Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  11.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tıp dünyasının ileri düzeyde bir seviyeye gelmesiyle birlikte kullanılan bazı teknik cihazlar, hastalıklara tanı koyma ve teşhis etmede daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) de bu gelişmelerden biri olup hastanelerde sık duyulan ve kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

 

Halk arasında sadece “tomografi” olarak da bilinen bilgisayarlı tomografi (BT) iki farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlardan birincisi “ilaçlı tomografi” diğeri ise “ilaçsız tomografi”dir. İlaçlı tomografi yapılmadan önce anal yoluyla ilaç verilir veya damar yoluyla görüntülemenin daha sağlıklı ve net olması için kontrast madde verilir. İlaçsız tomografi için ise herhangi bir ilaç vermeden çekim işlemi gerçekleştirilmektedir. 

Tomografi neden çekilir?

Hastalıklara karşı mücadele edebilmek için hastalığın hangi aşamada olduğunu tespit etmek gerekir. Bunun için de kullanılan bazı cihazlar vardır. Klasik olarak eskiden beri en çok kullanılan yöntemlerden biri tomografidir. Tomografi, vücutta görüntülenmesi istenen herhangi bir bölümü X ışınları denen ultraviyole ışınları ile görüntülenerek bilgisayar ortamına aktarılmasına denmektedir. Radyologlar tarafından yapılan bu işlemden sonra raporlar doktora gönderilir. 

Doktor gerekli incelemeyi yaptıktan sonra hastalık üzerine değerlendirme yaparak tanı koyar. Tomografi ile incelenen hücre ve dokular, hastalığın tedavi edilmesinde son derece etkili bir yöntemdir. 

Kanserli hastalıklarda tomografi

Kanserli hastalıkların tedavi edilebilmesi için öncelikle vücut yapısının anatomik değerlerini incelemek gerekir. Herhangi bir inceleme yapılmadan teşhis koymak veya tanı koymak mümkün değildir. Dünyada kullanımı gittikçe azalsa da bazı durumlarda yine de başvurulmak zorunda kalınan tomografi, İngiltere’de yasaklanmıştır.

Nedeni ise X ışınlarının yaydığı radyasyonun insan vücudu üzerinde olumsuz etkiler bırakmasıdır. Ancak yine de kanserli hastalıklarda tomografi sık başvurulan bir yöntem olmasa da kullanılmaya devam etmektedir. Peki, kanserli hastalıklarda tomografi çekilmesinin nedenleri nelerdir?

1- Kanserin vücuttaki ilerleyişini incelemek için kullanılır. Özellikle de akciğer kanserinde teşhis koymak için daha sık başvurulan bir yöntemdir. 

2- Doku ve kas zedelenmeleri durumunda kullanılan tomografi, dokuların detaylı bir şekilde incelenmesine yardımcı olduğu için kullanılmaktadır. 

3- Vücutta iyi veya kötü huylu kanserli hücrelerin belirlenmesi için kullanılmaktadır. 

4- Beyin, insan vücudunun en karışık bölgesidir. MR veya röntgen ile net sonuçların elde edilmemesi yüzünden beyin tomografisi çekilir. 

5- Kalp hastalıklarının incelenmesinde kullanılır.

Tomografi hangi durumlarda çekilir?

Tomografi, her durumda başvurulan bir yöntem değildir. Özellikle uzmanlar bu konuda hastaları uyarmaktadır. Fazlasıyla X ışınlarına maruz kalınması durumunda ciddi anlamda yan etkileri görülebilen tomografi, sadece uzmanların gerekli gördüğü durumlarda çekilmelidir. Tümörlerin belirlenmesinde, karaciğer, böbrek, pankreas ve dalak gibi organların incelenmesinde, baş bölgesine alınan darbeler sonucunda kırık ve hasarın tespit edilmesi için tomografi çekilmektedir. 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.