SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
  14.06.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Batın ultrasonografi veya diğer adıyla USG, insan kulağı ile duyulmayacak kadar yüksek ses dalgaları ile iç organların görüntülenmesine verilen isimdir.

 

Ultrason, kadınların hamilelik dönemlerinde anne ve bebek sağlığının kontrolünü yapmak için sık başvurulan görüntüleme yöntemidir. X-ışını kullanmaya gerek duymadan iç organları görüntülemeye yardımcı olan ultrasonun herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 

Batın USG çekiminden önce hastanı bilmesi gereken bazı detaylar vardır. Hastanın aç mı yoksa tok mu olması gerektiği, çekim öncesinde yapması ve uyması gereken kurallar nelerdir gibi birçok önemli bilgilendirme, çekim öncesinde teknisyen tarafından veya doktor tarafından hastaya bildirilmektedir.

Ancak kısaca özet geçmek gerekirse ve en sık sorulan batın ultrason öncesi su içilir mi sorusuna yanıt vermek gerekirse şunları kaydedebiliriz. 

1- Ultrasondan önce doktor aksi bir şey söylememiş ise görüntülerin daha kaliteli çıkabilmesi için çekimden en az 12 saat öncesinde aç kalınması gerekir. 

2- İncelemenin yapılacağı günden bir gün öncesinden mümkün mertebe yağlı olmayan hafif yemekler yemeye özen gösterilmelidir. 

3- Sabah alınması gereken bir ilaç varsa, 1 bardak suyla ilaç içilebilir, bunun haricinde kesinlikle su içilmemelidir. Burada “batın öncesi su içilir mi?” sorusuna da yanıt vermiş olduk.

4- Erkeklerde batın bölgesinde yoğun kıllanma mevcut ise mümkünse temizleyerek incelemeye gitmesi önerilir. 

Ultrason farklı şekilde ve farklı amaçlar doğrultusunda çekilebilmektedir. Bazı çeşitlerinde herhangi bir şekilde aç kalmaya veya susuz kalmaya ihtiyaç duyulmayabilmektedir. Bu konuda inceleme öncesinde doktor ve teknisyen hastayı bilgilendirmektedir. 

Batın Ultrason bölümleri

“Karın bölgesi” olarak da adlandırılabilen batın, iki bölümde incelenmektedir. Alt batın ve üst batın. Alt batın ultrasonu ayrı organlar, üst batın ultrasonu ile ayrı organların değerlendirilmesi yapılmaktadır. Her iki işlem öncesinde hastadan istenilenler de farklı olabilmektedir.

Bazı durumlarda ise her iki batın için ultrason istenebilir. Bu görüntüleme işleminde de yine doktor veya teknisyen gerek duyduğunda hastadan özel olarak dikkat etmesi gereken bazı şeyler isteyebilir. 

Alt batın “Abdominal” Ultrasonografi ile erkek ve kadında mesane; erkekte prostat; kadında uterus (rahim),overler (yumurtalıklar), tubalar, Douglas boşluğu incelenmesi için kullanılan bir inceleme yöntemidir. Bu yöntem için açlık veya tokluk gerekip gerekmediği konusunda doktor gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. 

Üst batın ultrasonografi ile de Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, böbrekler ve böbrek üstü bezleri, dalak, pankreas, abdominal aorta ve VCI gibi ana damarlar, özofagus bölgeleri görüntülenir. Yine bu görüntüleme öncesinden de doktor gerekli bilgileri hastaya vermektedir. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı durumlarda tüm batın USG istenebilmektedir. Yine bununla ilgili gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra çekim işlemleri gerçekleştirilmektedir. 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.