Tomografi Hakkında Merak Edilenler
  02.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Bilgisayarlı Tomografi vücutta bulunan X ışınları ile bilgisayar sistemleri sayesinde görüntülerin alınmasını sağlayan işleme verilen isimdir. Bilgisayarlı tomografi olarak da bilinen tomografinin iki türü vardır.

 

Bilgisayarlı Tomografi vücutta bulunan X ışınları ile bilgisayar sistemleri sayesinde görüntülerin alınmasını sağlayan işleme verilen isimdir.
Bilgisayarlı tomografi olarak da bilinen tomografinin iki türü vardır. İlaçlı tomografi ve ilaçsız tomografi olarak iki kısma ayrılmaktadır.

İlaçlı Tomografi nasıl, neden çekilir?

İlaçlı tomografi de hastaya vücuttaki organlarının net bir şekilde görüntülenebilmesi için damar yolu ile enjekte edilerek kontrast madde verilmektedir.

Bu madde sayesinde hastalığı vücuttaki organların neresinde rahatsızlık olduğu net bir şekilde görüntülenmektedir. İlaçsız tomografi ise ilaç verilmeden yapılan görüntüleme işlemine ilaçsız tomografi denmektedir. Bu tomografi sayesinde birçok hastalığın tedavisine ön tanı konulmaktadır.

Yapılan tomografi işlemleri sayesinde incelenen dokular ve hücreler tedavinin belirlenmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu sayede görüntülerinin eşliğinde varılan sonuç neticesinde hastalara tanı konulabilmektedir.

Tomografi vücutta bulunan organların Örneğin beyin akciğer kemik ve yumuşak doku gibi birçok yerlerin detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan yöntem olarak kullanılmaktadır.

Tomografi özellikle akciğer ve karaciğer kanseri teşhisinde büyük yardımcı olmaktadır. Bu sayede akciğer ve karaciğerde tümör ün büyüklüğünü ve yerini ayrıntılı bir şekilde göstermektedir.

Bunların yanında bu tomografi işlemi ile vücut kanlanması damarlar ve kemik yapısı ile ilgili de detaylı görüntüler alınabilmektedir.

Tomografi çekilme sebepleri

Öncelikle kanserinin vücuttaki ilerleyişini detaylı olarak görüntülenmesi tomografi ile özellikle akciğer kanserinde erken teşhis konulmasında önemli rol oynamaktadır.

Doku ve kas zedelenmeleri için tomografi ile dokular detaylı şekilde görüntülenmektedir. Zedelenen bölgelerin teşhis ve tedavi yönteminin belirlenmesi için yardımcı olan tomografi sayesinde zedelenmelerin hangi bölgede olduğu en kısa sürede görüntülenebilmektedir.

Diğer bir tomografi çekilme sebebi ise beyin dokularının incelenmesi için kullanılmasıdır. İnsan vücudunda beyin çok karmaşık bir yapıda olmasına rağmen bu yüzden emar ve röntgen ile yeterince incelenmeyen dokular beyin tomografisi ile detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.

Kalp hastalıklarının incelenmesinde de kullanılan tomografi ile kalp dejenerasyonu ve damar tıkanıklığı için uygulanan tedavi görüntülerle takip edilebilmektedir.

Tomografi hangi durumlarda çekilir;

Tümörlerin belirlenmesi amacıyla röntgen ve emar çekiminden sonra tümörün belirlenmesi için tomografi çekilebilmektedir. Karaciğer böbrek dalak gibi organların detaylı bir şekilde incelenmesi için kullanılır.

Beyinde meydana gelen kanamalarının belirlenmesi için bunların yanında kalp anjiyografisi için sinüs hastalıklarının teşhisi için beyindeki damar hastalıklarının araştırılması için detaylı akciğer tomografilerin alınması için ve göğüs duvarı taramalarını incelemek için tomografi çekilir.

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.