Kalp hastalıkları neden olur?
  03.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kalp hastalıkları, ülkemizde ve dünyada en çok görülen ve ölüme en çok neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Her ne kadar erkekler arasında daha yaygın görülen bir hastalık gibi algılansa da özellikle menopoz döneminden sonraki kadınlar da büyük risk altındadırlar.

 

Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi veren uzmanlar; ülkemizde her 3 kadından 1’inin kalp hastalıklarından dolayı hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Kadınlarda erkeklere oranla 10 yıl daha sonra kendini gösteren kalp hastalıkları, menopoz dönemine girilmesiyle birlikte hipertansiyon, kan yağlarının yükselmesi, diyabet, kilo artışı gibi risk faktörlerinin oluşumunun artması gibi durumların daha fazla görülmeye başlamasıyla birlikte kalp hastalıklarının arttığı da görülmektedir. 

Kalp hastalıkları nelerdir?

Kalp hastalıklarından dolayı meydana gelen ölümler, Türkiye’de de dünyada da ölüme sebep olan ilk hastalıklar arasında değerlendirilmektedir. Birçok farklı kalp hastalığı bulunmasıyla birlikte en yaygın nedeninin kalbi de besleyen koroner arterlerin (damarların) daralması veya tıkanmasıdır.

Kalp krizi geçirmenin başlıca nedeni olarak da değerlendirilen damar tıkanıklıkları, zaman içinde arttığı için kalp krizine davetiye çıkartır. Bununla birlikte kalp hastalıkları arasında en yaygın olarak görülen kalpteki valfler de yine kalp krizine ve diğer kalp hastalıklarına davetiye çıkartan durumların başında gelmektedir. 

Kadınlarda kalp hastalıkları

Toplumda genel bir yargının oluşmasından dolayı kadınlar erkeklere göre daha az kalp hastalıklarına yakalanabileceklerini düşünmektedir. Ancak uzmanların yaptıkları değerlendirmelere göre kadınların da en az erkekler kadar kalp hastalıkları ile karşı karşıya kaldıkları bildirilmektedir.

Erkeklerde daha çok göğüs ağrısı ve yakınması gibi belirtilerle kendini gösteren kalp hastalıkları, kadınlarda ise; nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Aslında her iki cinsiyetin de kalp ve damar hastalıklarına karşı bilinçli davranmaları gerekmektedir. Çünkü risk oluşumu her iki cinsiyette de bir hayli fazladır. 

Kalp hastalığı belirtileri nelerdir?

Kalp hastalığı belirtileri, kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bu durum, cinsiyet bakımından da farklılıkların oluşmasını etkilemektedir. Uzmanların vermiş olduğu bilgilere göre en çok kendini gösteren belirtiler şunlardır;

- Daha önce kısa sürede yürünebilen mesafelerin yürünememesi

- Nefes kesilmesi, çabuk yorulma

- Yürürken göğüste ağrı ve yakınmanın oluşması,

- Göğüste oluşan baskı veya basınç hissi,

- Tok karna veya elde eşya varken yürümede zorlanma,

- Hızlı yürüme ve yokuş çıkma esnasında göğüste oluşan ağrılar,

- Yürürken sol kolda uyuşma.

Yukarıda sayılan belirtiler, kalp hastalıklarının belirtileri olarak değerlendirilmektedir. Buna karşın önlem almak için beslenmeye dikkat etmek gerekir, sigara ve alkol gibi kalp ve damar hastalıklarına neden olan unsurlardan uzak durmak gerekir.

Ailede kalıtsal hastalık olan kişilerin ise yılda iki defa kalp damar hastalıkları bölümünde tarama yaptırmaları gerekmektedir. Modern tıp teknolojisinin gelişmiş olması sayesinde kalp hastalıkları ile ilgili bilgilere daha kolay ulaşılabildiğini unutmayın. 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.