Kalp hastalığı tedavisi
  05.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kalp hastalığı tedavisi veya diğer adıyla koroner arter tedavisi, hastaya ve hastalığın boyutuna göre değişebilmektedir. İlaçlı tedavi yöntemleri, yaşam tarzının değiştirilmesi ve cerrahi müdahalelerle yapılan tedavilerle hastalığın tedavisi yapılabilmektedir.

 

Kalp damar hastalıklarına neden olan birçok faktör vardır ve yapılan araştırmalara göre kalp hastalıklarından ölen insanların sayısı her geçen yıl artmaktadır.

Kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olan birçok faktör vardır. Yaşama süresi ortalamasının artması başta olmak üzere; sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite, yüksek tansiyon, diyabet gibi birçok faktörün kalp hastalıklarına neden olduğu saptanmıştır. 

Kadınlarda kalp hastalıkları

Kalp hastalıkları, her iki cinsiyette de görülebilen hastalıklardandır. Ancak ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kadınlarda ilk kalp krizinden sonraki 1 aylık sürede yeniden hastaneye yatırılma gereksinimi daha fazla görülmektedir.

Erkeklerde bu oranın daha düşük olduğunu söyleyen uzmanlar, kadınların kadın hastalıkları gibi risk faktörlerinin bulunmasından dolayı kalp hastalığı konusunda daha dikkatli davranmaları gerektiğini belirtiyorlar. 

Kadınlarda kalp hastalığı neden çıkar?

Kadınlarda kalp hastalığının çıkmasındaki en büyük etken ilerleyen yaş ve menopoz olarak belirlenmiştir. Menopoz sonrasında olan kadınlarda kolesterol düzeylerinin daha yüksek olması kalp krizini en çok tetikleyen nedenler arasında sıralanmaktadır.

Eskiden beri “kalp krizi” veya kalp hastalıkları erkeklere has bir hastalıkmış gibi değerlendirildi. Ancak bu büyük bir handikaptır. Kadınlardan östrojen düzeyi yaşlanma ile birlikte daha da azalmaya başlar ve bu da kalp hastalıklarına ve inmeye karşı direncin azalmasına neden olur. 

Kalp krizi belirtileri nelerdir?

İnsan ölümüne en çok neden olan hastalıkların başında gelen kalp krizinin bazı belirtileri vardır. Bir anda gelmesinden dolayı riskli olmasına karşın belirtilerinin kendini gösterdiği ilk zamanlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek yaşanabilecek ciddi sorunların önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Kalp krizinin belirtileri şunlardır;

- Göğüste ağrı,

- Nefes darlığı,

- Çarpıntı,

- Erken ve kolay yorulma,

- Kalp krizi

- Ani ölüm.

Yukarıda saydığımız belirtilerin kendini gösterdiği ilk zamanlarda erken dönemde hastaneye giderek gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamak gerekiyor. 

Kalp krizi ne kadar sürer?

Kalp hastalıklarının son evresi yani artık yapılabilecek çok şeyin kalmadığı kalp krizinin önüne geçmek öncesinden alınacak bazı tedbirlerle mümkündür. Kalp hastalığı olan kişilerin kesinlikle bilmeleri gereken en önemli bilgi, kalp krizinin ne kadar sürdüğüdür.

Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre kalp krizi ağrısı istirahate geçildiğinde 20 dakika sürmektedir. İstirahat etmeyen kişilerde bu süreç daha da uzayabilmektedir. Bu tip durumlarda zaman kaybetmeden en yakın hastaneye gitmek ve gerekli müdahalenin yapılmasını sağlamaktadır. 

Tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp hastalığı konusunda da insanların bilinçli davranmaları ve zaman kaybetmeden doktora gitmeleri gerekir. Hastalıklarla mücadele etmenin en etkili yolu erken dönemde tedavi olmaktır, sağlıklı nice günlere…

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.