Tomografi Nasıl Çekilir? Tomografi Sonuçları? Tomografi Fiyatları?
  02.01.2019  |  Yazar: Özkan Korkmaz
Tomografi nin nasıl yapıldığını öğrenebilmemiz için Tomografi cihazının çalışma prensibini bilmek oldukça önemlidir. Cihazda X ışınları yayan bir panel altında hareket eden bir masa bulunmaktadır. Hasta masaya atılır ve masa Tomografisi çekilecek olan...

 

Tomografi nin nasıl yapıldığını öğrenebilmemiz için Tomografi cihazının çalışma prensibini bilmek oldukça önemlidir.

Tomografi nasıl çalışır?

Cihazda X ışınları yayan bir panel altında hareket eden bir masa bulunmaktadır. Hasta masaya atılır ve masa Tomografisi çekilecek bölgenin detaylı bir biçimde görüntülenebilecek şekilde masa da hareket ettirilir. Buradan alınan görüntüler ve incelemeler bilgisayara aktarılır.

Daha sonra alınan görüntüler uzman bir radyolog tarafından yorumlanır ve hastaya tanı konur.

Tomografinin radyasyon uygulanan işlem olduğunu unutmamamız gereklidir. Tomografi çektirirken maruz kalabileceğiniz radyasyon miktarı gündelik yaşamda 8 ayda maruz kalabileceğiniz radyasyona eşittir.

Dolayısıyla Tomografi standart bir kontrol işlemi değildir. Gerçekten ihtiyaç olmadığı sürece Tomografi çektirmeye gitmemeliyiz. Gereksiz yere Tomografi çektirmenin kansere kadar birçok riske sahip olduğunu unutmamanız gereklidir.

Tomografi sonuçları ne zaman çıkar?

Sorusuna net bir şekilde cevap vermek gerekirse, bu durum öncelikle çekilen Tomografinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Tomografi sonuçları değişikliklerle birlikte en fazla 7 ile 15 gün arasında çıkmaktadır. Bu süreçte Tomografi cihazından alınan veriler radyolog tarafından değerlendirilir.

Öncelikli tedavi sürecini hekimlerle paylaşılır. Ancak bazı durumlarda kesityazar sonuçlarını çıkarılması 15 günden daha uzun bir süre alabilmektedir.

Özellikle de beyin tomografisi sonuçları uzun sürede çıkabilmektedir. Sonuçlar değerlendirilirken öncelikle öykü çıkarılması önemlidir. Tomografi sonuçları alındığında hastanın hangi şikâyetlere geldiği göz önüne alınır. Burada oluşan rahatsızlığın gelişmesi hakkında bir öykü çıkarılır.

Tedavi süreci bu öyküye göre ilerler. Tomografi özellikle Ur oluşumunda gerekli bir uygulama olmakla birlikte sonuçların ve verilerin değerlendirilmesi ve hastalığın değerlemesine göre bir çalışma çıkarılması ile oluşturulmaktadır. Tomografi çekiminden önce hastadan 12 saat süreyle aç kalması istenir.

Hatta 3 gün öncesinden başlayarak yalnızca sıvıların tüketilebilecek bir rejim yapması talep edilmektedir. Nitekim bu durum alınacak sonuçların güvenilir bir biçimde çıkması için büyük öneme sahiptir.

Teknisyenlerin hastaya yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Tomografi çekilecek hasta buna psikolojik olarak hazır olması önemlidir. Nitekim stres uygulama için zararlı olacaktır.

Ayrıca radyasyona maruz kalırken stresli olmak sağlık açısından da iyi değildir. Dolayısıyla Tomografiye fiziksel anlamda hazır olması kadar psikolojik anlamda da hazır olunması gerekmektedir. Teknisyen gerekirse bir psikologdan yardım alabilir.

Bazı durumlarda hastanın kıyafetlerinin bir kısmı çıkarılması istenmektedir. Bu yapılacak Tomografi türüne göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca hastanın Tomografi çekilecek bölgedeki takıları ve metal eşyaları kesinlikle çıkarması oldukça önemlidir.

Tomografiden sonra ne yapmak gerekir

İlaçlı Tomografi işlemi yapıldıysa Tomografiden sonra kesinlikle su içilmelidir. Bunun sebebi kontrast maddenin vücuttan atılmasıdır. Eğer hastada herhangi bir konuda böbrek sorunu varsa Doktor maddenin atılması için hastaya yardımcı olur.

İşlemden sonra bol bol su içmek kontrast maddenin boşaltım yollarla vücuttan atılmasına ve tomografinin vücudun içindeki etkilerini tamamen giderilmesine yardımcı olmaktadır. Eğer Tomografinin yan etkileri görülüyorsa hastanın mutlaka doktora bilgi vermesi gerekmektedir.

Nitekim radyosunun yüksek yan etkileri bulunmaktadır yan etki söz konusu olduğunda hasta mutlaka radyolog ile görüşmeli ve bu yan etkilerin en kısa sürede giderilmesi için işlemleri yapmalıdır.

Tomografi Kategorisindeki Makaleler
Blog Anasayfasına Dön
KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER
 
 
Koroner BT Anjiyografi
SGK anlaşmalı Tüm batın ultrasonu çeken yerler
Kalp hastalığı tedavisi
Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri
Kalp hastalıkları uzmanı
Kalp hastalıkları hangi testlerle teşhis edilir?
Kalp hastalıkları neden olur?
Kalp hastalıkları nelerdir?
Tomografi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Koroner BT ile 10 saniyede Kalp Damarlarına bakılıyor
 
 

 
Bu websitesinde yer alan bilgiler tedavi ve tavsiye amaçlı olmayıp sadece bilgilendirme amaçlı olarak yayınlanmaktadır. Tedaviye ihtiyacınız olduğu durumda tıbbi destek almak için doktorunuza başvurunuz.
SİZİ ARAYALIM
 

 
Her konuda bilgi almak için, bilgilerinizi bırakın, biz sizi arayalım.