Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
  09.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tıp dünyası, kalp ve damar hastalıklarına karşı geliştirdiği yeni teknikler ve teşhis yöntemleri sayesinde daha kısa sürede hastanın kendini toparlamasına yardımcı olabilecek düzeydedir. Koroner BT (Kalp tomografisi) de bu alanda geliştirilen yeni tekniklerden biri olup hastalıklara tanı koyma ve tedavi yöntemini belirleme amacıyla kullanılmaktadır

 

Kalp ve damar hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı olarak yaşanan ölüm vakaları, dünya genelinde diğer hastalıklara göre daha yaygındır. 

Koroner BT, kalp ve çevresindeki yapıların incelenmesi için ve bu incelemeler sonucunda varılacak değerlendirmelerin kesinlik kazanması için yapılan bir işlemdir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ile yapılan işlem, kalp damarlarının değerlendirilmesi amacı ile yapılmaktadır. Halk arasında “kansız anjiyo” olarak da bilinen bu işlem ile kalbi veya kalp damarlarını tutan hastalıkların değerlendirilmesi için yapılmaktadır. 

Koroner BT neden yapılır?

Kalp damar hastalıklarının her geçen gün daha fazla ölüme neden olmasından dolayı tıp dünyası bazı gelişmelere imza atarak başarılı çalışmaların sonucunda hastalıkların önüne geçmeyi başarmış durumdadır. Modern tıp cihazları sayesinde hastalıkları daha erken dönemde teşhis etmenin mümkün olması sayesinde, ölümle sonuçlanan kalp damar hastalıkları daha az bir seviyeye inmiş durumdadır. Hiç şüphesiz bu alanda en etkili olan etken koroner BT (Kalp tomografisi)dir. Peki, koroner BT neden yapılır?

1- Koroner arter (kalp damarı) hastalığı durumunda,

2- Kalbin veya çevresindeki damarların doğumsal hastalıklarını incelemek amacıyla,

3- Kalp ve çevresinde oluşan tümörlerin yapısı hakkında bilgi edinmek için,

4- Kalp kasını veya zarlarını tutan hastalıkların değerlendirilmesi amacıyla koroner BT yapılır. 

Kalp ve damar hastalıklarının görüntülenmesinde hangi teknikler kullanılır?

Modern tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde artık belli bazı tekniklere bağlı kalınarak görüntüleme işlemi yapılmamaktadır. Kalbin temel görüntüleme yöntemi olarak kullanılan özel bir ultrasonografi (ultrason) yöntemi olan ekokardiyografi (EKO) kullanılmaktadır. 

Bazı durumlarda EKO’nun yeteriz kalması ve daha ayrıntılı değerlendirmelerin yapılması gerektiği durumlarda kardiyak emar tercih edilmektedir. Ancak bunun yanında hastanın ve hastalığın durumuna bağlı olarak Bilgisayarlı tomografi (BT) de tercih edilebilmektedir. 

Koroner BT nasıl gerçekleştirilir?

Bazı hastalar, koroner BT işleminin uzun sürmesi ve zararlı olabileceğinden dolayı koroner BT anjiyo yapmaktan çekinirler. Ancak bu sanıldığı kadar korkutucu bir işlem değildir. 

Özel olarak tasarlanan ve açık tasarıma sahip bir cihazda sırt üstü yatan hasta, kalbin görüntülenebileceği şekilde pozisyon alır. Hastanın damar yolu açılarak hastaya kontrast madde verilip, 1 sefer nefesini tutması istenir, hasta nefesini tuttuğu an da teknisyenlerimiz görüntü almak için makine kontrol odasından şutlama yaparak çekimi tamamlar.

İnceleme, son derece hızlı şekilde gerçekleşir ve 10 Saniye içerisinde tamamlanır. Koroner BT Anjiyo için merkezimizde geçireceğiniz toplam süre 20 dakika dır.

Kalp hızının yüksek olması durumunda koroner BT yapılmadan önce ağız yoluyla hastaya bazı ilaçlar verilerek kalp hızının düşürülmesi sağlanır. İnceleme esnasında hastanın kalp ritmini takip etmek için EKG cihazı kullanılır ve kalp atımlarıyla senkronize şekilde görüntü elde edilir.

 

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.