Koroner BT Anjiyo nedir, nasıl çekilir?
  08.03.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Uzmanlar, koroner BT anjiyo ile hastalığa tanı konmasının hem daha pratik hem de zahmetsiz olduğunu belirterek kalp ve damar hastalarının geliştirilmiş bu sistemden yararlanmaları konusunda teşvik etmektedir.

 

Hastalıkların günümüzde artmasına karşın geliştirilen görüntüleme cihazları sayesinde hastalıklara erken teşhis konulabilmektedir.

Kalp ve koroner damarlarda meydana gelebilecek hastalıkların teşhisi için geliştirilen bilgisayarlı tomografi ( BT) sayesinde, hastalıkların teşhisi bir hayli kısa sürede yapılabilmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının artış gösterdiği günümüzde, bu gelişmeyi değerlendirmek bir hayli etkili sonuç vermektedir. 

“Koroner BT anjiyo”, bt anjiyo zahmetsiz ve daha konforlu olduğu için tercih edilmektedir. Halk arasında yaygın olarak “10 saniyelik anjiyo” veya “kansız anjiyo” olarak da adlandırılan bu teknik sayesinde hastalar herhangi bir rahatsızlık veya ağrı çekmemektedir.

Üstelik diğer yöntemlerde olduğu gibi ön laboratuvar testleri de gerektirmemesi, daha fazla tercih edilmesini etkilemektedir.

Uzmanlar, koroner BT anjiyo ile hastalığa tanı konmasının hem daha pratik hem de zahmetsiz olduğunu belirterek kalp ve damar hastalarının geliştirilmiş bu sistemden yararlanmaları konusunda teşvik etmektedir.

Koroner BT anjiyo nasıl çekilir?

Gelişmiş tıp dünyasında her geçen gün hastalıkların tanısının daha rahat şekilde yapılmasına yönelik yapılan çalışmalar sayesinde zahmetsiz bir şekilde hastalar muayene olabiliyorlar.

Koroner BT anjiyo da bu rahatlıkların bir parçası olarak kendini göstermektedir. Teşhis için öncelikle koroner damarların genişlemesi için hastaya dilaltından bir tablet içirilir.

Daha sonra koroner damardan verilen bir kontrast madde ile damarların üç boyutlu görüntülenmesi sağlanmaktadır. 10 saniye kadar süren bu işlem sonucunda gerekli incelemeler yapılarak hastaya teşhis konulmaktadır.

Yüksek hız erken tanı!

Hastalıkların önüne geçmek veya muayene sürecini erken başlatmak son derece önemlidir. Kalp ve damar hastalıkları gibi erken müdahale gerektiren durumlarda, kalp sürekli hareket halinde olduğu için radyolojik görüntüleme sırasında her zaman doğru sonuçların alınmadığını vurgulayan uzmanlar, koroner BT anjiyo ile bu durumun önüne geçildiğini söylemektedir.

Yüksek hızda anjiyo gerçekleştirdiği için kalbin sürekli çalışıyor olması, tanının konmasına engel olmamaktadır.

Koroner BT anjiyonun yan etkisi var mı?

Hastalık döneminde insanlar herhangi bir ek ağrı veya sızı hissetmek istemezler. Çoğunlukla hastaların ultrason veya diğer görüntüleme cihazlarını tercih etmemelerinin en büyük nedeni de yaşanan ağrılardır.

Koroner BT anjiyo, tüm bunlara karşın ağrısız bir yöntemdir. Sadece koroner damarlarda üç boyutlu görüntü almak için enjekte edilen kontrast maddeye bağlı olarak hafif yan etkiler görülebilmektedir.

Ancak bunlar da uzun süreli değil, birkaç saniye içinde geçebilecek sorunlardır.

Koroner BT anjiyografi kimler yaptırabilir?

Yüksek tansiyon hastaları, obezite hastaları, yüksek kolesterol ve trigliserit değerine sahip olan hastalar ve özellikle de sigara kullanan kişiler, kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerdir.

Aynı zamanda ailede kalıtsal olarak görülmesi de yine bireylerin risk taşıdığını göstermektedir. Koroner BT anjiyografi, bu tip hastalığı olan herkes tarafından yaptırılabilmektedir. Uzmanlar, koroner BT anjiyoyu, stenti olan ve by- pass operasyonu geçirmiş hastaların da yaptırabileceğini vurguluyorlar.

Randevu talebinde bulunmak için çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.