, İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasında bulunan özel hastaneleri ile anlaşmalı bir kurum olup zamanında çekim yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Randevu almak, çekim öncesinde bilinmesi gerekenler hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için kurumun iletişim bilgilerinden arayabilirsiniz. Sağlığın ihmale gelemeyeceğini, kalp hastalıklarının en riskli hastalıklar arasında yer aldığının bilincinde olarak hareket etmenin yaşam kalitesi açısından son derece önemli olduğunu unutmayın. 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.