Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
  03.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, spor yapmama gibi etkenlerin daha fazla sebep olduğu kalp damar hastalıklarına karşın geliştirilen etkin tedavi yöntemleri, modern tıp dünyasının sağlık alanına sunduğu gelişmeler arasında yer almaktadır.

Kalp ve damar hastalıkları, dünyada en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır.

Check up ve kalp damar tarama programları, günümüzde en sıklıkta kullanılan teşhis yöntemleri iken bunlardan farklı olarak uygulanan bazı testler de yine kalp damar hastalıklarının erken dönemde tedavi edilmesinde önemli rol oynamaktadır. 

Kalp damar hastalıkları

Genel bir kanı olarak “kalp damar hastalıkları” denince akla gelen tek şey kalp krizi olur. Ancak uzmanların aktardıkları bilgilere göre kalp hastalıkları sadece bununla sınırlı kalan bir hastalık değildir. Bunun yanında kalp krizi, felç, aort damar genişlemesi, bacak damar tıkanıklığı gibi hayatı olumsuz yönde etkileyen ve ölüme neden olan hastalıklar da kalp ve damar hastalıkları grubunda yer almaktadır.

Hastanın kalp krizi riskinin azalması, felç geçirme riski, aort damar genişlemesi risklerini de düşürür ve yaşam kalitesinde daha iyi yerlere gelmesi sağlanmış olur. 

Kalp hastalıklarında hangi testler ne zaman yapılmalıdır?

Kalp hastalıkları, dünyada en yaygın hastalıklar ve ölüme en çok sebebiyet veren durumlar arasında değerlendirilmektedir.

Tıp dünyasının ileri adımlar atma noktasında başarılı olması, bu tip yüksek tehlikelerin daha kısa sürede anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. Kalp hastalıklarında kullanılan çeşitli bazı testlerle hastalık erken dönemde teşhis edilebilmektedir. Bu test yöntemleri arasında en sık kullanılan testler ise şunlardır;

- Elektro testi (EKG)

- Eforlu EKG

- Talyum testi

- Koroner anjiyo CT (çoklu kesit bilgisayarlı tomografi)

- Klasik anjiyografi

Elektro testi (EKG): 6’sı göğse, 4’ü kol ve bacaklara olmak üzere 10 elektrot vücuda bağlanılarak yapılan EKG, kalp hastalıklarında en çok kullanılan testlerden biridir. Bu test, k albin pozisyonu, aksı ve ritm ileti bozukluklarını gösterir.

Eforlu EKG: EKG ile aynı şekilde yapılan bu testte hasta koşu bandına bindirilir ve hızı gittikçe arttırılır. Bu şekilde göğüs ağrısı ya da elektro değişiklikleri incelenmeye alınır. 

Talyum testi: Eforlu EKG ile aynı olup tek farkı, damarın beslediği bölgeyi de göstermesidir. 

Koroner anjiyo BT (çoklu kesit bilgisayarlı tomografi): Kalp damarlarını incelemek için yapılan bu testte başarı oranı daha yüksektir. Bu testin diğer testlerden farklı yönü hem kalbi hem de kalp damarlarını göstermesidir. 

Klasik anjiyografi: Kasıktan girilerek kalp damarlarına boyalı madde verilerek yapılan bu test, günümüzde de en yaygın olarak kullanılan ve kesin sonuçlar vermesi ile bilinen bir test çeşididir. Damarların aynı anda gösterilmesine imkan tanıyan klasik anjiyografi damarların izlenmesine yardımcı olan bir yöntemdir. 

Kalp damar hastalıklarının her geçen gün daha yaygın hale geldiği günümüzde, sağlığınızı koruma altına almak için erken dönemde tedavi olmanız gerektiğini unutmayın.

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.