Kalp hastalıkları nelerdir?
  03.05.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Kalp hastalıkları, insan ölümüne en çok neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Kalp damarları, vücudun diğer organlarına kan pompalamakla görevli olan vücudun en önemli bağlantılarıdır.

 

Kalp, beyin ve böbrek gibi yaşam fonksiyonunu önemli oranda etkileyen organlara kan pompalanmasını sağlayan kalp damarlarında tıkanıklık olması durumunda öncelikle yaşam kalitesi düşer, öncesinden önlem alınmaması durumunda ölümcül vakalara kadar yol açabilmektedir.

Birçok nedeni olmakla birlikte en sık görülen nedenleri sıklıkla egzersiz, stres, ağır yemek, soğuk hava gibi normal görünen durumlardan dolayı meydana gelen göğüs kafesinin ortasında hissedilen baskı, ağırlık, sıkışma ve yanma gibi hisler, kalp damar hastalıklarının en önemli etkenleri ve belirtileridir. 

En tehlikeli kalp hastalıkları

Kanser hastalıkları, dünyada en riskli hastalıklar olarak tanımlanırlar. Ama bazı kalp hastalıkları, kanserden de daha tehlikeli olabiliyorlar. Kardiyoloji uzmanlarının aktardığı bilgilere göre “AF” yani “kalp ritim bozukluğu” bazı kanser hastalıklarından daha tehlikeli olmakla birlikte en tehlikeli kalp hastalıkları arasında yer alıyor.

AF, kalp kulakçıklarından kaynaklanan bir hastalıktır. Hastalık başladığı ilk andan itibaren kulakçıkların her noktasında çok hızlı ve düzensiz bir elektrik aktivitesi ortaya çıkmasına neden olur ve kalpte düzensiz ve hızlı atışların olmasına neden olmaktadır.

En tehlikeli kalp hastalıkları arasında yer alan kalp ritim bozukluğu için öncesinden önlem almak gerekir. 

Kalp rahatsızlığı belirtileri

Kalp damar hastalıkları, erkeklerde ve kadınlarda kendini farklı şekilde gösterebilir. Erkeklerde daha çok göğüs ağrısı görülürken, kadınlarda ise nefes darlığı gibi şikayetler daha fazla görülebilmektedir. Genel olarak kalp rahatsızlığı belirtileri şunlardır;

- Nefes darlığı,

- Göğüs ağrısı (Angina Pektoris)

- Kalpte çarpıntı,

- Bayılma,

Yukarıda saydığımız belirtiler dışında damar tıkanıklığının olduğu bölgede ağrılar meydana gelebilmektedir. Örneğin bacak damarlarının tıkanması durumunda bacakta ağrı, soğuma ve uyuşukluk gibi belirtiler kendini gösterebilmektedir. 

Kalp rahatsızlığı nasıl anlaşılır?

Kalp krizine karşı önlem alabilmenin en güzel yolu, kalp rahatsızlığının başlamasından itibaren zaman kaybetmeden uzman doktora görünmektir. Yukarıda saydığımız kalp rahatsızlığı belirtilerinin kendini göstermesiyle birlikte doktora giderek gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamak erken dönemde hastalık riskine karşı önlem almaya yardımcı olur.

Geliştirilmiş modern tıp cihazlarının yaygın olarak görülmesi sayesinde erken tanı koymak daha kolay hale gelmiştir. Koroner BT, kalp hastalıkları ile ilgili en net bilgilere ulaşmaya yardımcı olan bir görüntüleme yöntemidir. 

Koroner BT Anjiyografi nedir?

Kalp damarlarının 3 boyutlu görüntüsünü alarak bilgisayar ortamına aktaran Koroner BT Anjiyografi ile kal damar hastalıkları hakkında detaylı bilgiler edinilebilmektedir.

Radyoloji uzmanlarının uyguladığı bu görüntüleme yöntemi, koroner damarlarda genişleme olup olmadığını anlamak için kullanılan bir yöntemdir. damar yoluyla hastaya verilen kontrast madde ile damar yolları incelenir ve tıkanıklık veya genişleme gibi durumların olup olmadığı incelenir.Ortalama 10 saniyelik bir sürede işlem tamamlanmaktadır. 

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.